Ojan Raudassa juhlitaan satavuotiasta rautakauppaa

Raahen Rautakauppa Oy:n perustamiskirja on päivätty 14. toukokuuta 1919. Tällä hetkellä vanhat osakekirjat löytyvät kehystettyinä Ojan Raudan kauppiaan Jarmo Ojan seinältä. Raahen rautakauppa on alueensa markkinajohtaja sadan vuoden jälkeenkin.


Ojan Raudan ja Raahen Rautakaupan tiet kohtasivat vuonna 1971, kun Ojan Rauta osti kauppaporvarikaupungin rautakaupan koko osakekannan. Rautakaupat olivat tuolloin kovin erilaisia kuin nyt: Raahen Rautakauppa sijaitsi Kauppakadulla vanhassa puu-Raahessa seuranaan kemikaliot ja pukineliikkeet.

Kalajokisessa Ojan kauppiasperheessä oli jo aiemmin tartuttu uudenlaisen rautakaupan kehittämiseen. Jeeli Oja perusti kyläkaupan Tyngän kylään vuonna 1932. Ojan Raudan nykyinen kauppias, perustajan pojanpoika Jarmo Oja kuvailee, että kyläkauppa oli oman aikakautensa mukaisesti tyypillinen sekatavarakauppa, mistä maaseudun asiakkaat hakivat milloin ruokatarvikkeita, milloin sementtiä tai rautatavaraa.

Maaseutu-Suomi teollistui ja vaurastuikin nopeasti 1960-luvun taitteeseen päästessä. Yhteiskunnan murrosliikkeet loivat myös tarpeen uudenlaiselle rautakaupalle, joka olisi erikoistunut rakennustavaraan eikä sementtisäkkien rinnalla enää myytäisikään elintarvikkeita eikä arkivaatteita.

Kauppiaan pojat Mikko ja Heikki Oja Tyngän kaupan edessä

Perustajan poika, Mikko Oja sai vetovastuun perheyrityksestä, joka aloitti oman murrosaikakautensa. Kalajoelle perustettiin rautakauppa vuonna 1962, ensimmäinen Ojan Rauta. Teollisuus ja ripeä kasvu tekivät yrityksestä riittävän kannattavan sen laajentamiseksi ja seuraavaksi vuorossa oli Oulaisten keskustassa sijainneen Penttilän kaupan ostaminen vuonna 1969.

”Aivan aluksi kaupassa jatkettiin ruoka- ja vaatekaupan pitämistä rautakaupan rinnalla, mutta ne siirtyivät ennen pitkää eri toimipisteisiin. Vanhassa Penttilässä pidettiin vaatekauppaa aivan näihin päiviin saakka. Rauta-maatalouskauppa on nyt jo kolmannessa osoitteessaan”, Oja luettelee.

Ja vain paria vuotta myöhemmin kaupat tehtiin Raahen Rautakaupasta. Ojan Raudalla oli nyt rehdisti sanoen rautakauppaketju, vaikka Raahen Rautakauppakin tunnettiin pitkään sen alkuperäisellä nimellään. Ojat toivat Raaheen aiemmat kokemuksen rautakaupan kehittämisestä ja pian liike muuttikin pittoreskista puutalosta suurempaan kiinteistöön.

Hartiapankkirakentajien valinta

Jukka Klaavo aloitti työt Raahen Rautakaupassa 21-vuotiaana nuorena miehenä helmikuussa 1983. Klaavo muistelee, että hartiapankkirakentaminen näkyi asiakaskunnan tärkeimmissä tuoteryhmissä: Sementtiä, muurauslaastia, lastulevyä ja pitkää puutavaraa. Sekä tietysti suuria naulalaatikoita, sillä rakennustyömaat tunnisti vielä tuolloin kauaskin kiirivästä vasaroiden paukkeesta. Paineilmanaulaimet tulivat myyntiin paljon myöhemmin.

”Isännät rakensivat talonsa itse ja pitäisi melkein käydä katsomassa, että onhan hyllyllä vielä naulalaatikoita eikä vain paineilmanauloja”, Klaavo sanailee.

Vuodesta 1987 hän on erikoistunut pienkonemyyntiin. Ojan Kelkkakuume on Pohjois-Suomen suurin moottorikelkkakauppias, ja myös Raahen liikkeestä on totuttu hakemaan niin mopot, ruohonleikkurit kuin mönkijätkin.

”Aiemmin kelkat ja mönkijät olivat enemmän työkoneita ja nykyisin painottuu hupiajo, mutta on asiakkaissa jatkuvasti myös niitä työssään tarvitsijoita.”

Vaikeuksien kautta kasvuun

Seuraavaksi 1990-luvun alussa Raahen Rautakaupan myymälää laajennettiin. Keväällä 1992 oli vilkkain sesonkiaika rakennushankkeiden ja pihatöiden lähestyessä, kun Raahen keskustan sivu täyttyi punaiseen loimuun yön tunteina. Rautakauppa tuhoutui tulipalossa käytännössä kivijalkaan saakka.

Jarmo Oja sanoo, että vakuutukset turvasivat kaupankäynnin jatkumisen, mutta uudelleenrakentaminen ja kaikki järjestelyt teettivät valtavasti töitä. Jo tuohon aikaan hän oli täysipäiväisesti mukana perheyrityksen kehittämisessä isänsä Mikon rinnalla.

”Meidän luonnettamme kuvaa ehkä hyvinkin se, että saatuamme tiedon tulipalosta lähdimme välittömästi ajamaan paikalle, mutta emme yhtään ylinopeutta. Tiesimme, ettemme voi tehdä paikan päällä mitään, joten miksi kaahata paikalle. Tästä äiti meitä aina muistuttaa”, Oja sanoo.

Jarmo Oja sai isältään lisää vetovastuuta ja aloitti yrityksen toimitusjohtajana talvella 1997. Samana vuonna Ojan Rauta teki uuden aluevaltauksen ja avasi rautakaupan Kempeleeseen. Avaus oli uusi myös Ojan Raudalla, sillä nyt edessä oli täysin uuden kaupan rakentaminen tyhjälle tontille ja uudelle alueelle. Alun perin 2000-neliöinen myymälä on kasvanut useassa vaiheessa nykyiseen 5000 neliön, puolen hehtaarin mittaan.

Suuren kysynnän myötä nämäkin tilat kävivät pieniksi jatkuvasti kasvaneelle konekaupalle. Kun Ojan Rauta, Raahen Rautakauppa Oy osti Scanfilin vanhan tehdasrakennuksen, tilaa saatiin rakennettua sekä pienkoneiden ja veneiden erikoisliikkeelle että jälleen kerran uudelle, palvelevalle rautakaupalle.

”Tehdasrakennuksen muokkaaminen ei ollut aivan yksioikoista ja koko hanke uhkasi kaatu siihen, ettei sammutusjärjestelmän vesivarastolle löytynyt tilaa. Ratkaisuksi löytyi Venekuume-liikkeen tunnetuksi tehneestä vesialtaasta, joka toimii sekä vesivarastona että ainutlaatuisena veneiden esittelypaikkana.”

Juhlistamme 100- vuotiasta kakkukahveilla

Tule juhlistamaan kanssamme 100- vuotiasta Ojan rautaa tiistaina 14.5. klo 9 alkaen kaikissa Ojan Raudoissa. Tarjoamme kakkukahvit 500 ensimmäiselle ja myymälät ovat täynnä synttäritarjouksia. Tervetuloa!