Pikku-Syötteellä kansainvälistä vetovoimaa

Paksu tykkylumi peittää kuuset, jotka seisovat tyynenä mäenrinteessä, tunturihotellille vievän tien reunassa. Aurinko kimaltaa pakkaslumessa ja saa maiseman säihkymään kuin satumaan.

Aamumaisema

Vapautunut tunnelma vastaanottaa vierailijan Pikku-Syötteellä – eikä ihme. Henkeäsalpaava tunturimaisema avautuu suoraan hotellin aulasta ja ravintola Puron maisemaikkunoista. Näköalan aikaansaama, hetkeksi kiihtynyt hengitys tasaantuu nopeasti harmoniseen tilaan. Hyvä olo valuu jäseniin. Täällä on helppo hengittää ja antaa tilaa aisteille.

Saman tunteen ovat kokeneet myös Pikku-Syötteen ulkomaalaiset vieraat saapuessaan nuoriso-, matkailu- ja vapaa-ajankeskukseen. Kansainvälisen nuorisotapaamisen ryhmä valmistautuu inspiroivan viikon päätteeksi viimeiseen toiminnalliseen päivään ja husky-safariin eli koiravaljakko-ajoon.

– Älyttömän hyvin on mennyt! Luntahan me ollaan nuorten kanssa pöllyytetty, rakennettu igluja pihalle, kävelty lumikengillä ja käyty pilkillä. Lisäksi kokeiltiin umpihankifutista, mäenlaskua ja käytiin Pudasjärvellä tekemässä vapaaehtoistyötä, kertoo nuorisotapaamisen suomalainen nuoriso-ohjaaja Janne Keränen Suomussalmen kunnasta.

Hiihtokeskukseen saapuvien vapaa-ajan matkailijoiden lisäksi vieraita tulee Pikku-Syötteelle leirikoulutoiminnan ohjaamana. Esimerkiksi Euroopan unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma Erasmus+ rahoittaa nuorisovaihtoja, kuten nyt Pikku-Syötteellä toteutuvaa tapaamista. Kyseisen ryhmän osallistujat ovat 16-22 –vuotiaita nuoria Espanjasta, Saksasta, Belgiasta, Puolasta ja Suomesta.

Ainutlaatuisen luonnon ja ulkoilma-aktiviteettien lisäksi nuorisotapaamisessa on saatu kokea hotellin sisätiloissa taidepajoja, joissa on työstetty ilmastonmuutosteemaa.

Ainutlaatuisen luonnon ja ulkoilma-aktiviteettien lisäksi nuoret ovat saaneet kokeilla hotellin sisätiloissa taidepajoja, joissa on työstetty ilmastonmuutosteemaa.

Tärkeää nuorisotyötä Euroopan mittakaavassa

Leirikouluja on järjestetty jo yli 20 vuoden ajan alakouluikäisille ja nuorille ympäri Suomea ja maailmaa saapuville ryhmille. Pikku-Syötteen nuorisokeskus sijaitsee 145 kilometrin päässä Oulusta koilliseen.

– Paikka on nuorille aivan älyttömän hyvä. Oulu on tarpeeksi lähellä, joten kauempaa pääsee lentämällä ja kuljetukset Oulusta Pikku-Syötteelle onnistuvat hyvin, Keränen kiittelee.

Kansainvälisen nuorisotapaamisen osallistujat saivat Pikku-Syötteelle vieraakseen europarlamentaarikko Merja Kyllösen, joka kertoi näille työstään. Kyllönen sai vastata peruskysymyksiin siitä, mitä Euroopan parlamentin jäsen tekee, ja miten voi vaikuttaa.

– Vierailu sujui hyvin vapaamuotoisissa merkeissä leirikasteen ja yhteisen ruokailun parissa. Nuoret tuntuivat olevan hiukan yllättyneitä siitä, että europarlamentaarikko saapui paikalle ja osallistui heidän leirikasteeseensa, Kyllönen kertoo.

Pikku-Syöte on yksi Suomen kymmenestä Opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymistä nuorisokeskuksista. Nuorisokeskusten tehtävänä on tukea lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä.

– Nuorisokeskustoiminta on hyvin arvokasta ja tärkeää toimintaa. Puitteet Pikku-Syötteellä ovat aivan loistavat ja varmasti mieleenpainuvat myös muista maista tuleville, eurokansanedustaja arvioi.

Pikku-Syötteen rinteillä nautitaan lumilautailusta, laskettelusta, hiihdosta ja myös frisbeegolfista koko talvikauden, pitkälle kevääseen.

Pikku-Syötteen rinteillä nautitaan lumilautailusta, laskettelusta, hiihdosta ja myös frisbeegolfista koko talvikauden, pitkälle kevääseen.

Osallisuutta ja uusia elämyksiä

Pikku-Syötteen tunturimaisemissa käy vuosittain tuhansia matkailijoita ja leirikoululaisia nauttimassa luonnosta ja harrastamassa erilaisia lajeja. Matkailu- ja vapaa-ajankeskuksen palvelut tarjoavat kiinnostavaa tekemistä ja elämyksiä ympäri vuoden.

Talvisin rinteet kutsuvat kävijöitä, ja lajeina ovat perinteiset laskettelu, lumilautailu ja hiihto. Uutuutena on mahdollisuus pelata myös rinnefrisbeegolfia, jossa rata kierretään läpi laskuvälineet jalassa. Heti hotellin vieressä on myös luistelukenttä ja kota, ja hotellilta voi vuokrata lumikenkiä, joilla pääsee ihailemaan maisemia koskemattomaan luontoon. Maastopyöräily houkuttelee paikalle myös talvisin innokkaita fatbike –harrastajia.

