Sijoittamisen helppous yllätti perheenäidin – ”Omassa päässä olleet esteet eivät olleet todellisia”

Pelko rahojen menettämisestä, tietämättömyys ja tarvittavan rahasumman puute ovat tuoreen pohjoissuomalaisille tehdyn kyselyn mukaan suurimmat syyt sille, miksi naiset eivät aloita sijoittamista. Perheenäiti Mari Sainio yllättyi, miten helppoa sijoittamisen aloittaminen on. Ammattilaisen apu on hänen mukaansa aloittelijalle tärkeä.

Tv-kasvonakin tunnettu Mari Sainio ryhtyi kuukausisäästäjäksi aiemmin tänä vuonna ja nauraa nyt, kuinka helppoa aloittaminen olikaan. Aina vähän outo ja pelottavakin sijoittamisen maailma on muuttunut pienessä ajassa tutumman tuntuiseksi.

Pelko rahojen menettämisestä on etenkin naisilla yksi suurimmista syistä lykätä sijoittamisen aloittamista. Muita yleisiä syitä ovat tietämättömyys ja rahanpuute. Tiedot selviävät LähiTapiola Pohjoisen Pohjois-Suomen kuluttajille teettämästä talouskyselystä*.

Kiireisenä ihmisenä sijoitusmarkkinoiden seuraamiseen ja tiedon hankkimiseen Marilla ei ole vielä aikaa. Siksi aluksi on helpompaa siirtää kuukausittain valittu summa ammattilaisen hoidettavaksi.

Mari säästää kuukaudessa vähintään sata euroa sijoituskohteeseen, jossa riski on mitoitettu kohtuulliseksi. Pienimmillään sijoittamisen voi aloittaa 30 eurolla kuukaudessa esimerkiksi LähiTapiolan Korkoedulla ja rahastoilla.

Sijoittaminen tapahtuu nyt vähän kuin itsestään, perheenäiti Mari pohtii.

Hiljalleen kuitenkin tietoa karttuu enemmän ja kiinnostus sijoittamiseen lisääntyy. Mari sanookin, että jo nyt hän huomaamattaan seuraa enemmän talousuutisia.

– Jos nyt 20 vuotta nuorempi Mari tulisi vastaan, sanoihin hänelle, että ehdottomasti alat sijoittaa heti. Pienellä kuukausisummalla pääsee alkuun. Jos 20 vuotta sitten olisin aloittanut sijoittaa, kuinka paljon rahaa olisikaan jo kertynyt, Mari Sainio kuvailee ajatuksiaan muutaman kuukauden sijoittamiskokemuksen jälkeen.

Asiantuntijasta oli apua

Tie sijoittajaksi on jokaiselle aloittelijalle erilainen. Mari aloitti sijoitusneuvojan luota, jonka kanssa kartoitettiin raha-asiat, toiveet ja tavoitteet sekä sijoittajaprofiili.

Marin mielestä sijoitusneuvojasta oli hänelle apua. Keskustelut ja kartoitukset auttoivat ymmärtämään, miten itse kannattaa edetä sijoittamisessa. Marin mukaan tärkeää sijoitusneuvojassa on, että häneen voi tuntea luottavansa.

– Sitä mukaa kun tilannettani kartoitettiin, sijoitusneuvoja kertoi aina, miten minun kannattaisi tehdä ja miten edetä sijoittamisen polullani, Mari muistelee.

– Sijoitusneuvoja korosti, että aina voi soittaa ja kysyä. Tapaamisesta jäi minulle hyvä fiilis. Tiedän, että minulla on aina langanpäässä ihminen, jolta kysyä asioista.

Paula, Jaana, ja Riitta korostavat, että niin varovaiselle kuin riskihakuisemmallekin säästäjälle löytyy sopiva sijoituskohde, eikä sijoittamisen aloittaakseen tarvitse olla taloustermien tuhattaituri.

LähiTapiola Pohjoisen sijoitusasiantuntijat Paula Leppänen, Jaana Niva ja Riitta Moilanen palvelevat kuluttajia Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla ja auttavat päättämään, millaisilla summilla, miten ja milloin sijoittaminen kannattaa aloittaa.

