”Kun täällä kerran ollaan kaksi päivää, niin nautitaan se koko aika” – Qstock avasi portit jo aamupäivästä ja sulkee ovet viime vuotta aiemmin

Jami Siira (edessä), Vili Vähäkangas (vas.) ja Juho Hilli lepuuttivat jalkojaan ennen Gettomasan keikkaa puolenpäivän maissa. KUVA: Janne Körkkö

Qstockin portit avautuivat lauantaina jo ennen puoltapäivää. Paikalle saapuivat silloin lähinnä aamuvirkuimmat ja ensimmäisten esiintyjien fanit.

– Me ajattelimme, että täällä olisi ruuhkaa, mutta täällähän on aika tyhjää, ihmettelee Seija Kuusirati ja siemaisee sampanjaa Qstockin päälavan tuntumassa seisovan pöydän ääressä.

Jäälistä tulleet Kuusirati, Veijo HyrkäsPäivi Tuomaala ja Tapio Tuomaala tulivat festivaalialueelle jo puoliltapäivin seuraamaan Chisun keikkaa, joka avasi festivaalilauantain kello 12.30. Ennen esiintymistä he kuitenkin nauttivat päivästä sampanjan ja mansikoiden kera.

– Olemme tulleet paikalle hyvin levänneinä, jotta ehdimme katsomaan jo ensimmäisiä esiintyjiä. Chisun jälkeen kiinnostavat ainakin Popeda, Kaija Koo ja Anna Puu, kertoo Tapio Tuomaala.

Edellisenä päivänä ilta ei mennyt kovin pitkäksi.

– Kun täällä kerran ollaan kaksi päivää, niin nautitaan se koko aika, Tapio Tuomaala toteaa.

Veijo Hyrkäs, Seija Kuusirati, Päivi Tuomaala ja Tapio Tuomaala nauttivat mansikoista ja sampanjasta alkuiltapäivällä. KUVA: Janne Körkkö

Qstock avasi portit tänä lauantaina kello 11.30, mutta festivaalin toinen päivä alkoi uneliaissa merkeissä. Jonoista ei tarvinnut huolehtia, ja kahdentoista aikaan alueella tuntui olevan enemmän järjestyksenvalvojia ja talkoolaisia kuin maksavia asiakkaita.

Kahdentoista jälkeen Raatti alkoi jo pikkuhiljaa täyttyä ihmisistä. Lapsiperheet ovat löytäneet tiensä alueelle jo varhain. Myös päivän ensimmäiset esiintyjät Chisu ja Gettomasa houkuttelivat paikalle kyseisten artistien faneja. Jälkimmäinen houkutteli Jami SiiranJuho Hillin ja Vili Vähäkankaan paikalle heti porttien auetessa. Kolmikko löytyi ennen keikkaa keräämästä voimia riippumatoissa loikoillen.

– Eilen meni puolenyöhön asti. Saa nähdä, kuinka myöhään tänään ollaan, Siira kertoo.

Vartin yli kaksitoista päälavan edessä odotteli jo muutamia Chisusta innostuneita, kuten samaan voimistelujoukkueeseen kuuluvat Sanna SundqvistHenni Häkkilä ja Roosa Savolainen.

– Aloittelimme päivän Roosterin brunssilla. Sitten oli sama tulla jo tänne, kun päivä oli kerran aloitettu jo aikaisin, Häkkilä kertoo.

Sanna Sundqvist, Henni Häkkilä ja Roosa Savolainen ehtivät jopa brunssille ennen päälavan lauantaina korkanneen Chisun esiintymistä. KUVA: Janne Körkkö

Tänä vuonna Qstock aukaisi porttinsa ja sulkee ne puoli tuntia viime vuotta aikaisemmin. Järjestäjien mukaan aikaisiin aikatauluihin on yksinkertainen syy: kaupunki myönsi festivaalille meluluvan vain kahteentoista asti.

– Onhan se harmi. Olisimme halunneet pitää viime vuoden aikataulut, mutta nämä meluluvat vaihtuivatkin sitten ikävästi lennosta, toteaa Qstockin festivaalijohtaja Mikko Forstén.

Vaikka heti festivaalipäivän alkuun pyritään ajoittamaan mahdollisimman vetäviä artisteja, on Forsténin mukaan väistämätöntä, ettei ensimmäisille keikoilla saada suuria ihmismassoja. Hän uskoo, että sääkin vaikuttaa: kuumalla ilmalla ihmiset eivät halua tulla heti aamupäivästä paistumaan.

– Kaija Koon keikalla kello 14.30 oli jo paljon porukkaa, sanoo Forstén.

Katja ja Ulla Väärä halusivat alueelle jo hyvissä ajoin, jotta ehtivät nähdä mahdollisimman monta keikkaa. KUVA: Janne Körkkö

Siskokset Katja ja Ulla Väärällä on niin tiukka festariaikataulu, että krapulassa makoiluun ei ole varaa. He kävivät läpi päivän suunnitelmaa viilentyen puun varjossa.

– Chisu, Maustetytöt, Eveliina, Kaija Koo, Ellips, Popeda, Katja Väärä luettelee illan aikataulua.

– Minä haluan mennä katsomaan Apulantaa, mutta Ulla haluaa nähdä Ricky-Tick Big Bandin, joka on samaan aikaan. Siinä meidän täytyy varmaan hajaantua.

Viimeistään festivaalin päättävän Thirty Seconds to Marsin jälkeen kaksikko ehtii huilata.

– Me hypätään Kiiminkijokeen uimaan, kun menemme kotiin. Sinne menimme eilenkin.

LAURA KANGAS

Artikkeli julkaistu Kaleva.fi:ssä 27.7.2019.