Pian se alkaa: esikasvatus – nappaa helpot ohjeet

Vaikka talvi on ollut sään puolesta sitä ja tätä, niin valon lisääntyessä multasormia alkaa kutittamaan kuten aina ennenkin tähän aikaan vuodesta. Tammi-helmikuussa kauppoihin tulevat värikkäät siemenpussit vetävät puoleensa ja saavat ajatukset tulevaan kesään. Mitähän mukavaa kasvattaisin tänä vuonna?

Nelson Garden siemenpussit

Suurin osa siemenistä voidaan heti sään salliessa kylvää suoraan kasvupaikalleen. Pitkän kasvukauden vaativat kasvit kuten chilit, tomaatit, kaalit, kurkut ja kurpitsat sekä myöhään kukkivat kesäkukat tarvitsevat esikasvatuksen, jotta ne ehtisivät tuottaa satoa tai kukkia pohjolan lyhyessä kesässä.

Siemenpussista löydät parhaiten tietoa siitä, milloin ja miten siemenet kylvetään, minkälaisessa kasvupaikassa ja maassa kasvi viihtyy, milloin kasvi kukkii ja milloin se tuottaa satoa. Tärkeää on myös tarkastaa siementen itävyysprosentti ja parasta ennen -päiväys. Pisimmän taimikasvatuksen vaativat chilit, paprika, tomaatti, purjo ja selleri kylvetään helmi-maaliskuussa. Muiden lajien kylvö kannattaa jättää huhti-toukokuulle, jolloin valoa on enemmän, eivätkä taimet veny liian pitkiksi.

Yleensä isot siemenet kylvetään syvempään kuin pienet siemenet. Jotkut vaativat itääkseen valoa, toiset itävät parhaiten pimeässä (kurpitsat). Suuria ja kovia siemeniä (pavut), voi liottaa lämpimässä vedessä yön yli ennen kylvöä, jolloin ne itävät nopeammin. Yleisohje on laittaa siemenen päälle multaa siemenen paksuuden verran. Pienimmät siemenet jätetään yleensä peittämättä, tai peitetään vain hyvin kevyesti.

Panosta kylvömultaan

Puhdas, kevyt ja ilmava kylvömulta, joka pidättää hyvin kosteutta on paras kasvualusta terveille ja tanakoille taimille. Valmis kylvömulta on kalkittua, miedosti lannoitettua hienojakoista turpeen ja hiekan seosta, joka on ihanteellinen kasvualusta pienille, hennoille taimille. Myös kaktusmulta soveltuu hyvin esikasvatukseen.

Ilmava vermikuliitti tuo kasvin juurille happea, nopeuttaa siementen itämistä ja edistää juurtumista. (Kuva: Nelson Garden)

Kylvösten ja pikkutaimien kasvualustaa voidaan parantaa perliitillä tai vermikuliitilla, jotka ovat luonnonmukaisia, vulkaanisia maanparannusaineita. Molemmat vaikuttavat mullan vedenpidätyskykyyn ja juurten hapensaantiin, pitävät kasvualustan kuohkeana ja lämpimänä.

Kylvöjä varten on olemassa monenlaisia kylvöalustoja, jotka ovat helppohoitoisia ja säästävät tilaa. Pienoiskasvihuoneen läpinäkyvän kannen alla kosteus säilyy tasaisena ja pieni taimi saa valoa kasvuun. Pienoiskasvihuoneita on saatavilla eri kokoisia, joko muovikennostoilla tai briketeillä varustettuna.

Pienoiskasvihuonetta voit hyödyntää useampana vuonna ja se soveltuu myös pistokkaiden juurruttamiseen samoin kuin turvebriketitkin. Kun taimi/pistokas on tarpeeksi suuri, koko briketti istutetaan mullalla täytettyyn ruukkuun tai suoraan kasvupaikalleen.

Pienoiskasvihuone

Kokeile vesiviljelyä!

