Tulevaisuuden ala kiikarissa – Suuntaa katse Lappiin

Turusta kotoisin oleva Rasmus Raimoranta muutti Rovaniemelle opintojen perässä. Rasmus tiesi haluavansa opiskella maanmittaustekniikan insinööriksi ja kyseistä alaa voi Suomessa opiskella ainoastaan Espoossa ja Rovaniemellä. Näistä kahdesta valinta oli Rasmukselle selvä.


”Lapissa on hieno luonto ja kunnon talvi sekä muutenkin niin erilaista kuin Etelä-Suomessa. Halusin vaihtelua elämään, joten suuntasin katseen kohti Lappia ja muutin mielenkiintoisen alan vuoksi Rovaniemelle.”

Maanmittaustekniikan opinnot houkuttelivat Rasmusta hyvän työllistymistilanteen vuoksi ja sen, että kyseessä on ala, joka kehittyy jatkuvasti uuden teknologian myötä.

Maanmittaustekniikka on monipuolinen koulutusala, sillä työtehtäviä on lukuisia, joihin voi työllistyä. Maanmittaustekniikan insinööri voi työskennellä joko sisä- tai ulkotöissä. Toimistossa tapahtuviin tehtäviin kuuluu esimerkiksi kaavoitusta, suunnittelua, erilaisia lohkomisia ja maankäyttöön liittyviä selvityksiä. Ulkotöihin puolestaan lukeutuu muun muassa perusmittaukset tai maastokatselmukset esimerkiksi rajojen tarkistus.

”Tiesin työllistymistilanteen olevan alalla hyvä jo ennen opintojen aloittamista, mutta niiden monipuolisuus yllätti entisestään, kun se alkoi opintojen myötä hahmottua. Ensi kesänä minulla olisi tarkoitus mennä kesätöihin sellaiseen firmaan, joka tekee kaikuluotausmittauksia. Kuulin kyseisestä paikasta opettajalta, kun kyseinen firma haki sinne opiskelijoita kesäksi. Muutenkin opettajien kautta kuulee todella paljon alan työpaikoista, joita ei välttämättä itse edes osaisi hakea tai olisi niistä tietoinen.”

Maanmittausalan monipuolisuus kiehtoo Rasmus Raimorantaa. Kaivos puoli on myös Lapin AMKin tarjoama etu tällä alalla, sillä pohjoisen kaivokset ovat iso työllistäjä ja ne ovat lähellä Rovaniemeä.

Lappi on mielestäni ihan mahtava ympäristö asua ja opiskella, sillä tykkään siitä, että täällä on niin hyvät harrastusmahdollisuudet varsinkin talviurheilulajien osalta. On mukavaa nauttia kunnon talvesta. Olen ollut tyytyväinen päätökseeni lähteä opiskelemaan Lappiin ja vaikka tämä nyt on kaukana omasta kotipaikkakunnasta, niin junalla on päässyt kuitenkin kätevästi kulkemaan Turkuun, en koe, että välimatka olisi ollut ongelma.

Lappi tuntui kotoisammalta vaihtoehdolta

Juuso Heikkilä halusi lähteä jatkamaan opintojaan IT-alalla datanomitutkinnon ja muutaman työvuoden jälkeen. IT-tradenomin tutkinto tuntui luonteva jatkumolta. Opiskelupaikkakuntaa miettiessä Juusolla oli vaihtoehtoina Oulu ja Tornio, sillä ne olivat lähimpänä kotipaikkakuntaa Pudasjärveä.

”Oulu olisi ollut vielä lähempänä Pudasjärveä kuin Tornio, mutta Lappi vain tuntui kotoisammalta vaihtoehdolta. Lisäksi Lapin AMKin tarjoama IT-tradenomin koulutus houkutteli, sillä se poikkeaa muiden AMKien vastaavasta koulutuksesta, siten että siinä painotutaan enemmän liiketalouden digitalisaatioon, kun muualla painotus on enemmän ohjelmoinnissa ja verkkohallinnoinnissa.”

Tällä hetkellä toista vuotta IT-tradenomiksi opiskelevan Juuson mielestä Lappi on hyvä ympäristö asua ja opiskella ja hän on kotiutunut hyvin Tornioon.

”Onhan tämä erilainen paikka verrattuna Pudasjärveen. Täällä on paljon paremmat harrastusmahdollisuudet sekä aktiviteetit, niin opinnoissa kuin vapaa-ajalla, myös Ruotsin raja tuo erilaisuuden tuntua. Opiskelukaupunkina tykkään Torniosta, koska tämä ole niin hirveän iso ja meidän kampuksella on tosi tiivis porukka, kun opiskelijat sekä opettajat tietävät hyvin toisensa. Täällä on helppo tutustua ihmisiin.”

Juuson mielestä Lapin AMKin vahvuuksia ovat yhteisöllinen ympäristö, opetuksen taso sekä monipuolisuus.

Liiketalouden digitalisaatioon painottuvalla koulutuksella tarkoitetaan sitä, että liike-elämälle pyritään luomaan sellaisia ratkaisuja, joilla pystytään helpottamaan ja kehittämään työntekoa, jotta saadaan tehtyä parempaa tulosta. Esimerkiksi käyttämällä tietokoneohjelmistoja tai robotiikkaa.

”Monille tämä koulutus voi olla vielä aika uusi tai tuntematon, mutta itse pyrkisin sitä selventämään siten, että kuitenkin suurin osa tietää kuinka paljon nykypäivänä joka paikassa on ATK-laitteita sekä muuta teknologiaa, niin sen vuoksi tarvitaan osaajia sekä asiantuntijoita, jotka niitä osaavat ja pystyvät käyttämään, hyödyntämään sekä kehittämään. IT-tradenomi voi esimerkiksi tarjota yrityksille erilaisia IT-ratkaisuaja, konsultointipalveluja ja suunnittelutyötä. Myös työllistymistilanne alalla on koko ajan kasvussa.”

Opinnot ovat projektipohjaisia ja toimeksiantoja tulee oikeilta yrityksiltä.

”Miltein koko ajan meillä on joku ryhmäprojekti mitä me työstetään. Mieleenpainuvin on ehkä ollut se, kun heti ensimmäisen vuoden syksyllä teimme puolen vuoden yhteisprojektin Kemin kaupungin kanssa, jossa pääsimme laatimaan muun muassa viestintäsuunnitelmia. Mielestäni on mukavaa, kun saa tehdä paljon ryhmässä ja siinä pääsee jakamaan vastuuta. Se myös valmentaa hyvin tulevaa työelämää varten.”

Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa monipuolisesti eri alojen koulutuksia AMK- ja YAMK-tutkintoina, joita voi opiskella päivä- tai monimuoto-opintoina alasta riippuen. Opintoja voi suorittaa myös avoimen AMKin puolella.

Yhteishaku suomenkielisiin ja englanninkielisiin AMK-tutkintoihin sekä YAMK-tutkintoihin on 14.3.-28.3.

Tutustu Lapin AMKin tarjontaan ja haussa oleviin koulutuksiin osoitteessa: www.lapinamk.fi/yhteishaku2018

 

Teksti, kuva 1 & 2: Miia Salminen
Kuva 3: Juuso Heikkilä