Terveysjohtaja Jorma Mäkitalo: Rajoitukset pysyvät ennallaan – rokotuksissa otetaan jemma-osat käyttöön

Oulussa on tällä viikolla todettu noin 70 uutta koronatartuntaa. Määrä on noussut huolestuttavasti edellisiltä viikoilta.

”Jo viime viikolla tapausmäärien kasvu hieman yllätti ja jo nyt tiedämme, että kulunut viikko tulee olemaan pahempi. Kokonaisuudessaan on hankala sanoa, onko kyseessä vuodenvaihteesta johtuva väliaikainen nousu vai jatkuuko tautimäärien kova nousu edelleen ensi viikolla”, Mäkitalo sanoo.

Oulun kaupungin johtoryhmä päätti säilyttää voimassa olevat rajoitukset ja suositukset, ja palata asiaan ensi viikolla, jolloin tiistaina 12. tammikuuta kokoontuu alueellinen koordinaatioryhmä. Kaupungin johtoryhmä tekee keskiviikkona niiden tietojen pohjalta uusia päätöksiä.

Oulu ei esimerkiksi ole vielä valmis höllentämään lasten ja nuorten harrastuksia ja tilojen käyttöä.

”Asiasta käytiin pitkä ja vakava keskustelu. Tiedämme, että rajoitukset ja eristäytyminen tuovat vakavia seurauksia, mutta harrastustoiminnan höllentäminen tarkoittaisi myös valmentajia ja vanhempia, jotka esimerkiksi kuljettavia lapsia. Joten kontaktien ja liikenteen määrä myös lisääntyisi”, hän perustelee.

”Joudumme ikävästi tasapainoilemaan epidemian rajoittamisen ja rajoitusten aiheuttamien haittojen välillä”, Mäkitalo lisää.

Rokotteiden jemmat käyttöön

Koronarokotukset ovat Pohjois-Pohjanmaalla käynnistyneet joulun välipäivinä. Perjantaihin 8. tammikuuta mennessä rokotteita on annettu hieman yli 1600 henkilölle.

”Oulussa rokotustilanne on hyvä, ensimmäiset rokotteet on annettu ja kaikken kriittisimpien terveydenhoitohenkilöstö saadaan rokotettua tänään loppuun”, Mäkitalo toteaa.

”Ensi viikolla aloitamme rokotukset hoivakotien henkilöstössä sekä asukkaissa. Puramme jemmat eli otamme käyttöön tehosterokotukset. Näin siksi, että saamme rokotukset mahdollisimman suurelle joukolle mahdollisimman pian. Luotamme siihen, että saamme tehosteainetta lisää käyttöön oikeassa aikataulussa, eli kolmessa viikossa ensimmäisestä pistosta.”

Koronapotilaita hoitavan henkilöstön jälkeen vuorossa ovat iäkkäiden asumis- ja laitoshoitoyksiköiden asukkaat ja henkilökunta sekä muuta kiireellistä hoitoa antavien yksiköiden henkilöstö. Näiden osalta rokotukset käynnistyvät Pohjois-Pohjanmaalla jo lähiviikkojen aikana.

Sen jälkeen rokotuksen saavat kaikki yli 70-vuotiaat ja henkilöt, joilla on vakavalle koronataudille altistavia sairauksia. Viimeisenä rokotetaan muu väestö.