Huollettu aita antaa hyvän ensivaikutelman

Ojan Rauta Raahen työvälinemyyjä Jennika muistuttaa piha-aidan huoltamisen tärkeydestä. Aita vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miltä piha näyttää ohikulkijoille tai pihaan tulijoille. Keikallaan notkottava ja hilseilevä tai homeen läikittämä aita pilaa kauniinkin puutarhan. Aita on alttiina sateelle, auringolle, lumelle ja tuulelle, joten aidan puuta suojaavalta pinnalta vaaditaan paljon.

Usein pelkkä pesu riittää

Jos aidan maalipinta on ehjä, saa aidan helposti uuteen uskoon pelkästään pesemällä. Aita kannattaa pestä aina, jos pinta on likaantuntu tai siihen on ilmestynyt mikrobikasvustoa tai hometta. Pesussa  aita saa puhtaan ilmeen. Useat aidan pesuun tarkoitetut pesuaineet myös pitävät aidan pidempään puhtaana, koska pesuaineesta jää aitaan vaikuttavaa ainetta, joka estää mikrobien kiinnittymisen ja kasvun. Aidan pesuun sopii erinomaisesti esimerkiksi BioComp Puhdas julkisivu. Silloin, kun aita maalataan uudestaan pesuaineisksi sopivat BioCombin Maalipesu ulkokäyttöön tai Tikkurilan Homeenpoisto. Maalipesua ja Homeenpoistoa ei kannata käyttää pelkkää pesua vaativalle aidalle, koska ne himmentävät maalipintaa. Muista lukea pesuaineiden käyttöohjeet ja laimennusmäärät huolellisesti.

Kastele aita ja levitän ohjeen mukaan laimennettu pesuaine harjalla, sienellä, painepesurilla tai sumutepullolla ylhäältä alas päin. Harjaamalla saat irrotettua pinttyneenkin lian. Huuhtele aita puhtaalla vedellä harjauksen jälkeen. Aloita myös huuhtelu ylhäältä. Painepesuri voi vaurioittaa maalipintaa eikä sitä kannata käyttää ellei ole maalaamassa aitaa uudelleen.

Pesun yhteydessä kannattaa tarkastaa puuosien kunto. Samalla voi korjata tai vaihtaa huonokuntoisia puuosia. Naputtele samalla ylös nousseet naulat alas.

Maltti on valttia maalaamisessa

Aita on alttiina vaihtelevalle säälle ja valmistelut kannattaa tehdä huolella, jotta maalatusta aidasta on iloa pitkäksi aikaa. Sateen tai pesun jälkeen on tärkeä antaa aidan kuivua kokonaan ennen maalaamista.  Kosteaan pintaan maali ei tartu kunnolla eikä maali tule pysymään kosteana maalatussa pinnassa kovin pitkään.

Monelta valmistajalta löytyy erityisesti aidoille suunniteltu aitamaali, jolla on erinomainen säänkesto.  Hyvän homesuojan ja  likaa hylkivän pintansa ansiosta aitamaali sopii myös kaiteille ja muille vastaaville pinnnoille kuten räystäslaudoille. Aitamaali sopii aiemmin maalatulle, tehdaspohjamaalatulle, käsittelemättömälle ja kuultavalla puunsuojalla maalatulle pinnalle.

Käsittele homeiset puupinnat homeenpoistoliuoksella ohjeen mukaan. Käsittelemättömät pinnat tulisi käsitellä mahdollisimman aikaisin ennen maalaamista esimerkiksi Tikkurilan Valtti pohjusteella. Käsittele katkaisukohdat erityisen huolellisesti. Käsittele ruostuvat metalliosat kuten naulan kannat ruosteenestopohjamaalilla.

Poista aiemmin käsitellystä puupinnasta irtoava hilse kaapimella ja harjaa pinta puhtaaksi teräsharjalla. Käsittele sitten puhtaat pinnat Valtti Pohjusteella ja pohjamaalaa paljaat puupinnat kertaalleen aitamaalilla tai jos aita on vanha ja kulunut, voit käyttää Tikkurilan Öljypohjaa.

Maalaa aitamaali siveltimellä tai ruiskulla kahteen kertaa. Ole taas tarkkana katkaisukohdissa. Pitkä aita kannattaa maalata osissa, varsinkin jos maalaukseen menee useampi päivä.

Siveltimeksi Jennika suosittelee Sokevan Royal ulkomaalisivellintä, jonka laadukas keinokuituharjas soveltuu kaikille ulkomaaleille ja pinnoille. Sokevan Royal-sivellin sopii myös jatkovarteen. Välineisiin kannattaa panostaa. Laaduikkailla työvälineillä työ on helppoa ja työn jälki hyvää.

Uuden aidan päällyslauta kannattaa asentaa vähän vinoon, jolloin seisova vesi tai lumi eivät pääse lahottamaan puuta. Kiinnitykseen kannattaa käyttää ruostumattomat ruuvit, jotka kestävät ulkokäytössä pitkään.

Yhteystiedot:

Kempele

Leinonen Marjo 044 7997427

Kalajoki

Hukka Tiia 044 7997215

Raahe

Kiviniemi Jennika 044 7997518

Oulainen

Torkkeli Suvi 044 7997225

 

 

Artikkeli on Ojan Raudan tuottamaa kaupallista sisältöä.