Maastopyöräily on kesän ykkösliikuntamuoto – lue asiantuntijan vinkit

Kuva: Tarja Kiviranta

Kuva: Tarja Kiviranta

Maastopyöräily kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta ja nykyisin se on jo satojen tuhansien suomalaisten luontoliikuntaharrastus. Kesällä laji herää taas henkiin ja maastopyöräilyä harrastetaan niin retkeilytyyppisesti luonnosta nautiskellen kuin aktiivisesti maastopyöräilytapahtumiin osallistuen. Luontoliikunnan terveysvaikutuksia on tutkittu paljon ja jo pelkästään luonnossa olemisella saavutetaan positiivisia muutoksia.

Maastopyöräilyn harrastajakunta on laaja ja lajina se onkin useimmille erinomainen liikuntamuoto luonnossa liikkumiseen. Maastossa pyöräily ei rajoitu pelkästään nuoriin. ”Myös monet ikääntyvät ovat löytäneet lajin, kun jalkaisin liikkuminen on vaikeutunut vaikkapa nivelvaivojen takia”, kertoo liikuntafysiologi Hannu Kaikkonen, joka on itsekin intohimoinen maastopyöräilijä.

”Liikunnan tehoa on helppo säädellä maaston ja vauhdin mukaan. Pyöräretken kesto voi helposti aloittelijoillakin olla useita tunteja, kun malttaa pitää tehon alhaisena. Jyrkissä nousuissa vaadittavat lihasvoima ja kestovoimaominaisuudet paranevat kuin itsestään. Vaativimmilla ”teknisillä” poluilla vaaditaan myös reagointikykyä ja tasapainoa, joten monipuolisesta lajista on kyse.”

Rokua MTB tapahtuma kerää vuosittain satoja osallistujia polkemaan Rokua Geoparkin maastoon. Kuva: Tarja Kivirinta

Rokua MTB tapahtuma kerää vuosittain satoja osallistujia polkemaan Rokua Geoparkin maastoon. Kuva: Tarja Kivirinta

Kesäisin ympäri Suomea järjestetään monia maastopyöräilytapahtumia, joissa pääsee tutustumaan erilaisiin maastotyyppeihin selkeästi merkityillä reiteillä. ”Samaan tapahtumaan osallistuvat niin kilpasarjalaiset kuin vasta-alkajatkin ja jokainen ajaa omaa vauhtiaan. Ei siis tarvitse olla kokenut konkari, että voi lähteä mukaan tapahtumaan.”, valottaa lukuisissa tapahtumissa osallistujana ja järjestäjänä ollut Kaikkonen.

Maastopyöräilyn suosion lisääntyessä, lisääntyy myös pyöräilyyn sopivien polkujen ja reittien tarve. Tutuin maasto Kaikkoselle on Rokua Geoparkin jäkälämattojen ympäröimät polut, sillä hän toimii myös Rokua MTB tiimin vetäjänä. Rokua Geoparkin ydinalue eli Rokuan harjut ja kankaat on polkujen alustalta helppoa ajettavaa, mutta vaihtelevat maastonmuodot lisäävät mukavasti haastetta vaativuuttakin kaipaaville pyöräilijöille.

Toukokuussa Rokualle avattiin uusi virallinen maastopyöräreitti, jonka varrella on useita laavuja ja kotia taukoilua varten.

”Pookivaara, Rokuan korkein kohta, ja Pitkäjärven leiripaikka ovat näkemisen arvoisia paikkoja”, Kaikkonen vinkkaa. Karttoja uudelle reitille saa alueen hotelleista ja opastuskeskuksesta. Rokualla pyöräillessä alueen herkkää luontoa on muistettava kunnioittaa ja pyöräilijöiden tuleekin pysytellä merkityillä reiteillä.

Rokuan maastossa nousut ja laskut vuorottelevat, joten luonnollinen intervalliharjoitus syntyy itsestäänRokuan maastossa nousut ja laskut vuorottelevat, joten luonnollinen intervalliharjoitus syntyy itsestään.

Rokuan maastossa nousut ja laskut vuorottelevat, joten luonnollinen intervalliharjoitus syntyy itsestään.

Asiantuntijan vinkit maastopyöräilyyn:

 • Sopivan kokoinen pyörä

  Hanki itsellesi sopivan kokoinen pyörä ja pyydä tarvittaessa asiantuntijalta apua. Voit myös aloittaa kokeilemalla lajia vuokrapyörällä.

 • Pyörän hallinta

  Opettele pyörän hallintaa helpoissa paikoissa; jarrujen ja vaihteiden käytön täytyy olla hallussa ennen vaativampiin maastoihin lähtemistä. Voit myös hankkia opastusta osallistumalla erilaisille MTB-kursseille.

 • Laajenna reviiriä!

  Ota maastopyörä reissulle mukaan tai vuokraa pyörä lomaillessasi. Reviiri on huomattavasti laajempi kuin jalkapatikassa.

 • Yhteislenkille

  Yhteislenkeissä on voimaa. Lähde maastopyörälenkille porukalla. Monilla paikkakunnilla on yhteislenkkiryhmiä esimerkiksi Facebookissa.

 • Maastopyöräilijän etiketti

  Noudata Maastopyöräilijän etikettiä luonnossa. Roskattomuus, muiden polkujen käyttäjien huomioiminen ja merkityillä reiteillä pysyminen ovat tärkeitä teemoja.

 • Vinkki kokeneille konkareille

  Kun alat olemaan jo kokenut konkari maastossa, voit hakea lisää pontta pyöräilyyn omapyörätestillä.

 • Tärkeä sääntö!

  Sääntö jokaiselle maastopyörälenkille: nauti maastossa pyöräilemisestä ja ihaile maisemia!

Maastopyöräilytapahtuma Rokua MTB järjestetään lauantaina 19.8. Rokualla. Samana viikonloppuna järjestetään myös ensimmäistä kertaa polkujuoksutapahtuma Rokua TrailRun.

rokua_healthspa-hotel_vaaleallepohjalle_rgb

Palvelua ja elämyksiä hyvinvointitakuulla

Rokua Health & Spa Hotellin monipuoliset palvelut ja ulko-ovelta avautuva ainutlaatuinen luonto tarjoavat elämyksiä kaikille. Hotellissa nukut yösi hyvin ja nautit olostasi. Kylpylässä polskiessa pääset nauttimaan Rokua Geoparkin kuvankauniista luonnosta upean näköalan avautuessa kylpylän ikkunoista suoraan allasosastollemme. Tekemistä riittää ympäri vuoden, sillä Rokuan luonto tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet tehdä, harrastaa ja nauttia sekä talvella että kesällä. Meillä viihtyvät lomanviettäjät, työhyvinvointipäiviä viettävät ja kokousvieraat, niin lapset kuin aikuiset, nuoret ja ikäihmiset.

Ota yhteyttä!

myynti@rokua.com
p. 020 7819 200

Kuntoraitti 2
91670 Rokua
FINLAND

www.rokua.com

Artikkeli on Rokuan tuottamaa kaupallista sisältöä.