Kouluun, opintoihin ja ammattiin – Oulainen tarjoaa laadukasta opetusta kaikenikäisille

Luokanopettaja Tarja Mäkinen ja 2A-luokka tilavassa musiikkiluokassa.

Oulaisten kaupunki panostaa merkittävästi perusopetukseen, on kyse sitten opettajien lukumäärästä tai oppilashuollosta. Ylen valtakunnallisessa koulujen resursointia selvittäneessä vertailussa viisi tähteä saaneesta Oulaisista löytyykin varhaiskasvatuksesta ammattiin saakka ulottuva opintie.

Oulaistelaisen Juho Oksan koulun musiikkiluokka täyttyy laulusta, kun 2A-luokka on pääsyt musiikkitunnillaan vauhtiin luokanopettaja Tarja Mäkisen johdolla. Keväisin sen näyttämön 120-paikkainen katsomo täyttyy, kun tehostetun musiikinopetuksen kohokohta, kuudesluokkalaisten musikaali kruunaa peruskouluvuosien taipaleen. Juho Oksan koulu on musiikkipainotteinen oppilaitos, joka Oulaisten oman mallin mukaisesti ei ole varattu ainoastaan keskustakoulun oppilaille. Tasokokeiden perusteella myös kaupungin viideltä kyläkoululta voi päästä tehostetun musiikinopetuksen ryhmään. Rehtori Jarmo Mäkinen sanoo, että ryhmän opetus on keskitetty kahteen tuntiin viikossa. Kyläkouluilta oppilaat tulevat paikalle koulubussilla tai taksilla.

”Tämän ansiosta oppilaat pääsevät tehostetun musiikinopetuksen ryhmään. ilman oman koulun jättämistä taakse. Kyläkoulut ovat pieniä ja ryhmän oppilaat ovat sitten omassa koulussaan vahvistamassa musiikin opettelun harrastamista”, Mäkinen sanoo.

Kuljetukset maksavat, mutta sille saadaan myös vastinetta.

”Tämä on yksi merkittävä pohja Oulaisten omalle musiikkielämälle”, sivistys- ja kulttuurijohtaja Ari Sarpola sanoo.

Viisivuotias kyläkoulu on täynnä elämää

Oulaisten kaupunki on kasvanut ajan saatossa sen maaseutukyliin nähden oivalliselle paikalle. Kylät kiertävät sitä kehämäisesti ja niistä on noin vain 10 kilometrin matka keskustaan. Kylien elinvoimaisuudesta kertoo paljon Piipsjärven uuden kyläkoulun rakentaminen viisi vuotta sitten.

”Olihan se tuolloin erikoista, että rakennetaan uusi kahden opettajan koulu. Sen tarpeellisuudesta kertoo paljon, että oppilasmäärä on kaksinkertaistunut jo tänä aikana”, Mäkinen huomauttaa.

Juho Oksan koulu on kyläkouluja suurempi, mutta myös sen keskimääräinen luokkakoko on ainoastaan 16 oppilasta. Kaikki opettajat ovat päteviä ja kaupunki on varannut määrärahoja siihen, että virkoja on riittävästi luokkakoon pitämiseksi pienenä.

”Kun luokassa on vähemmän lapsia, opettajalla on ihan eri tavalla antaa yksittäiselle oppilaalle aikaa. Se antaa joustoa myös oppimisvaikeuksien ratkaisemiseen ennen muita tukitoimia”, Mäkinen sanoo.

Juho Oksan koulun oppilaskunnan hallitus koolla.

Oppilashuollon ammattilaiset turvaavat opintien

Oppilashuolto on vakaalla pohjalla. Oppilaiden hyvinvoinnista ja ongelmien varhaisesta ratkaisemisesta vastaavat koulupsykologi, kaksi psykiatrista sairaanhoitajaa sekä ala- ja yläkoulujen omat kouluterveydenhoitajat ja koulukuraattorit. Mäkinen sanoo, että rehtorille tällainen ammattilaisten ryhmä oppilashuoltopalavereissa on aihe iloon.

