Oululainen Golden Malt Ltd on aloittanut gluteenittoman ohran jalostustyön

Golden Malt Ltd jalostaa gluteenitonta ohraa yhteistyössä tanskalaisen kasvinjalostajan, Sejetin, kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että lähitulevaisuudessa Euroopassa on entistä laajempi valikoima gluteenittomia viljatuotteita, kuten leipiä, välipalatuotteita, ruokia ja juomia. Kuitenkaan viljaa ei tulla rekisteröimään laajempaan käyttöön, vaan tuote suojataan koskemaan Suomessa vain hyväksytyttyjä Golden Malt Ltd:n sopimusviljelijöitä.

Gluteenittomien tuotteiden kysyntä on maailmanlaajuisesti valtavassa kasvussa. Gluteenitonta ruokavaliota noudattavien on haasteellista löytää uusia viljapohjaisia vaihtoehtoja, jotka lisäisivät ravinnon monipuolisuutta.

Gluteeniton ohralajike on alun perin kehitetty Australiassa, mutta tällä hetkellä maailmassa ei ole saatavilla Euroopan olosuhteisiin soveltuvaa lajiketta. Lajikekehitys on aloitettu tänä keväänä ja ensimmäisiä risteytyksiä odotetaan tämän vuoden syksyllä.

”Meillä on täysi osaaminen ja mahdollisuus tehdä läpimurto myös Euroopan markkinoille”, kertoo pitkän linjan kasvijalostaja Eero Nissilä.

”Päätimme aloittaa australialaisten lajikkeesta, koska se on geneettisesti lähes valmis ja risteytyksen avulla mahdollisimman helppo ja nopea tapa saavuttaa Eurooppaan soveltuva ohralajike, jolla on erittäin alhainen gluteenipitoisuus.

Ohra on osa suomalaisten tavanomaista ruokavaliota esimerkiksi rieskan muodossa, mutta ehkä tutuin tuote on mallas ja siitä valmistettu olut. Ohra on ravinteikasta. Se sopii aamiaismuroille ja välipalatuotteiksi. Mallastus tuo siihen lisää makeutta.

Jalostuksen avulla pyritään guteenipitoisuuteen, joka on alle viisi miljoonasosaa (ppm). Se on selvästi alle Maailman terveysjärjestön (WHO) suositteleman 20 ppm:n raja-arvon gluteenittomaksi luokittelemiseksi. Myös eurooppalainen lainsäädäntö sallii sen kutsumista gluteenittomaksi.

Ensimmäinen luontaisesti gluteenittomasta ohrasta valmistettu olutkin on jo valmistettu. Tornion Panimo on tehnyt siitä ensimmäiset koekeitot. Tuote oli erittäin onnistunut ja siitä povataan tulevaisuudessa hittituotetta.

”Luontaisesti gluteenittomille oluille on aina kysyntää”, täsmentää Tornion Panimon johtaja Kaj Kostiander.

Kuva: Birger Eriksen

Yrityksen kotisivut: www.goldenmalt.fi.