Ankea piironki piristyi kalkkimaalilla ja tapetilla

Anniina rohkaisee tuunaamaan

Kalusteen kunnostusprojektia ei kannata vältellä vaan ryhtyä rohkeasti tuumasta toimeen ja nauttia omilla käsillä tekemisestä. Sinä kyllä osaat! Ensimmäiseksi kunnostusprojektiksi ei kuitenkaan kannata ottaa arvokasta perintökalustoa. Tuunaamisen voi aloittaa vaikka edullisesta kirpparilöydöstä.

Joskus inspiraatio antaa odottaa itseään. Klaffipiironkikin oli lojunut varaston nurkassa vuosikausia ennen kuin Ojan Raudan sisustusosaston Anniina innostui kunnostamaan sitä. Anniinan käsittelystä ankeasta piirongista tuli kuin karkki.

Anniina maalasi piirongin Rust-Oleum Chalky Finish kalustemaalilla ja päällysti taustalevyn tapetilla. Nyt suositut kalkkimaalit ovat vesiohenteisia, lähes hajuttomia ja helposti levittyviä mutta kuitenkin erittäin peittäviä.

Kalkkimaalilla maalaaminen on yllättävän helppoa ja nopeaa, kun hyvän peittävyyden ja tartuntakyvyn ansiosta pohjamaalia ei välttämättä tarvitse ja näin säästytään yhdeltä työvaiheelta ilman, että lopputulos kärsii. Kalkkimaali patinoituu ja kuluu kauniisti käytössä.

Vanhoja tavaroita kunnostaessa saattaa tulla yllätyksiä ja suunnitelmat voivat muuttua. Uusia ideoita myös syntyy tekemällä. Kunnostusprojektin valmistumisesta ei kannata ottaa paineita tai laatia tiukkaa aikataulua vaan tehdä omassa tahdissa ajan kanssa.

Siksi olisi hyvä, jos projektille löytyisi oma paikka, jossa se voi olla rauhassa eikä pölyynny. Hyvä tila on esimerkiksi varasto tai autotalli, jossa voi vähän laskea lämpötilaa. Kalkkimaali kuivuu nopeasti ja viileässä paikassa saa lisäaikaa maalin levitykseen.

Anniina kehoittaa keräämään kotoa löytyvät työvälineet valmiiksi ja ostamaan sitten kaikki puuttuvat tarvikkeet kerralla, jotta hyvä työvire ei vähän väliä katkea rautakauppareissuun, tai maalipinta mene pilalle huonojen työvälineiden vuoksi.

Värin valinnassa on hyvä ottaa huomioon, että yleensä väri vähän voimistuu kuivuessaan. Samoin isolla pinnalla väri näyttää voimakkaammalta kuin pienessä mallipalassa. Kalkkimaaleissa on paljon herkullisia sävyjä ja niitä voi huoletta sekoittaa keskenään ja luoda oman uniikin sävyn vaikka jokaiselle vetimelle. Vetimiin uskaltaa valita voimakkaankin värin. Ne on helppo maalata uudestaan tai vaihtaa kokonaan, jos kyllästyy.

Se, maalaako kalkkimaalia siveltimellä vai telalla, on makukysymys. Pääasia on, että työväline on tarkoitettu sileiden pintojen maalaamiseen kuten lakkasivellin, vaahtomuovitela tai mohairtela. Siveltimellä pinnan saa siloiteltua ja pääsee maalaamaan ahtaista paikoista.

Anniinan mielestä vanhoissa huonekaluissa saa näkyä hento pensselin jälki. Anniina neuvoo panostamaan laadukkaaseen siveltimeen. Hyvän siveltimen voi pestä kymmeniä kertoja ja käyttää aina uudestaan. Huonolla pensselillä ei saa sileää eikä siistiä jälkeä.

Anniinan ohjeet piirongin kunnostamiseen

 • Tärkein ohje: Pidä hauskaa!

 • Esivalmistelut

  1. Ota laatikot pois piirongista.

  2. Irrota vetimet.

  3. Liimaa auenneet liitokset ja anna liiman kuivua.

  4. Käytä tarvittaessa apuna puristimia tai painoa.

 • Paikkaa

  Kittaa kolot ja anna kitin kuivua.