Harvy-viljelylaatikossa viljelet lehtivihanneksia, yrttejä ja jopa kukkia vedessä. Ilman multaa ja ilman aiempaa osaamista. Harvy-viljelylaatikko on täydellinen aloituspaketti, josta löytyy kaikki tarvittava. Laatikon poikkipuomissa olevien viivojen avulla pystyt pitämään vesimäärän juuri oikeanlaisena. Täytä ylimpään viivaan saakka (Start) aloittaessasi viljelyn, sillä näin vesi ylettyy kylvökapseleihin saakka. Kun juuret ovat löytäneet tiensä kapselin sisältä veteen asti, vesi on pidettävä alemmalla tasolla (Grow). Näin syntyy ilmatila, jossa taimen ilmajuuret saavat happea.

Nelson Garden taimialusta Itsekerättyjen ja ostettujen chilinsiementen kylvös Rootmasterissa.

Rootmaster

Rootmaster on kompaktin kokoinen minikasvihuone, jossa on viljelyä helpottava itsekastelutoiminto; lisää vettä laatikkoon tarvittaessa ja anna taimien kukoistaa! Kun juuret kasvavat ulos kennojen ilmastointiaukoista niiden päät kuivuvat ja uusia juuria muodostuu ylemmäs. Ilmatypistyksen avulla kasvi luo vahvan ja hyvin kehittyneen juuriston. Taimien käsittely on helppoa, sillä kennoston solut aukeavat kirjan tavoin. Rootmaster on valmistettu kierrätettävistä materiaaleista. Pohjalaatikko ja kansi ovat polypropeenia (PP) ja kennostot ovat polystyreeniä (PS). Kaikki osat ovat korkealaatuisia. Pakkaus sisältää myös 8 kappaletta kastelunauhoja, jotka voidaan pestä ja käyttää uudelleen.

Helpota esikasvatusta sammalnapeilla ja turvebriketeillä

Saatavilla on myös esikasvatusta helpottavia turvebrikettejä (Nelson Garden) ja sammalnappeja (Biolan). Briketit ja napit kastellaan hyvin haalealla vedellä ennen kylvöä. Muutamassa minuutissa se paisuu lopulliseen kokoonsa. Kuhunkin brikettiin kylvetään 2-3 siementä, esim. monet mausteyrtit ja kukista lobelia ovat helppoja kylvää suoraan briketteihin. Kostutetun briketin päällä siemen pysyy tasakosteana ja taimettuu tasaisesti.

Sammalnappi

Itäminen vaatii lämpöä ja kosteutta

Sopiva lämpötila kylvöksille on 20-24 astetta. Kotioloissa esim. kylpyhuoneen lattia on hyvä paikka idättää kylvöksiä. Markkinoilla on myös tarkoitukseen sopivia Lämpömattoja (esim. Nelson Garden), joiden päällä pienoiskasvihuonetta tai muuta idätysastiaa pidetään kylvöstä itämiseen.
Huomioi, että jotkut lajeista voivat itää paremmin viileässä. Tällaisia ovat esimerkiksi salaatit.

Sumuttelu on paras tapa kastella kylvöjä, sillä reilumpi kastelu huuhtoo varsinkin pienimmät siemenet mukanaan. Muovikelmu tai läpinäkyvä kansi kylvöksen päällä pitää kosteuden tasaisena, mutta muista jättää siihen ilmareikiä, jotta ilma pääsee kiertämään. Varo kuitenkin liikaa kosteutta – märässä kasvualustassa uhkaa hapenpuute, jolloin itäminen ja myöhemmin juurten kasvu heikkenee.

Lisävalolla tanakat ja terveet taimet

Kun kylvöt ovat taimettuneet, ne voi siirtää valoisampaan ja viileämpään tilaan. Sopiva taimikasvatuslämpötila on n. +15-18 astetta. Myös taimikasvatuksen aikana altapäin tuleva lämpö on pikkutaimille hyväksi, sillä se tukee juuriston kehitystä.

Luonnonvaloa on riittävästi taimikasvatukseen vasta huhtikuulla. Jos kasvatustila on lämmin ja valoa on liian vähän, taimista tulee pitkiä, vaaleita ja honteloita. Kasvivalaisin antaa juuri oikeanlaisen valon taimille ja muillekin kodin kasveille vuoden pimeimpinä kuukausina, kun luonnonvaloa ei ole riittävästi.
Ajastimella saat kätevästi rajattua valoisan ajan 12-16 tuntia päivässä.

