Kasvomaskiin kiinni vain puhtain sormin

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa. Osa COVID-19-tartunnan saaneista henkilöistä ei saa lainkaan oireita tai oireet ovat hyvin vähäisiä, ja tästä syystä henkilö ei ole tietoinen tartunnastaan.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti. 

Oikeanlainen maski löytyy kokeilemalla

Kasvomaskin asettaminen ja poistaminen vaatii huolellisuutta, jottei viruksella mahdollisesti tahraantunut maski aiheuta tartuntariskiä. Maskia on aina käsiteltävä puhtailla käsillä.

Maskeja on monenlaisia ja oikeanlainen löytyy vain kokeilemalla. Päivän ajalle on hyvä varata niin monta maskia kuin tarvitsee, ja muutama ylimääräinen.

Laukussa tulisi olla käsihuuhdetta, jotta voi puhdistaa kädet ennen maskin laittoa ja poistamista. Toimenpide tehdään aina vain puhtain käsin.

Linja-autolla reissaavan pitää laittaa maski kasvoille jo hyvissä ajoin ennen kyytiin nousemista. Sopiva maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan. Kun maski on kasvoilla, siihen ei saa koskea, eikä sitä saa siirrellä leuan alle tai otsalle. Jos kuitenkin maskiin koskee, pitää kädet desinfioida ja vaihtaa uusi maski.

Maski poistetaan puhtailla käsin tarttumalla nauhoihin, ei etuosaan. Tämän jälkeen maski laitetaan pois – kertakäyttöiset roskiin ja uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.

Ja taas pitää muistaa pestä kädet.

Kangasmaskit tulee pestä 60 asteen pesuohjelmalla aina käytön jälkeen tai keittää viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta.

Koronatietoa Oukan verkkosivuilla

Maskin käyttöön liittyviä ohjeita THL:n sivuilla