– Sekä lapset että aikuiset innostuvat taikametsästä, lumenveistosta ja tähtitornista, josta taivas avautuu kauniisti tähtikirkkaana iltana. Hotellin sisätiloissa on mahdollista kokeilla taidepajoja, seinäkiipeilyä, jousiammuntaa sekä käyttää liikuntasalia, kuntosalia ja saunaosastoa. Talvikauden jälkeen voi harrastaa kalliokiipeilyä, korikiipeilyä, frisbeegolfia, maastopyöräilyä, patikointia ja pidempiä vaelluksia, nuorisokoordinaattori Kaisu Tuohiluoto luettelee.

Maastopyöräily onnistuu hyvin myös talvella.

Maastopyöräily onnistuu hyvin myös talvella.

Läsnäoloa ja luonnon lumoa

Pohjoiseen luontoon ja maisemiin ovat ihastuneita sekä ulkomaalaiset että suomalaiset Pikku-Syötteellä kävijät.

– Leirikouluille luonto on tärkeä elementti, ja täällä on oikea talvi. Nuoret ovat suorastaan rakastuneet tähän paikkaan! Keränen huokaa.

Yksi nuorisotapaamisen osallistujista, saksalainen Lisa Stöwer, 20, aikoo ehdottomasti tulla Suomeen uudelleen ja ottaa koko perheensä mukaan.

– Tämä on kuin talven ihmemaa! Saksalaiselle tällaiset maisemat ja metsät ovat eksoottista nähtävää. On ihmeellistä, miten suuri määrä puita meitä ympäröi, ja miten paljon tilaa ihmisillä on elää tällä seudulla.

Luontoon, läsnäoloon ja yhdessä tekemiseen keskityttiin yhtenä päivänä entistä paremmin, kun nuorisotapaamisessa vietettiin täysin sähkötön päivä. Ohjaajat keräsivät osallistujilta älypuhelimet ja muut sähkölaitteet pois heti aamulla.

– Nuorten reaktio oli aluksi melko nyrpeää, mutta hienointa oli huomata muutos kaikkien toiminnassa ja osallistumisessa päivän mittaan. Nuoret oivalsivat itse, että mehän ollaan juteltu toisillemme tänään paljon enemmän, kun ei ole ollut puhelimia! Keränen iloitsee.

lumikenkaily1

Lumikengillä pääsee ihailemaan maisemia laskettelurinteiden ja hiihtoreittien ulottumattomiin.

Ympäristövastuuta ja ekotekoja

Luontoa kunnioitetaan Pikku-Syötteelläkin, ja siitä pidetään huolta myös jatkossa.

– Pikku-Syöte on yhteiskunnallinen yritys, joka välittää luonnosta ja tuntee vastuunsa. Myös kuluttajat ja yritykset arvostavat entistä enemmän yhteiskuntavastuuta ja tukevat kestävää toimintaa omilla valinnoillaan, kertoo Pikku-Syötteen johtaja Mika Pekkala.

Hotellissa käytetään lämmitysmuotona ympäristöystävällistä maalämpöjärjestelmää, joka hyödyntää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta auringon lämpöä. Koko hiihtokeskus käyttää täysin vihreää sähköä, joka tuotetaan uusiutuvista raaka-aineista kotimaisella työllä.

Myös Pikku-Syötteen palvelut ja leirikoulujen toteutus saavat kiitosta.

– Tilaa on hyvin, kun pelkästään meidän ryhmässä on 47 ihmistä. Majoitus on edullinen, ruokailut toimivat hyvin, ja meidän porukallakin on jokaisessa huoneessa omat suihkutilat. Vaatteet eivät tietenkään kaikilla ulkomaalaisilla olleet olosuhteisiin sopivat, mutta onneksi hotellilla on talvivaatteita, joita voi lainata, Keränen kiittelee.

Aurinko laskee mailleen maalaten taivaalle sateenkaaren värit. Pikku-Syötteellä ilta jatkuu vielä hetken yhteisen illallisen ja iloisen yhdessäolon merkeissä hotellin ravintola Purossa. Leirikoulun taika syntyy siitä voimasta ja niistä väreistä, jotka Suomen luonnon neljä vuodenaikaa Pikku-Syötteellä tarjoavat.

Pikku-Syötteen maisemat näyttäytyvät eri väreissä vuorokauden ja vuoden eri aikoina.

Pikku-Syötteen maisemat näyttäytyvät eri väreissä vuorokauden ja vuoden eri aikoina.

Pikku-Syötteen leirikouluja voi valita monella eri teemalla, tutustu tarjontaan!

Vielä ehdit nauttia laduista, rinteistä ja luonnosta tunturissa ekologisella hotellimajoituksella! Lähde Pikku-Syötteelle vaikka viikonlopuksi laskettelemaan, lautailemaan ja lumikenkäilemään – tutustu tarjontaan ja ohjelmaan.

Pikku-Syote_logo

Pikku-Syöte on luonnon keskellä, upeissa tunturimaisemissa sijaitseva nuoriso-, matkailu- ja vapaa-ajankeskus sekä yhteiskunnallinen yritys. Pikku-Syötteen omistaa Vuolle Setlementti ry, joka on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys. Vuolle toteuttaa hyvinvointi-, yhteisö- ja koulutuspalveluja Vuolle-opiston, monimuotoisen hanketyön sekä Pikku-Syötteen avulla.

 

Teksti: Elina Aronen-Raappana
Kuvat: Elina Aronen-Raappana, Jouni Ketola, Toni Etelämäki sekä kansainvälisen nuorisotapaamisen kuva-arkisto

Artikkeli on Pikku-Syötteen tuottamaa kaupallista sisältöä.