Ruukkuun istutetut sipulikukat kukkivat jo ennen pääsiäistä

Ojan Rauta Kalajoen viherpeukalo Marja-Kaisa kokeili viime syksynä sipulikukkien istuttamista ruukkuihin ja hyötämistä viileässä varastossa. Kokeilu onnistui hyvin ja Marja-Kaisa suosittelee ruukkuistutusta lämpimästi kaikille innokkaille sipulikukkien ystäville.

Sormet multaan loka-marraskuun vaihteessa

Ruukussa hyötäminen kestää noin kolme kuukautta, joten istutuksen voi tehdä loka-marraskuun vaihteessa tai viimeistään marraskuun aikana. Siihen asti kukkasipulit kannattaa säilyttää viileässä, jotta ne eivät pehmene, pilaannu tai idä.

Marja-Kaisa istutti sipulit lokakuussa ja säilytti ruukkuja keskitalven ajan varastossa, jonka lämpötila vaihteli +1–+7 asteen välillä. Tammikuun puolessa välissä ruukuista nousivat ensimmäiset krookuksen lehdet! Marja-Kaisa malttoi maaliskuun loppuun asti ennen kuin nosti ruukut ulos. Krookukset ja helmililjat olivat jo nupulla ja lehdistö oli kalpean vihreää. Pian päästyään pimeästä varastosta auringon valoon lehdistö muuttui raikkaan vihreäksi. Alkukevään yöt ovat vielä kylmiä, joten ruukkuja joutui siirtämään parin viikon ajan yöksi sisälle ja taas aamulla takaisin ulos. Lasitetulla terasilla tätä työtä tuskin tarvisi tehdä.

Ruukkuistutuksesta on iloa pitkään

Ruukkuistutusten kukinta kesti yllättävän pitkään. Ennen Pääsiäistä kukkivat pienet sipulikukat; helmihyasintit, helmililjat ja krookukset, joiden jälkeen kukkivat tulppaanit ja narsissit. Viimeisenä kukintansa aloittivat myöhäisemmät pikarililjat, hyasintit ja laukat.

Suunnittele istutuksen värit oman makusi mukaan ja valitse mieleisesi kukkasipulit. Pidätkö istutuksesta, jossa on paljon eri värisistä sipulikukkia vai sopiiko terassillesi paremmin harmoninen sävymaailma? Harmonisen istutuksen saat, kun valitset esimerkiksi punaisen eri sävyjä. Tyylikäs ja rauhallinen istutus syntyy valkoisista ja kermanvärisistä sipulikukista. Myös vastaväreillä saat luotua toisiinsa sointuvan ja värejä korostavan kokonaisuuden. Kokeile esimerkiksi sinisiä helmihyasintteja, krookuksia ja hyasintteja oranssien tulppaanien kanssa!

Näin istutat kukkasipulit ruukkuun

1. Valitse reilun kokoinen ruukku

Valitse istutukseen kaunis riittävän suuri ja syvä ruukku. Syvään ruukkuun voit istuttaa sipuleita useampaan eri kerrokseen. Matalaan laakeaan ruukkuun sopii vain muutamia lajikkeita. Marja-Kaisa teki istutuksen sisä- ja ulkokäyttöön sopivaan Cello Echo ruukkuun (33×37 cm). Polypropeenista valmistettu ruukku on pakkasenkestävään, vedenpitävään ja UV-suojattu.

 

Valkoisia kerrattukukkaisia narsisseja, lohenpunaisia ja fuksianpunaisia tulppaaneja, punalilaa pallerolaukkaa, valkoisia pikarililjoja ja helmililjoja.

2. Pohjalle ruukkusoraa, päälle kosteaa puutarhamultaa

Kaada ruukun pohjalle n. 10-15 cm ruukkusoraa, jonka päälle noin kymmenen sentin kerros kosteaa puutarhamultaa. Tähän sopii esimerkiksi Kekkilän kesäkukkamulta, jossa on kastelukiteitä. Ne auttavat multaa pysymään pitempään kosteana. Kostea multa edistää sipulikukkien juurtumista eikä istutusta tarvitse juurikaan kastella varastoinnin aikana.

3. Suuret sipulit alle, pienet päälle, väliin kosteaa multaa

Suuremmat sipulit, kuten narsissit ja tulppaanit, istutetaan alimmaiseksi ja pienemmät lähemmäs pintaa. Nyrkkisäännön mukaan sopiva istutussyvyys kukkasipulille on kolme kertaa sen halkaisijan mitta, jolloin narsissit istutetaan noin 15 cm syvyyteen ja pienet helmililjan vain noin 3 cm syvyyteen.

Alimmaiseksi narsissit, lisää kosteaa multaa niin että vain sipulien kärjet näkyvät, sitten kaksi lajiketta tulppaaneja, taas kerros multaa ja seuraavaan kerokseen pallolaukat ja pikarililjat ja päälle kostea multakerros.

Päällimmäiseksi pienimmät sipulit eli valkoiset helmililjat. Päälle vielä muutama sentti multaa ja istutus on valmis viileään ja pimeään varastoon.

4. Kastele varastossa muutaman kerran, kukinnan edetessä reilummin

Säilytä istutus pimeässä ja viileässä varastossa. Kastele sitä muutaman kerran talven aikana, jotta juuristo ei kuivu. Sipuleissa itsessään on kukintaan tarvittavat ravinteet, joten varastoinnin aikana lannoittamista ei tarvita. Kun versot ovat noin 5 cm mittaisia, voit siirtää astiat ulos. Sipulit alkavat kukkia muutamassa viikossa.

Koska sipulit ovat kasvattaneet talven aikana kasvualustan täyteen juuria ja kosteutta keräävä multatilaa on ruukussa vähän, on kastelu tarpeen. Kukinnan edetessä anna vettä muutaman kerran reilummin ja anna taas kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa.

Hyväkuntoiset sipulit voi istuttaa uudelleen

Kun kukinta alkaa olla ohi, mutta lehdet ovat vielä vihreitä, lannoita sipuleita niille tarkoitetulla erikoislannoitteella. Leikkaa kukat pois kasvustosta ja siirrä ruukut takaisin viileään paikkaan kuivahtamaan ja kerämään uutta voimaa sipuleihin. Hyväkuntoiset sipulit voit istuttaa syksyllä uudestaan kuohkeaan multavaan maahan.

Tutustu kukkasipuleihin ja muihin ajankohtaisiin tuotteisiin täällä.