Tutkimus: Istumatyö lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä – Näillä vinkeillä ehkäiset istumisen haittoja

Suomalaiset aikuiset viettävät suurimman osan valveillaoloajastaan paikallaan, pääasiassa istuen. Pitkäkestoisesta istumisesta seuraa monia haittoja, joita ei pysty kumoamanaan edes työpäivän jälkeisellä liikunnalla.

Istumatyöstä aiheutuu lukuisia ongelmia, joista yleensä ensimmäisenä huomataan niska- ja hartiaseudun vaivat, selkäkivut ja jalkojen turpoaminen. Pitkässä juoksussa istuminen tuo myös runsaasti muita haittavaikutuksia, kuten heikentää lihaksia ja haurastuttaa luustoa.

Oslossa sijaitseva School of Sport Sciences analysoi 36 000 ihmisen liikuntakäyttäytymistä. Tutkimus osoitti, että päivittäinen 9,5 tunnin istuminen lisäsi merkittävästi ennenaikaisen kuoleman riskiä. Tämä on hälyttävää, sillä keskimäärin suomalaiset istuvat juuri 9,5 tuntia päivässä.

Yleinen harhaluulo on, ettei istumisesta olisi haittaa liikunnalliselle ihmiselle. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä istumisen haittoja ei pysty kumoamaan työpäivän jälkeisellä treenillä.

Näin ehkäiset istumisen haittoja:

Nouse kävelemään

Noin puolen tunnin välein kannattaa nousta kävelemään. Pienikin kävely esim. kahvihuoneeseen katkaisee istumisen. Lisäksi kävely parantaa vireystilaa, verenkiertoa sekä aktivoi koko kehoa.

Liiku työpisteellä

Myös toimistopöydän ääressä on mahdollista aktivoida lihaksia ja liikkua. Seisomatyöpisteet ja sähköpöydät ovat erinomainen keino istumisen vähentämiseen. Lisäliikettä saa mm. tasapainolaudalla, jonka avulla syvät tukilihakset aktivoituvat työpisteellä seistessä.

Työpisteellä voi myös kävellä kävelymatolla, joka mahdollistaa liikkumisen työskentelyn aikana. Kävelymattoa on helppo siirrellä eri työpisteiden välillä ja sen voi hankkia toimistolle yhteiskäyttöön.

Myös erilaiset istuimet ovat erinomainen tapa liikkua huomaamatta. Esimerkiksi tasapainotyyny tai jumppapallo mahdollistavat vaihtelevampia työskentelyasentoja ja aktivoivat kehoa toimistotuolia enemmän.

Taukojumppa

Työpäivä kannattaa katkaista taukojumpalla. Edullisia taukojumppavälineitä ovat esimerkiksi hulavanne, jumppakeppi ja puolapuut.

Jo muutaman minuutin taukojumppa ehkäisee istumatyön haittoja ja lyhyellä jumpalla voi saavuttaa muitakin hyötyjä: esimerkiksi 13 minuutin päivittäinen hulavanteen pyöritys kaventaa Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan vyötäröä yli 3 cm kuudessa viikossa.

Näillä tuotteilla ehkäiset istumatyön haittoja

Lähde: UKK-instituutti