Mitä multaa puutarhaan?

Eija Oulun Ojan Raudan puutarhamyymälästä muistuttaa, että oikein valitulla mullalla varmistat kasviesi hyvän kasvun ja niiden menestymisen puutarhassasi. Samoin kuin luonnossa, myös puutarhassa eri kasvit viihtyvät erilaisissa kasvuolosuhteissa ja oikeanlainen sekä riittävän syvä kasvualusta on kaiken perusta, josta ei kannata tinkiä.

Kompostimulta sisältää ravinteita ja humusta

Hyvä puutarhamulta on väriltään tummaa ja koostumukseltaan mururakeista. Se pidättää sekä vettä että ravinteita.

Kun multa valmistetaan kompostoimalla, siihen sitoutuu kompostoinnin aikana ravinteita, jotka vapautuvat kasvien käyttöön vähitellen. Kompostoidut mullat sisältävät myös paljon pitkälle maatunutta humusta, joka parantaa etenkin hiekka- ja savimaiden rakennetta. Kompostoimalla valmistetut mullat aktivoivat maan pieneliöstöä ja elävöittävät maata. Biolan-mullat valmistetaan kompostoimalla. Niissä hyödynnetään uusiutuvia ja kierrätettyjä raaka-aineita.

Hyötymikrobit, biohiili ja rahkasammal ovat uusimmat ekologiset ja kasvua parantavat innovaatiot Biolan-mullissa.

Paranna kasvualustaa oikeilla tuotteilla

Yleismulta on monikäyttöinen

Biolan Puutarhan Musta Multa ja Biolan Puutarhamulta ovat yleismultia, jotka soveltuvat niin maanparannukseen, piharuukkuihin kuin istutukseenkin. Molemmat mullat sisältävät kompostia, joka aktivoi maan pieneliötoimintaa ja sisältää pitkävaikutteisia ravinteita. Puutarhan Musta Multa soveltuu myös luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon.

Yleismultien lisäksi on erikoismultia, kun halutaan tarjota tietylle kasville tai kasviryhmälle optimaalisin kasvualusta; esimerkiksi happaman maan kasveille, kesäkukille tai kasvihuonevihanneksille.

Hyvä yleismulta puutarhaan on kompostoimalla valmistettu Puutarhan Musta Multa.

Hiili sitoo kosteutta ja parantaa rakennetta

Hiilen lisääminen maaperään parantaa maan rakennetta ja aktivoi pieneliöstöä. Lisäksi maaperään lisätty hiili ehkäisee ravinteiden huuhtoutumista sekä vähentää ilmakehään vapautuvan hiilidioksidin määrää. Maaperään lisätyllä hiilellä on kyky sitoa vettä ja luovuttaa sitä hitaasti kasvien käyttöön, se vähentää maan liettymistä ja tiivistymistä. Biolan Istutusmulta, Kesäkukkamulta sekä Yrttimaa sisältävät biohiiltä.

Istutusvaiheessa lisätään mykorritsoja

Mykorritsa eli sienijuuri on kasvin juuren ja sienen muodostama symbioosi, josta molemmat hyötyvät. Sienijuuren avulla kasvit saavat vettä ja ravinteita omaa juuristoaan laajemmalta alueelta ja siksi ne kestävät kuivuutta paremmin ja toisaalta kasvavat nopeammin. Mykorritsa myös suojaa kasvia taudinaiheuttajilta ja parantaa kasvin stressinsietokykyä.

Lähes 90 % maapallon kasveista elää luonnostaan symbioosissa sienen kanssa ja luonnonkasveilla mykorritsasymbioosi muodostuukin heti kasvun alkaessa. Puutarhamaassa sopivaa mykorritsaa ei välttämättä ole tarjolla. Jos kasvi ei saa juuristoonsa mykorritsaa, sen kasvuunlähtö hidastuu.

Biolan Istutusmulta sisältää jo valmiiksi mykorritsaa. Se takaa, että kasvi saa sienijuuren heti istutusvaiheessa. Istutusmulta on kuluttajalle helppo tapa tehdä ympäristöteko ja samalla tarjota kukille, puille ja pensaille parhaat mahdolliset eväät kasvuunlähtöön. Istutusmulta soveltuu erinomaisesti monivuotisten kasvien istutukseen sekä esimerkiksi viljelylavoihin, joissa kasvatetaan yksivuotisia vihanneksia.

