Seksuaalineuvojan koulutus avaa ymmärrystä sukupuolisuuden moninaisuuteen ja antaa valmiuksia ottaa puheeksi seksuaalisuus eri työkentillä

Seksuaalineuvojan koulutuksen avulla pääsee syventämään tietoja ja taitoja seksuaalisuuden eri kysymyksissä. Uusi koulutusjakso alkaa maaliskuussa 2020 Peräpohjolan Opistolla. Haku on jo käynnistynyt.

Torniossa sijaitseva Peräpohjola Opisto on avannut haun Seksuaalineuvojan koulutukselle. ”Näen kurssin hyödyllisenä muuan muassa sosiaalityöntekijöille, sairaanhoitajille, terveydenhoitajille, opettajille ja psykologeille. On ollut ilo huomata, kuinka hyvin esimerkiksi nuorisopuolen työntekijät ovat hakeutuneet kurssille viime vuosina”, kommentoi kouluttaja Irma Tuisku.

Seksuaalisuuden teema on tärkeässä osassa ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia. Mutta miten hyvin se otetaan huomioon esimerkiksi terveydenhuollon, koulujen tai vaikkapa nuorisotyön parissa?

– Koulutuksen tärkeimpänä tavoitteena on antaa jokaiselle valmiuksia ottaa puheeksi seksuaalisuus, työskenteli sitten nuorten aikuisten tai ikäihmisten kanssa. Seksuaalisuus kuuluu kaikille vauvasta vaariin, eikä se haihdu mihinkään elämän aikana, avaa aihetta kouluttaja Irma Tuisku.

Torniossa sijaitseva Peräpohjola Opisto on tarjonnut Seksuaalineuvojan koulutusta vuodesta 2004 lähtien. Koulutus on suunnattu opetus-, kasvatus-, terveys- ja sosiaalialan tutkinnon suorittaneille, jotka haluavat syventää tietojaan ja taitojaan seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Koulutus on ammatillinen lisäkoulutus.

– Tämä on paras täydennyskoulutus, jonka olen käynyt omaan työhöni liittyen. Koulutuksesta opitut keinot auttavat seksuaalisuuteen liittyvien teemojen puheeksi ottamista ja madaltavat myös kynnystä nostaa vaikeitakin asioita esille, kommentoivat vastavalmistuneet opiskelijat.

Tämän vuoden koulutukseen on mahtunut osallistujia laajalti eri aloilta; niin pappi, lastensuojeluperhetyöntekijä, ammatillinen erityisopettaja, nuoriso-ohjaaja kuin naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri. Jokainen osallistuneista on ollut tyytyväinen kurssin antiin ja he kokevat, että ovat saaneet hyödyllisiä työkaluja omaa työtään varten.

Anne Karjalainen, Hannamari Lukkari, Kirsi Hattukangas, Annika Pukari, Anu Suopanki, Maija Huotari, Amanda Maunu, Eeva Linna, Susanna Sirviö ja Irma Tuisku.

Koulutuksen laadukas sisältö

Koulutuksen keskeisimpinä tavoitteina on perehtyä seksuaalisuuteen liittyviin ilmiöihin sekä yksilö- että yhteisötasolla. Kurssin käynyt henkilö osaa toimia seksuaalineuvojana osana ammatillista työskentelyä käyttäen koulutuksessa saamiaan tietojaan ja taitoja sekä osaa keskustella seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä erilaisissa asiakas-, kasvatus-ja koulutustilanteissa.

– Koulutuksen lähtökohtina ovat seksuaaliterveys ja kokonaisvaltainen hyvinvointi ihmisen elämässä. Käymme jonkin verran seksuaalipsykologista kehitystä läpi ja tietysti ihmisen seksuaalioikeuksia, jotka meillä kaikilla on. Seksuaalikasvatusta ja seksuaalineuvontatyötä tehdään niin yksilöille kuin pariskunnillekin, avaa Tuisku kurssin sisältöä.

Koulutus koostuu 30 opintopisteestä ja kestää noin vuoden. Se sisältää 16 lähiopetuspäivää, jotka on jaettu eri jaksoihin omine teemoineen. Kurssin aikana opiskelijoilla on sekä itsenäisiä että ryhmätehtäviä.

– Myös työnohjaus kuuluu osaksi koulutusta. Kurssilaiset voivat keskustella kasvusta seksuaalineuvojaksi työnohjauksessa tai keskustella siitä, millä keinoin he voivat ottaa puheeksi seksuaalisuuden omissa työtilanteissaan asiakkaiden kanssa, lisää Tuisku.

Viihtyisä ja rauhallinen oppilaitos

Peräpohjolan Opiston koulutustarjonta keskittyy kasvatus- ja ohjausalan koulutuksiin, mikä tekee siitä ainutlaatuisen Pohjois-Suomessa, sillä muita vastaavia oppilaitoksia ei alueella ole. Opiskelijat ovat tervetulleita ympäri Suomen.

Myös Seksuaalineuvojan kurssiin osallistuneet henkilöt ovat eri paikkakunnilta kotoisin. Koulutuspaikkana Torniossa sijaitseva Peräpohjolan Opisto saa kehuja sen kodikkuudesta ja mukavasta tunnelmasta.

– Tämä on ihanan pieni ja kodikas oppilaitos. Ympäristö tuntuu turvalliselta ja tilat eivät tunnu laitosmaisilta ollenkaan. Tämä ei ole myöskään liian kaukana kaupungista, kommentoivat opiskelijat.

Pitkänmatkalaiset voivat yöpyä kätevästi Hotelli Joentalossa Peräpohjola Opiston pihapiirissä edulliseen hintaan.

Anne Karjalainen, Hannamari Lukkari, Kirsi Hattukangas, Annika Pukari, Anu Suopanki, Maija Huotari, Amanda Maunu, Eeva Linna, Susanna Sirviö ja Irma Tuisku.

Näin haet koulutukseen

Seksuaalineuvojan koulutus alkaa maaliskuussa 2020 ja ilmoittautuminen uuteen koulutukseen on jo avattu. Ilmoittautumisaika päättyy 19.2.2020.

Tutkinnossa on kuusi jaksoa, joista ensimmäinen pidetään maaliskuussa ja viimeinen eli päättäjäiset joulukuussa. Aikataulullisesti kurssi sopii myös hyvin työn ohessa suoritettavaksi. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella.

Erityisesti koulutuksen sisältö ja kouluttaja Irma Tuisku saa kiitosta kurssilaisilta.

– Irma on aivan ihan mahtava kouluttaja; kokenut ja ammattitaitoinen. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus alalta, kehuvat kurssilaiset Tuiskua.

– Myös sisältö on ollut kaikin puolin monipuolinen ja laaja. Kurssi on ollut täysin koko rahan arvoinen, summaavat opiskelijat hymyillen.

Seksuaalineuvojan koulutus, 30op