Oulussakin testataan, miten elää ilmastotavoitteen mukaista arkea

<![CDATA[

Kolme suomalaista kaupunkia selvittää yhdessä kaupunkilaistensa kanssa, miten elämäntapojen hiilijalanjälkeä pienennetään kestävälle tasolle. Mukana omaa hiilijalanjälkeään pienentämässä on yhteensä kaksitoista esimerkkihenkilöä Lahdesta, Tampereelta ja Oulusta. Henkilöt luovat itselleen elämäntapojen muutospolut, joiden avulla havainnollistetaan, miten elämä 1,5 asteen ilmastotavoitteen mukaisesti sujuu.

“Me tarvitsemme ilmastotavoitteiden saavuttamiseen kuntalaisten apua. Laskennassa on Oulusta mukana neljä erilaista oululaista esimerkiksi kulttuurin ja tekniikan aloilta. Nyt on kiinnostavaa nähdä, miten helppoa tai vaikeaa Oulussa on eri lähtökohdista elää kestävästi”, kertoo ympäristöjohtaja Leena Tuuri Oulun kaupungilta.

Työpajassa käytiin läpi omia kulutustottumuksia

”Oulussa hiilijalanjäljen laskennan työpajassa 24. elokuuta oli innostunut tunnelma. Osallistujat olivat aktiivisia, ja keskustelua syntyi isommista arjen ratkaisuista, kuten auton käyttövoiman valinnasta, sekä pienemmistä teoista, kuten kahvin tai juuston kulutuksen vähentämisestä”, ilmastoasiantuntija Maarit Talvitie kuvailee.

”Jokainen osallistuja löysi omaan elämäntilanteeseensa sopivan polun kohti kestävämpiä elämäntapoja. Toivottavasti tästä löytyisi muillekin oululaisille inspiraatiota tarkastella omia kulutustottumuksia”, Talvitie iloitsee.

1,5 asteen ilmastotavoite tarkoittaa, että yksilöiden yhteenlaskettu hiilijalanjälki ei ylitä sellaista rajaa, joka vaikuttaisi ilmaston lämpenemiseen yli 1,5 asteen esiteolliseen aikaan nähden. Tämä on Pariisin ilmastosopimuksen tavoite. Tason saavuttamiseksi keskivertosuomalaisen on pienennettävä hiilijalanjälkeään neljäsosaan nykyisestä.

Koehenkilöiden hiilijalanjälkilaskenta on parhaillaan käynnissä ja ensimmäisiä tuloksia julkistetaan 9.9., kun Lahdessa järjestetään Lahti Green Capital -vuoden huipennus.

 

 

]]>