Kuntavaalit2021: Saunasta kulttuuripääkaupungin rauhallisen räiskyvä rajakokemus – Kaarina Kailo (128)

<![CDATA[

Tampere pyrki kulttuuripääkaupungiksi muun muassa julistautumalla Suomen saunakaupungiksi. Saunaa ei voi rajata mihinkään osaan Suomea, sillä onni yksillä, mutta sauna kaikilla!

Kukaan ei voi omia yhteistä saunakulttuuriamme, ja Oulun on syytä ottaa kaikki irti tästä elämysperinnöstämme. Yltiösuomalainen hikinen ja metinen löylyperinteemme on aina ollut pyhä yhteenkuuluvuuden, osallisuuden, samanarvoisuuden ja yhteydentunteen tyyssija.

Uudistumisen höyryävä karhunpesä, mustan kohdun nirvana, muiden kuin näköaistin henkiin herättäjä, tuoksujen voimapaikka… Oulunkin tulisi avata räppänä tähän suurella lämmöllä ja innolla ylläpitämäämme ja kehittämäämme elämyspesään, jossa voi vapaasti polttaa päreensä ja hikeentyä. Saunassa vihakin palaa poroksi. Siellä voi heittää surut, vaivat ja sairaudet kiukaan kuumille kiville, josta löyly kuljettaa ne pois.

Matkailijat on syytä tutustuttaa Kalevala-runoistaankin kuuluisan Oulun saunakulttuuriin, johon ehdotan paljon uusia mausteita. Salviaa, maarianheinää, koivua, tervaa… ja tietenkin eri tilaisuuksiin ja rituaaleihin sopivat vihdat. Ensikastelu voisi olla alkukesän pettämättömällä koivuvihdalla, mutta extreme-lajin harrastelijoille voisi tarjota kataja-kuusivihtaa ja miksei nokkosia. Kaikkia on käytetty niin morsius- kuin hääsaunoissa.

Sauna on suomalaisten aliarvioima ja muiden maiden haltuun ottama vientituote, jolla on valtavasti annettavaa, kun turistit alkavat pörrätä Skandinaavian pääkaupungin pöhinäkeskustassa. Helsingissä senaatintorille pystytettiin viiden euron tutustumissauna, josta sai kaiken tarvittavan peflettiä, kylpytakkia, pyyhettä ja olutta myöten. Tässä idea yrittäjille. 

Jono oli pitkä, naisetkin uskaltautuivat kokeilemaan naisten puolta ja istuivat posket hehkuen aftersauna- tilassa selvästi kaunistuneina.

Kyse ei ole pelkästä myyntituotteesta, vaan voimme ylpeinä tarjota tätä kulttuuria esimerkkinä ekologisesta ja sosiaalisesta perinnetiedosta, jollaista on tunnettu muuallakin. Siinä aidosti yhteyttä lisäävä trans-eurooppalainen kulttuurituote, jonka juuret ovat meille kaikille yhteiset. Sitähän EU pääkaupungilta odottaa. 

]]>