Taimien koulimisella tarkoitetaan pikkutaimien siirtämistä isompiin ruukkuihin. (Kuva: Katja Kalliomäki)

Pikkutaimien kouliminen ja lannoittaminen

Taimien koulimisella tarkoitetaan pikkutaimien siirtämistä isompiin ruukkuihin. Oikea koulimisajan kohta on silloin, kun ensimmäisten sirkkalehtien välistä kasvavat ensimmäiset kasvulehdet. Kastele kylvökset hyvin edellisenä päivänä, jotta kouliminen on helpompaa ja pikkutaimet irtoavat helposti kuva: Kekkilä juuristoa vahingoittamatta. Taimet voi istuttaa ravinteikkaampaan multaan esim. taimimultaan tai turvemultaan. Biolan Kasvusammal on lannoitettu ja kalkittu käyttövalmis kasvualusta taimikasvatukseen, huonekasveille ja kesäkukille. Kasvusammal on valmistettu elävästä, nopeasti uusiutuvasta ja ilmavasta rahkasammaleesta. Se on helppo kasteltava, koska sammal varastoi hyvin vettä kasvien käyttöön. Sammalkasvualustan ilmava rakenne edistää juurten hyvinvointia ja se säilyttää ilmavuutensa myös märkänä, ja siten liikakastelun riski pienenee. Kuivuttuaankin sammal imee hyvin vettä uudelleen. Rahkasammal ehkäisee tutkitusti monien kasville haitallisten mikrobien kasvua.

Useisiin kylvö- ja taimimultiin, kesäkukka-ja istutusmultiin sekoitetaan valmiiksi biohiiltä ja elävää mykorritsa-sienirihmastoa. Molemmat vaikuttavat positiivisesti kasvin sadon tuottavuuteen, taimet ovat tasaisempia ja laadukkaampia, Kasvu on tehokkaampaa vaikka lannoitustarve vähenee. Puutarhaharrastajalle mykorritsan olemassaolo takaa paremmin kasvuun lähtevät, vaikeille olosuhteille vastustuskykyisemmät taimet ja kasvit.

Pari viikkoa koulimisen jälkeen voit alkaa lannoittaa pikkutaimia miedolla lannoitevedellä. Voimakkaasti kasvaville ja runsaasti ravinteita vaativille kasveille, kuten tomaatin ja kurkun taimille, voi koulintavaiheessa lisätä ruukun pohjalle ohuen kerroksen kanankakkarakeita . Tomaatti kasvattaa varteensa lisäjuuria, joten sen voi istuttaa reilusti syvemmälle. Kasvin kasvaessa juuret saavat lisää kasvuvoimaa hitaasti liukenevasta lannoitepatterista.

Hyvin kasvaa! (Kuva: Katja Kalliomäki)

Totuta taimet ulkoilmaan vähitellen

Taimikasvatuksen loppuvaiheessa touko-kesäkuussa, noin viikko ennen ulosistuttamista, aloitetaan taimien karaisu ulkoilmaan. Näin taimet totutetaan opeutumaan lämpötilojen vaihteluun. Karaisu tehdään vähitellen, jolloin taimia pidetään alkuun ulkona muutaman tunnin ajan, vähitellen aikaa pidentäen. Karaisemisen aikana taimet
kannattaa suojata hallaharsolla, jotta olosuhdemuutokset eivät pääsisi vaikuttamaan taimen kasvuun ja kehitykseen. Suojainen ja puolivarjoinen terassi tai nurkkaus on paras paikka, jossa liika auringon valo, kuumuus ja tuuli eivät pääse vioittamaan nuorta kasvustoa.

Esikasvatus on mielenkiintoista ja palkitsevaa. Mikä sen mukavampaa kuin saada kesällä maistella itsekasvattamia vihanneksia tai nauttia kukkaloistosta! Onnistunut kasvatuskokemus lisää halua kokeilla enemmän ja uusia kasveja.

Meiltä Ojan Raudasta löydät kaiken tarpeellisen onnistuneeseen esikasvatukseen; ja hyvät neuvot kaupan päälle.

Laitetaan unelmat itämään!

 

Yhteystiedot:

Kempele

Kirsi Siltakoski

044 7997437

Raahe

Pirjo Vähäkangas

044 7997530

Kalajoki

Marja-Kaisa Siipola

044 7997300

Oulainen

Satu Matero

044 7997222

 

 

Artikkeli on Ojan Raudan tuottamaa kaupallista sisältöä.