Tehosiivous torjuu koronaviruksen leviämistä

Koronaviruksen leviämistä torjumaan tarvitaan tehostettua siivousta. Oululainen Meranti Siivouspalvelut on sen asiantuntija.

Koronakriisi on nostanut esille ammattitaitoisen siivouksen merkityksen. Meranti Siivouspalvelujen toimitusjohtaja Antti Pietilä kertoo yhtiön asiakkaiden erityisesti kysyvän nyt tehostettua siivousta, jonka tavoitteena on suojata tiloissa asuvia, työskenteleviä tai asioivia virustartunnalta.

Lähtökohtana koronasiivouksessa on Pietilän mukaan tehostettu ylläpitosiivous. Käytännössä tämä tapahtuu muun muassa lisäämällä siivouskertoja.

”Sellaistakin on tosin tapahtunut, että asiakas on halunnut vähentää siivouskertoja, koska tiloissa käyvien ihmisten määrä on pienentynyt. Tämä on nyt ihan väärin ajateltu”, hän toteaa.

Joidenkin pintaryhmien osalta siivouksen on oltava nykytilanteessa päivittäistä tai vieläkin tiheämpää, jopa 2-4 tunnin välein tapahtuvaa. Tämä koskee etenkin usein kosketeltavia pintoja kuten ovenkahvoja, käsinojia, hissien nappeja, pöytäpintoja ja valokatkaisijoita sekä esimerkiksi keittiö- ja wc-tiloja.

Kattava ohjeistus tehostetusta siivouksesta

Työterveyslaitos ja THL ovat yhdessä laatineet ohjeistuksen tehostetusta siivouksesta koronatartuntojen ehkäisemiseksi.

”Merantissa me noudatamme tarkalleen tätä ohjetta”, toteaa toimitusjohtaja Pietilä.

Työterveyslaitoksen ja THL:n ohjeistus käsittelee muun muassa työvälineitä, puhdistusaineita, siivoustiheyttä ja työjärjestystä. Siinä käydään myös läpi yleistä siivousta kaikenlaisissa tiloissa sekä wc-tilojen ja koronatartunnan saaneen henkilön oleskelutilojen puhdistamista.

Ohjeistus on kattava ja yksityiskohtainen. Sen noudattaminen on jokseenkin mahdotonta, ellei siivooja ole alansa ammattilainen.

”Ihan vain esimerkin vuoksi: Virusten ja muiden mikrobien leviämisen estämiseksi eri pintaryhmissä tarvitaan aseptinen työjärjestys puhtaammasta likaisempaan. Wc:n puhdistamisessa eritteet poistetaan ennen siivousta. Ja siivouskäsineet vaihdetaan aina puhtaisiin eri tiloihin siirryttäessä”, kuvailee Pietilä.

Tärkeää myös on, että siivoojat suojaavat itsensä tartunnoilta töitä tehdessään. Myös tästä on Työterveyslaitoksen ja THL:n ohjeistuksessa tarkat menettelytavat.

Meranti suorittaa tehostetun siivouksen kohtuullisin lisäkustannuksin. Ylimääräisiä kustannuksia koituu siivoustyöntekijöiden suojauksesta, osin klooripitoisten erikoispuhdistusaineiden ja erityisten työmenetelmien käytöstä, tavallista pitemmästä siivousajasta ja työvaiheiden lisääntymisestä.

Desinfektiosiivous vaatii erikoisosaamista

Kokonaan oma lukunsa on desinfektiosiivous, joka tehdään niissä tiloissa, joissa koronatartunnan saanut ihminen on oleskellut. Merantin palveluksessa on ryhmä osaajia, jotka on erityisesti koulutettu tähän tehtävään.

Desinfektiosiivouksessa hyödynnetään erikoispuhdistusaineita ja tarkoin määriteltyjä menetelmiä. Siivoojat käyttävät tarvittavia suojavälineitä.

”Desinfektiosiivouksiakin olemme jo toteuttaneet Oulun alueella”, kertoo Antti Pietilä.

Korona on kaikin puolin vakava asia, mutta ainakin yhden myönteisen seikan Pietilä siitä löytää: siivouksen arvostus on selvästi noussut ja tärkeys oivallettu.

”Nyt on ymmärretty, että siivouksella on iso merkitys hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitäjänä”, hän miettii.

Antti Pietilä toivoo tämän näkyvän jatkossa myös niin, että siivoukseen oltaisiin valmiita käyttämään enemmän resursseja.

”Vertaisin tätä vanhuspalvelujen hoitajamitoituksen riittämättömyydestä käytyyn keskusteluun. Myös siivoukselle mitoitettuja resursseja on nipistetty koko ajan pienemmiksi. Hienoa olisi, jos tämä suuntaus nyt muuttuisi”, hän huomauttaa.

Tutustu Merantin palveluihin >>>