Biolan Istutusmulta sisältää sekä biohiiltä että mykorritsaa. Biohiili myös tehostaa mykorritsan kasvua.

Alppiruusuille ja havuille hapan multa

Sellaiset kasvit, jotka viihtyvät alhaisessa pH:ssa, tarvitsevat sekä istutuksen yhteydessä että maanparannusvaiheessa multaa, jonka pH on normaalia puutarhamultaa alhaisempi. Tällaisia happaman maan kasveja ovat esimerkiksi alppiruusut, atsaleat, havut ja pensasmustikat.

Kesäkukkamulta varastoi vettä

Parvekelaatikot, amppelit ja piharuukut tarvitsevat erikoismullan, joka varastoi vettä ja toisaalta kostuu helposti uudelleen, vaikka se pääsisi kuivumaan läpikotaisin. Tällainen erikoismulta on Biolan Kesäkukkamulta.

Kesäkukkamulta sisältää biohiiltä ja kevytsoramurskaa. Multa säilyy ilmavana isoissa ja pienissä ruukuissa – ja se imee helposti uudelleen vettä kuivuttuaankin. Lisäksi biohiili toimii luonnonmukaisena kastelukiteenä: se varastoi vettä itseensä kastelun yhteydessä ja luovuttaa sitä kasville mullan kuivuessa.

Ekologinen rahkasammal sopii ruukkukasvatukseen

Rahkasammal on uusi kasvualustamateriaali. Rahkasammal pystyy varastoimaan itseensä vettä, mutta märkänäkin se säilyttää ilmavuutensa, mikä on tärkeää kasvin juurten hyvinvoinnille. Siksi 100-prosenttisesta rahkasammaleesta valmistettu Biolan Kasvusammal on erinomainen kasvualusta taimikasvatukseen ja ruukkukasveille.

Rahkasammaleella on myös luontainen kyky ehkäistä monien haitallisten homeiden kasvua, joten siksi se on erityisen hyvä valinta kylvöksille, joita joudutaan pitämään tasaisen kosteana. Rahkasammal on täysin uusiutuva materiaali, siksi se on myös erittäin ekologinen.

Kasvusäkit helpottavat kasvihuonevihannesten kasvatusta

Kasvihuonevihannesten, kuten tomaatin, kunkun, chilin ja melonin, kasvatus on helppoa kasvusäkissä, jossa on jo koko kesän ravinnetarve valmiina. Biolan Kasvusäkissä on varastolannoitus: Säkin toiseen reunaan on jo pussitusvaiheessa laitettu luonnonmukaisia kanankakkarakeita, joista riittää ravinteita kolmelle taimelle koko kesän kasvatuksen ajaksi. Siksi taimia voidaan kastella pelkällä vedellä eikä lisälannoitusta tarvita.

Yrteille ja salaateille sopiva viljelysäkki on Biolan Yrttimaa. Yrttimaa-säkki avataan päältä ja siihen voidaan joko kylvää tai istuttaa kasveja. Multa on luonnonmukaisesti peruslannoitettu ja se sisältää myös kasvua parantavaa rahkasammalta.

Sekä Yrttimaa että Kasvusäkki voidaan liittää Kastelualtaaseen. Kasteluallas on vesivarasto, josta vesi nousee kapillaarisesti päällä olevan säkin multaan sitä mukaa, kun kasvi käyttävät vettä. Näin multa säilyy aina sopivan kosteana. Koska suuresta 40 litran säiliöstä riittää vettä vihanneksille jopa useiksi viikoiksi, Kasteluallas mahdollistaa viljelyn mökillä, jossa ollaan vain viikonloppuisin, tai mahdollistaa kotipuutarhurin loman kesällä.

Katso Ojan Raudan ajankohtaiset tarjoukset puutarhaan tästä >>

Ojan Raudan kokeneet puutarhan ammattilaiset palvelevat Sinua viidellä paikkakunnalla. Onnistutaan yhdessä!

Oulu
Eija 044 7997 629

Kempele
Kirsi 044 7997 437

Raahe
Pirjo 044 7997 530

Kalajoki
Marja-Kaisa 044 7997 361

Oulainen
Satu 044 7997 222

 


Artikkeli on Ojan Raudan tuottamaa kaupallista sisältöä.