Oulun seudun pientuottajien verkkokauppa helpottaa lähiruuan ostamista – osto tukee myös alueen tuotantoa

Oululainen Matias Koskelo oli pattitilanteessa: hän halusi perheelleen lähiruokaa mutta koki sen ostamisen vaikeaksi. Syntyi idea, joka vei Koskelon istumaan saman pöydän ääreen lähituottajien kanssa.

Kaikki lähti liikkeelle omasta perheestä: oululainen Matias Koskelo halusi ostaa mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa sekä muita Oulun ja lähialueen pientuottajien tuotteita.

Koskelon kokemuksen mukaan tuotteet olivat erinomaisia mutta niiden tavoittaminen työn takana.

Sitten mies sai idean.

Hän päätti kääntyä suoraan tuottajien puoleen ja kysyä heidän mielipidettään. Kun tuottajat pitivät ajatusta hyvänä, alkoi matka, joka johti osoitteeseen Tilalta.fi.

Yhdellä ostokerralla useiden lähituottajien tuotteita

Tilalta.fi on oululaisten ja Oulun lähialueiden pientuottajien oma verkkokauppa. Asiakas ostaa lähiruuan ja -tuotteen suoraan tuottajilta – ilman välikäsiä. Helpoksi lähiruuan hankkimisen tekee paitsi tavoitettavuus myös se, että samalla ostokerralla ja maksulla voi ostaa lähiruokaa yhdeltä, kahdelta tai vaikka kaikilta tuottajilta.

Pertti Harmaala voitti Suomen paras hunaja -tunnustuksen vuonna 2018. Liminganlahden rantaniityiltä kotoisin olevaa hunajaa on myynnissä Tilalta.fi-kaupassa.

Verkkokaupassa on helppo tutustua tarjontaan ja etsiä tuotteita kategorioittain tai hakusanan avulla. Valikoima on mahdollisimman monipuolinen. Kaupassa on lähituotteita aina kaloista, lihoista ja kasviksista hunajaan, leivonnaisiin ja jäätelöön. Mukana on myös sellaisia erikoisuuksia kuten alpakanvillahamppusaippua, pakurirouhe ja valkosipulinen nokkoslevite.

Myös tuottajat esittelevät itsensä kaupan sivuilla. Asiakas siis tietää hyvin tarkasti, mistä ruoka on peräisin, kuka sen tuottaa, missä ja milloin.

– Tilaus verkkokaupasta on myös yksi tapa tukea kotiseudun omaa ruokatuotantoa sekä pitää ruokaketju lyhyenä ja ympäristöystävällisenä, Koskelo muistuttaa.

Lähiruuan noutoon erilaisia vaihtoehtoja

Tuottajia verkkokaupassa on ympäri Oulua ja lähialueita, muuan muassa Kiimingistä, Muhokselta, Martinniemestä, Oulunsalosta, Varjakasta, Hailuodosta ja Limingasta. Löytyypä tuotteita myös tuottajilta Alavieskasta ja Ylitornion Mellakoskelta.

Yrttisaippua Sarlin valmistaa lisä- ja säilöntäaineettomia saippuoita ja deodorantteja, jotka ovat myös vegaanisia ja biohajoavia. Laaja valikoima on esillä Tilalta.fi-kaupassa.

Tällä hetkellä tuotteet noudetaan tiettyinä ajankohtina niin sanotun Reko-tapaamisista Kaukovainiolta, Huovisen Leipomolta Kastellista tai suoraan tilalta. Noutotavan määrittää tuottaja.

Idean isällä ei kuitenkaan lopu visiot kesken.

– Kuka tietää, vaikka tulevaisuudessa puhuisimme kotiinkuljetuksesta.

Yhteistyössä tuottajien kanssa

Alusta asti oli selvää, että verkkokauppaa suunniteltaisiin yhteistyössä tuottajien kanssaan.

– Minulla oli ainoastaan idea lähiruuan verkkokapasta. Tuottajilla oli tieto siitä, mitä on hyvä ottaa huomioon, kun myydään lähiruokaa suoraan asiakkaille, Koskelo tiivistää.

Seija ja Eero Raudaskosken luomumaatila sijaitsee Sydänmaan kylällä Kärsämäessä. Tilalta.fi-kaupassa on myynnissä mm. sisäfileetä ja paistikuutioita.

Toinen tärkeä tekijä matkalla kohti tuottajien omaa lähiruuan verkkokauppaa on ollut Facebookissa toimiva Oulun Reko -lähiruokaryhmä. Suomessa vastaavia ryhmiä on useita, mutta Oulun ryhmä on yksi suurimmista noin 17 000 jäsenellään.

Entäpä alueellinen laajeneminen? Onko mahdollista, että Tilalta.fi palvelisi tulevaisuudessa myös muiden alueiden lähituottajia ja asukkaita?

– Tavoitteena on, että mahdollisimman moni pientuottaja voisi myydä tuotteittaan lähituottajien oman verkkokaupan kautta, Koskelo kiteyttää.

Tutustu Tilalta.fi-lähiruokakauppaan täältä >>

 

Artikkeli on Tilalta.fi:n tuottamaa kaupallista sisältöä.