Oululaislähtöinen, nykyinen rotterdamilainen Minna Viitalähde suunnitteli UMK-palkinnon

<![CDATA[

Siten, että UMK-palkinnon suunnittelukilpailun voittanut graaafinen suunnittelija Viitalähde on asunut seitsemän ja puoli vuotta Rotterdamissa, tuossa Alankomaiden toiseksi suurimmassa ja ennakkoluulottoman arkkitehtuurin kaupungissa.

Myös Euroviisut järjestetään ensi vuonna Rotterdamissa.

Viitalähde myhäilee hyvää sattumaa.

”Ulkosuomalaisenahan sitä heiluttaa aina Suomen lippua. Mitä kauempana on, sitä paremmin näkee Suomen arvon”, sanoo Minna Viitalähde nykykodissaan Rotterdamissa.  
 
Yllätyksiä, hyvää fiilistä ja päälle valuvia konfetteja

UMK-kiertopalkinnon suunnittelusta järjestettiin kilpailu. Kun Viitalähde näki siitä internetissä ilmoituksen, alkoi hänellä heti ajatus juosta.
 
”Euroviisujen ja UMK:n henkeä, kimallusta, yllätyksiä, hyvää fiilistä. Mieleeni tuli myös lumisadepallot, joissa lumi valuu hitaasti asetelman päälle. Aivan kuin konfetit lavalla voittajan päälle”, Viitalähde kuvailee.
 
Hän jäi pyörittelemään ajatusta, prosessoi sitä viikkoja, ajatteli palkinnon yksityiskohtia, millainen se olisi. Hän oli jättää osallistumatta ja lähetti ehdotuksensa viime hetkillä.

Voittopokaalin yksityiskohtia viimeistellään nyt

Raati teki esivalinnan palkintoehdotuksista, joista kahdesta äänesti yleisö kahden viikon ajan.

Raadin jäseniä olivat tuotesuunnittelija Saara Renvall, Design Forumin toiminnanjohtaja Petteri Kolinen, UMKn tuottaja Anssi Autio ja verkkotuottaja Sandra Saulo.
 
Viitalähde voitti. Ja nyt voittopokaalin yksityiskohtia viimeistellään.

”Se halutaan teettää Suomessa itsestään selvästi”, vakuuttaa Viitalähde. ”Tällä hetkellä etsitään viimeisiä yhteistyökumppaneita ja palkinto on lähdössä tuotantoprosessiin.”

UMK finaali pidetään helmikuussa 2021 Tampereen Mediapoliksessa.

 


Palkinnon kupu on lasia, varsi koivusta, panta metallia ja luultavasti Outokummun terästä. Sisäosa on muovia, pallon sisään tulee vettä ja glitteriä. Kuva: Minna Viitalähde

 
Alun perin Viitalähteen piti mennä Rotterdamiin kolmeksi kuukaudeksi työharjoitteluun, kun hän opiskeli graafista suunnittelua Joensuun ammattikorkeakoulussa. Viitalähde pääsi hyötypeliyritykseen, jonne hän teki opinnäytetyön ja jäi yritykseen pariksi vuodeksi töihin.

Voitto myös matkailujulistekilpailussa
 
Nyt Viitalähde on viisi vuotta pyörittänyt Rotterdamissa omaa Mint Station -yritystä. Hän tekee pääasiassa graafista suunnittelua ja kuvitusta.

Valtaosa asiakkaistaan on suomalaisia. Töinä on esimerkiksi elintarviketeollisuudelle pakkausgrafiikoita ja yritys- ja kampanjailmeitä. Viitalähde myös voitti Come to Finlandin Satakunta-aiheisen matkailujulistesuunnittelukilpailun.
 
Tänä vuonna hän on muun muassa suunnitellut oululaisen PUE235-yrityksen kangaskassiin kuvituksen ja helsinkiläiselle Vuoma Companylle kansallispuistoaiheisen matkailujulisteen.
 
”En valitettavasti puhu hollantia”, Viitalähde huomauttaa. ”Työkieli on englanti ja sitä täällä puhutaan helposti ja hyvin.”

Työharjoittelussa teatterilla maalaamassa lavasteita
 
”Olen edelleen sielultani puhtaasti oululainen”, sanoo Viitalähde Rotterdamissa. ”Koko vuonna en ole päässyt Ouluun, en tiedä pääsenkö edes jouluksi.”
 
Hänen äitinsä asuu Kellossa ja piti sieltä käsin tytärtä ajan tasalla missä palkintokilpailun nettiäänestyksessä mennään.
 
Kellossa Viitalähdekin vietti 18 vuotta. Hän opiskeli myös Haukiputaan OSAOn yksikössä erikoismaalariksi ja maalasi työharjoittelussa Oulun Teatterilla lavasteita.
 
Tuotemuotoilua Viitalähde kävi opiskelemassa Kuopiossa. Ennen Hollantiin muuttoa hän asui Rajakylässä ja suoritti sieltä käsin Joensuussa graafisen suunnittelun opintoja.  

Kulttuuripääkaupunkina Oulu pääsisi kartalle

Oulu hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Viitalähteen nykyinen kotikaupunki Rotterdam on kantanut tätä titteliä vuonna 2001.
 
”Jos Oulu valittaisiin, se tulisi paremmin maailman kartalle”, Viitalähde tuumaa.

”Onhan se innovatiivinen kaupunki. Paljoa en ole perehtynyt sen kulttuurielämään viime vuosina, mutta olen kuullut muun muassa valofestivaalin olevan hieno uusi tapahtuma. Rotterdamissa elää 650 000 asukasta ja täällä on hyvin erilainen kulttuurielämä, paljon tapahtumia ja useita museoita. Ouluhan on lopulta pieni kaupunki.”
 
Ja Viitalähteelle hyvin rakas. Hän mielellään vielä joskus palaisi takaisin.
 

 

 

]]>