Näin haet edullista lainaa netistä

Lukuisten lainantarjoajien joukosta voi olla hankalaa löytää itselleen sopivaa lainaa. Lainojen hinnat vaihtelevat huomattavasti tarjoajasta riippuen. Tästä johtuen, lainojen kilpailuttaminen on erittäin tärkeää, ennen lainapäätöksen tekoa.

Voit tarvita lainaa monessa elämäntilanteessa. Edessä voi olla auton tai asunnon hankinta, taikka vain uusi puhelin tai lomamatka. Lainan tarkoituksesta tai koosta riippumatta, monelle hakijalle on oleellista, että lainan saa mahdollisimman edullisesti. Sen sijaan, että käyttäisit useita tunteja kymmenien lainantarjoajien vertailuun, voi lainavertailupalvelu tehdä hetkessä työn puolestasi. Lainanvertailusivusto Matchbanker kilpailuttaa kymmenet lainantarjoajat Suomessa ja auttaa sinua löytämään netin parhaat lainat.

Lainaa ottaessa on kustannuksen lisäksi mietittävä, miten laina sopii omaan tilanteeseesi. Moni maksuvaikeuksiin johtanut laina on aiheutunut helposti vältettävistä virheistä, kuten liian suuren lainan ottamisesta tai liian tiukan maksuaikataulun sopimisesta.

Pienlainoja koskeva lainalaki

Huonoja lainasopimuksia syntyy yleensä tilanteissa missä kuluttaja ymmärtää lainan ehdot tai oman maksukykynsä väärin. Kun lainaa hakee pankeista, lainaa varten on usein neuvoteltava pankkivirkailijan kanssa. Jos taas haet lainaa sähköisesti omalta pankiltasi, tuntevat he taloudellisen tilanteesi hyvin. Näin pankit haluavat varmistaa, että lainan takaisinmaksu tapahtuu ongelmitta.

Perinteiset pankkilainat sopivat kuitenkin huonosti nopeaan ja verrattain pieneen rahantarpeeseen. Tämän johdosta Suomenkin markkinoille rantautui 2000-luvun alussa useita pienlainoja myöntäviä yrityksiä. Tällöin varsinkin moni nuori kuluttaja, joka ei täysin ymmärtänyt lainaehtoja, ajautui ongelmiin takaisinmaksun kanssa.

Päättäjät tarttuivat tähän ongelmaan ja uusi pienlainoja koskeva lainsäädäntö astui voimaan 2013. Tämän johdosta alle 2000 euron pienlainoille ja joustoluotoille asetettiin tiukemmat säännöt:

  • Nykyään alle 2000€ pienlainojen vuosikorko on rajoitettu 50 prosenttiin.
  • Tämän lisäksi yritysten on nykyään ilmoitettava selkeämmin lainojensa kokonaiskulut, todellisen vuosikoron muodossa.

Näiden muutosten johdosta pienten lainojen kustannusvertailusta tuli huomattavasti helpompaa. Tämän seurauksena myös lainavertailupalveluista tuli olennainen osa lainanhakuprosessia.

Huomioi lainaehdot

Vaikka pienlainat ja joustoluotot on helppo kilpailuttaa ja näin halvimman lainan löytäminen on vaivatonta, on lainan ottamisen suunnittelu silti yhä tärkeää. Lainojen hakeminen on todella helppoa, tarvitset vain:

  • Henkilötunnuksen tunnistautumiseen (usein myös verkkopankkitunnukset)
  • Verkkopankkitilin jolle lainasumma maksetaan
  • 20-vuoden iän (moni luoton tarjoaja tosin tarjoaa lainaa jopa alle 20-vuotiaille)
  • Pysyvän osoitteen Suomessa

Nettilainan hakemisen helppous asettaa enemmän vastuuta lainanottajalle. Pienlainaa ottaessa onkin tärkeää miettiä tarkkaan etenkin lainasummaa ja takaisinmaksuaikaa. Moni maksuongelma johtuu liian suuresta lainasummasta tai epärealistisesta takaisinmaksusuunnitelmasta.

Pienlainat toki tulevat halvemmaksi, jos ne maksetaan nopeasti takaisin, mutta maksusuunnitelman muuttaminen jälkikäteen aiheuttaa usein lisäkuluja. Ongelmien välttämiseksi onkin tärkeää, että lainanottaja löytää itselleen oikean kokoisen lainan. Lainan takaisinmaksun realistinen suunnittelu on siis yhtä tärkeää kuin edullisen lainan löytäminen.

Juuri sinulle sopivin laina

Lainaa harkitsevan on myös syytä miettiä muita lainamuotoja. Erilaisilla lainoilla on selkeät vahvuutensa ja heikkoutensa.

  • Perinteinen pankkilaina on monesti hidas hakea, mutta korkokulut ovat usein huomattavasti matalampia nettilainoihin verrattuna. Pankit vaativat usein myös takauksia ja hakijan luottotietojen on ehdottomasti oltava kunnossa.
  • Luottokortit ovat helppo ja nopea tapa saada luottoa, mutta niihin pätevät monet samat ongelmat kuin pankkilainojenkin kanssa. Erityisesti nuorille myönnettävien luottokorttien haltijoiden luottorajat voivat myös olla erittäin matalia.
  • Pienlainoja ja joustoluottoja on helpompi ja nopeampi saada kuin muita lainoja, mutta niiden kulut ovat myös muita lainoja korkeampia.

Kun tilanteeseen oikea lainamuoto on löytynyt kannattaa laina tai luotto vielä kilpailuttaa, sillä näin voit säästää satoja euroja.


Klikkaa tästä lainanvertailupalvelu Matchbankeriin >>

 

Artikkeli on Matchbankerin tuottamaa kaupallista sisältöä.