”Varhainen puuttuminen on kaiken a ja o. Kun meillä on kokeneet opettajat, joilla on heti mahdollisuus keskustella havaitsemistaan pienistäkin ongelmista, asioiden vieminen eteenpäin yhteistyössä vanhempien kanssa on hedelmällistä”, Mäkinen sanoo

Henkilökuntaresurssit tukevat laajemminkin sekä opetusta että oppilaiden vapaa-aikaa. Oulainen valittiin Pohjois-Suomen liikkuvimmaksi kunnaksi 2018. Valinnassa tärkeänä kriteerinä oli se, että kaupungilla on palkattuna yksi liikunnanopettaja yksinomaan vetämään koulujen välituntiliikuntaa. Lisäksi yksi opettajista keskittyy täysin muiden opettajien digitutorina työskentelemiseen.

”Hän jalkauttaa digiosaamisen koulujen opetukseen ja tukee opettajien tietoteknisiä valmiuksia. Digitutor mukana myös laitehankinnoissa, jolloin laitteet varmasti vastaavat pedagogista tarvetta.”

Juho Oksan koululle on juuri hankittu 60 Chromebookia, joissa on tavallisista tableteista poiketen kosketusnäytön lisäksi myös perinteinen näppäimistö. Mäkinen ja Sarpola laskevat, että määrä on riittänyt 324 oppilaan koululle hyvin, sillä niiden lisäksi löytyy 40 iPadia ja 30 koneen tietokoneluokka.

”Aivan tavallisten oppikirjojen mukana tulee niin paljon digitaalista materiaalia, että ajantasainen laitteisto ja riittävä osaaminen niiden käyttämiseen on koulujen arkipäivää. Oppikirjoilla on silti oma paikkansa nyt ja tulevaisuudessa – ekaluokkalaiset saavat ensimmäisenä koulupäivänä uudet aapiset myös jatkossa.”

Ammattiin opiskelevat työllistyvät hyvin Oulaisissa

Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän johtaja ja JEDU:n rehtori Keijo Makkonen ja Oulun ammattikorkeakoulun hoitoalan koulutusjohtaja Aini Ojala sanovat, että Oulaisten toisen ja kolmannen asteen opiskelijat työllistyvät hyvin. Oppilaitokset tarjoavat Oulaisissa erittäin kattavasti eri opintolinjoja. Makkonen luettelee, että JEDU:sta valmistuu niin merkonomeja, datanomeja, toimitilahuoltajia, kodinhuoltajia, kokkeja, tarjoilijoita, lähihoitajia kuin ambulansseissa työskenteleviä perustason ensihoitajiakin.

”Alueella opiskelevista keskimäärin useampi kuin kahdeksan kymmenestä myös jää töihin opiskeluseudulleen. On opiskellut sitten liiketaloutta, sosiaali- ja terveysalaa tai ravintola-alalle, Oulun eteläisellä alueella on ennemminkin työntekijäpula kuin ylitarjontaa”, Makkonen huomauttaa.

Oulun ammattikorkeakoulun Oulaisten kampuksella opiskelee noin 300 tulevaa sairaanhoitajaa. Ojala sanoo, että Oulaisissa opiskelu painottuu erityisesti perusterveydenhuoltoon ja avohoitoon. Niiden merkitys kasvaa muun muassa väestön ikääntyessä ja kotona asumisen jatkuessa yhä pidempään. Oulaisissa ja sen seudulla on paljon pieniä terveysasemia, terveyskeskuksia ja palvelukoteja. Ojala huomauttaa, että Oulun eteläinen alue on väestöltään Kainuuta isompi.

”Asiakas on jatkuvasti enemmän kaiken hoitotyön keskiössä. Asiakaslähtöinen hoitotyö on yksi Oulaisten vahvuuksista, jota käy opiskelemassa kampuksella myös esimerkiksi Oulussa asuvia opiskelijoita.”

 
Tutustu Oulaisten kaupungin tarjoamiin mahdollisuuksiin juttusarjan muissa osissa, katso alla oleva video tai klikkaa verkkosivuille www.oulainen.fi 


 

Artikkeli on Oulaisten kaupungin tuottamaa kaupallista sisältöä.