Qstockin keikkaelämykset suunnitellaan hyvissä ajoin – festivaalijohtajan katse jo vuodessa 2021!

Helmikuun puolivälistä on Qstockiin aikaa viitisen kuukautta, ja nyt on julkaistu jo puolet noin kuudestakymmenestä soittamaan tulevasta artistista.

KUVA: Mika Vallineva

Qstock on siitä monipuolinen festivaali, että se ei ole profiloitunut tiettyyn genreen, vaan kattauksesta löytyy aina jokaiselle jotain. Tänä vuonna Raatissa ja Kuusisaaressa soittaa tähän mennessä julkaistuista suurimpana ulkomaisena nimenä tanskalainen Volbeat.

Kotimaisista naisartisteista mukana ovat supernimet Vesala, Abreu, Chisu, Mariska, SANNI, Behm, Ellinoora, Kaija Koo sekä Nelli Matula. Miesenergiaa Qstockiin tuovat pohjoisirlantilainen JC Stewart, Herra Ylppö ja EX sekä J. Karjalainen. Raskaampaa puolta edustavat Ensiferum, Battle Beast, ukrainalainen Jinjer ja ruotsalainen Amaranthe.

Rap on myös vahvasti mukana Qstockissa, sillä lavalle nousevat JVG, Pyhimys, Elastinen sekä nuoremman polven Ibe ja Cledos.

Edellä mainittujen lisäksi vuoden 2020 Qstockissa soittavat vielä Maustetytöt, Xysma, Lähiöbotox, Kuumaa, Atomirotta, Radiopuhelimet sekä brittibändi The Darkness.

Bändikaupasta festareille?

Qstock 2020 ei ole vielä ihan nurkan takana, mutta festivaalijohtaja Mikko Forstén on suunnannut katseensa jo vuoteen 2021. Seuraavan vuoden suunnittelu alkaa yleensä edellisen vuoden talvella, jolloin heitetään verkot vesille ja aletaan lähettää tarjouksia seuraavalle kesälle halutuille headlinereille.

Forstén kertoo, että vaikeimpia asioita festareiden artistisuunnittelussa on se, että kattaus olisi tasalaatuinen ja kiinnostava joka vuosi. Isoja nimiä koetetaan saada kiinnitettyä, mutta bändien saatavuus ja Oulun sijainti verrattain kaukana muista suurista kaupungeista tuo haasteita.

“Ihmiset usein kuvittelevat, että on olemassa joku bändikauppa, josta vaan käydään päältä valitsemassa parhaat bändit soittamaan. Asiahan ei ole näin, vaan aika pieni on se prosentti, jolla tarjoukset saadaan klousattua”, Forstén naurahtaa.

KUVA: Pia Kuha

18. kerta perjantain viimeisenä Koomalavalla

Kenellekään ei tule yllätyksenä, että perjantain viimeisenä artistina Koomalavalla soittaa oululainen punk-legenda Radiopuhelimet. He nimittäin ovat soittaneet Qstockissa ensimmäisestä vuodesta asti, jolloin kolmen encoren jälkeen oli huomattavissa, että Radiopuhelimet olivat yleisön mieleen. Forstén muistelee, että oli ehkä neljäs vuosi, kun huomattiin, että perinne oli syntymässä. Siitä huolimatta Radiopuhelimia pitää kuitenkin vielä kysyä Qstockiin soittamaan.

“Kerran olimme jo julkaisemassa Radiopuhelinten Qstock-keikkaa, kun huomasimme kysyä, että ai niin, olittehan te tulossa” Forstén nauraa.

Forsténin omia suosikkeja vuosien varrelta löytyy monia. Ensimmäisenä hän nostaa esiin vuoden 2006, jolloin Qstockissa soittivat ensimmäiset ulkomaiset isot nimet Motörhead sekä The Cardigans.

“The Cardigansin keikan muistan aina. Perjantaina soittanut Motörhead oli myös kova, mutta se tuli niin lujaa, että siinä musiikki hieman kärsi. Se kuului Tyrnävällä saakka”, Forstén muistelee.

Forsténille ikimuistoinen oli myös edellinen Volbeatin esiintyminen Qstockissa vuonna 2014. Upeaa keikkaa edelsi melkoinen säätö, kun bändin laulaja myöhästyi lennoltaan.
“Oli kyllä hieno hetki, kun vihdoin saimme bändin lavalle soittamaan kaiken sen jälkeen.”

Anna Lakso