Tiesitkö tämän Joululimpusta?

Joululimppu on kuulunut suomalaiseen Joulupöytään lähes aina. Oulun seudulla tunnettu vaalea Joululimppu saapui Suomen länsirannikolle alun perin Ruotsista ja on sittemmin lunastanut paikkansa Oulun seudun joulupöydässä. Oululainen perheleipomo Pulla-Pirtti on leiponut perinteistä Joululimppua lähialueen jauhoista jo 60 vuoden ajan.

Paikallisia makuja, paikallisia tekijöitä

Suomen monipuolisen leipätarjonnan juuret ovat syvällä maamme asutushistoriassa ja jokaiselta alueelta löytyy oma perinteinen Joululimppu. Oulun seudulla Joululimppu on perinteisesti ollut makea vaalea leipä, joka on täydentänyt joulupöydän makean ja suolaisen ruoan yhdistelmän. Joululimppu voi olla niin tummaa kuin vaaleaa, mietoa tai makean mausteista. ”Oikean, aidon joululimpun” maku saattaa vaihtua jopa sadan kilometrin matkalla.

Pulla-Pirtin Joululimppuresepti periytyy jo 50-luvun loppupuolelta, kun leipomon perustaja Antero Räinä kehitteli oman Joululimppureseptinsä. Anteron reseptissä limpun makeus tuotettiin ruisleivän hapanjuuren eli ruisraskin avulla. Leipomoperinteiden kehittyessä ruisraski korvattiin saatavissa olevalla siirapilla. Siirappi tekee limpusta väriltään tummemman ja takaa Joululimpun pitkän säilyvyyden läpi joulunajan pyhien.

Perinteisen Joululimpun leivonta aloitetaan oululaisessa perheyrityksessä jo lokakuussa. ”Innokkaimmat joulufanit ostavat Joululimppua useamman pussin kerralla heti kauden alussa” kertoo Pulla-Pirtin myymälöistä vastaava Tiina Räinä. Leipomon työntekijät ovatkin ylpeitä Pulla-Pirtin perinteisestä Joululimpusta, joka on kulkenut lähes samana läpi vuosikymmenten. Uusia ideoita kuitenkin tutkitaan jatkuvasti ja asiakkaita kuunnellaan herkällä korvalla.

”Suussa sulavan hyvää” toteaa Pulla-Pirtin pitkäaikaisimpiin leipureihin lukeutuva Markku Isola.

”Aina voi kehittyä ja kehittää uusia makuja joulukansalle. Katsotaan, mitä seuraavat vuosikymmenet tuovat tullessaan” toteaa Pulla-Pirtin pitkäaikaisimpiin leipureihin kuuluva Markku Isola.

 

 

 

 

 

Lähde: Leipätiedotus

Artikkeli on PullaPirtin tuottamaa kaupallista sisältöä.