– Suosittelemme rohkeasti tulemaan juttusille – jos et itse halua perehtyä taloustermiviidakkoon, voit valita varainhoitopalvelun oman riskinottokykysi mukaisesti. Pienellä riskillä ja matalalla kynnyksellä voi aloittaa helposti myös kuukausisäästämisellä, kertoo Jaana Niva.

– LähiTapiolan Varainhoito ja rahastot on vuodesta toiseen palkittuja ja asiakkaiden varat sijoitetaan kohteisiin, joihin LähiTapiola sijoittaa myös itse. Näin kaikki asiakkaat saavat suursijoittajan edut, muistuttaa Paula Leppänen.

Voit varata tapaamisen oman sijoitusneuvojan kanssa LähiTapiolan nettisivuilla.

Ajoissa liikkeelle

Sijoittamisen suurimmat pelot on Marin osalta selätetty. Hän ei enää pelkää rahojensa menettämistä. Sijoittamisessa on riskinsä, mutta ne Marin mukaan pitää ottaa. Riskiä kannattaa ottaa sen verran kuin itse sietää.

LähiTapiola Pohjoisen teettämän kyselyn mukaan Pohjois-Suomessa säästäjiä ja sijoittajia kiinnostavat eniten talletukset ja rahastot.

– Talouskysely vahvistaa sen, että kynnys on usein aloittamisessa – kun rahojen siirtämistä tililtä vaikkapa rahastoihin rohkenee kokeilla, innostus saattaa usein kasvaa kuten Marin tapauksessa.  Moni empii epävarmuuttaan, mutta huomaakin sijoittamisen alettua, että pelkäsi turhaan, toteaa Riitta Moilanen.

– Marin kokemukset ovat hieno esimerkki siitä, miten ennakkoluuloista ja peloista voi päästä eroon, toteavat sijoitusasiantuntijat yhteen ääneen.

Kun tietoa karttuu lisää, Mari uskoo ottavansa sijoittamisen enemmän omiin käsiinsä. Lapsilleenkin hän aikoo jakaa enemmän tietoa.

– Aion kertoa sijoittamisesta omille lapsilleni hyvissä ajoin. Aion neuvoa heitä siihen suuntaan ja varmasti myös aloittaa pienimuotoista sijoittamista heidän puolestaan. Kun itselläni ei ollut sellaisia ihmisiä ympärilläni, jotka olisivat puhuneet sijoittamisesta, en minäkään aloittanut ajoissa.

* LähiTapiola Pohjoisen talouskyselyn toteutti Kaleva Media lokakuussa 2019. Kyselyyn vastasi 653 kuluttajaa Pohjois-Suomesta.

Sijoitusympäristö vuonna 2020? Tule mukaan sijoitustilaisuuteemme Ouluun!

Tervetuloa LähiTapiola Pohjoisen sijoitustilaisuuteen Oulun teatterille tiistaina 12.11.2019 klo 17.30! Tule kuulemaan asiantuntijoidemme näkemyksiä siitä, mihin sijoitusmarkkinat ja maailmantalous ovat seuraavaksi menossa, ja mitä tämä kaikki merkitsee sijoittajalle ja säästäjälle.

Webinaareista lisätietoa

Tarjoamme myös kaikille avoimia ja maksuttomia sijoituswebinaareja, joita on mahdollista seurata verkon kautta missä vain ja katsoa myös jälkikäteen tallenteena. Webinaarien aiheet liittyvät oman talouden suunnitteluun, sijoittamiseen ja säästämiseen.  Seuraava sijoituswebinaarimme pidetään 12.11. teemalla Ostanko yrityksen vai markkinan?

 

LähiTapiola Pohjoinen on yksi LähiTapiola-ryhmän 20 itsenäisestä, 100 % asiakkaidensa omistamasta elämänturvayhtiöstä. Henkilö-, maatila- ja yritysasiakkaamme saavat vahinko- ja henkivakuuttamisen sekä sijoittamisen ja säästämisen palvelut henkilökohtaisesti ja paikallisesti.  Maantieteellisesti Pohjoinen alueyhtiö kattaa suurimman osan Pohjois-Pohjanmaan maakunnasta ja puolet Keski-Pohjanmaan maakunnasta.

 

Artikkeli on Lähitapiola Pohjoisen tuottamaa kaupallista sisältöä.