 • Tapetointi

  Tapetoi taustalevy. Voit tapetoida myös ovet tai laatikoiden etulevyt. Taustalevy on helpompi tapetoida, kun otat sen kokonaan irti piirongista.

  Kiinnitä tapetti taustalevyyn Kiva 10 himmeällä lakalla. Sivele ensin taustalevyn pinnalle ohut kerros lakkaa. Painele tapetti lakkapinnan päälle. Sivele sitten lakkaa myös tapetin päälle. Näin saat kestävän ja helposti puhtaana pidettävän pinnan.

  Anna taustalevyn kuivua pölyttömässä paikassa.

 • Hiominen

  Hio kitatut kohdat ja koko lipasto kevyesti hienolla hiekkapaperilla. Hionnan tarve riippuu aiemmasta pinnasta.

  Rust-Oleum kalustemaali ei vaadi aiemmin maalatun tai lakatun pinnan hiomista tai pohjamaalausta mutta pienikin hionta parantaa pintamaalin tarttumista. Hiomalla saa myös poistettua vanhan lakkakerroksen ilmakuplat ja roskat.

  Pyyhi pinta mikrokuituliinalla. Maalattavan pinnan pitää olla pölytön.

 • Maalaus

  Maalaa ylhäältä alas päin. Tee pitkiä vetoja päästä päähän puun syiden suuntaisesti. Ota pensseliin runsaasti maalia.

  Chalky Finish kalustemaali on runsaspigmenttinen ja erittäin peittävä, joten yksikin maalauskerta riittää rustiikkiseen pintaan.

  Anniina halusi piironkiin viimeistellyt ja peittävän pinnan ja maalasi pinnat kahteen kertaan ja teki välissä myös kevyen välihionnan.

  Maalaa myös vetimet!

  Vetimet voi halutessaan maalata eri sävyillä.

 • Jälkityöt seuraavana päivänä

  Seuraavana päivänä, kun maali on varmasti kuivunut, vahaa kalkkimaalipinta Rust-Oleum -kalustevahalla tai lakkaa Rust-Oleum -kalustelakalla.

  Lakka tai vaha kiinnittää pinnan, joka muuten jää pölymäiseksi ja tarttuu vaatteisiin ja käsiin. Anniina valitsi lakan, koska se antaa vähän kestävämmän pinnan. Pyyhi pinta puhtaalla mikrokuituliinalla ennen lakkausta. Lakkaus paljastaa kaikki pinnalle jääneet pölyt ja roskat.

  Aloita lakkaus ylhäältä alas päin ja etene pinta kerrallaan. Tarkasta, ettei pintaan jää ilmakuplia. Muista käyttää liuotinhöyryille tarkoitettua hengityssuojainta, koska lakka on tärpättiohenteinen. Älä säikähdä, vaikka lakkapinta on märkänä kiiltävä, kuivuessaan se muuttuu mattapintaiseksi.

  Anniina muistuttaa, että lakkausta varten kannattaa ottaa uusi sivellin. Vaikka aiemmin käytetty sivellinen olisi pesty huolellisesti, saattaa siitä irrota väriä lakkaan. Lakkaa myös vetimet. Anna lakan kuivua.

  Kiinnitä tapetoitu taustalevy takaisin piironkiin.

 • Ole ylpeä lopputuloksesta!

Anniinan tuunaamaa piironkia voi ihastella Oulun Ojan Raudassa.

Anniinan käyttämät tarvikkeet

 • Pattex liuotteeton kontaktiliima irronneiden puuliitosten korjaamiseen
 • Maston puukitti kolojen paikkaukseen
 • Joint Wipes puhdistusliinoja ylimääräisen liiman puhdistamiseen.
 • Hiomapaperiarkki, karkeus 240 puupintojen läpikäymiseen ja ylimääräisen kitin hiontaan
 • Sokevan yleissivellin keinokuituharjaksella 50 ja 70 mm, omat siveltimet maalille ja lakalle, vaahtomuovitela maalin levitykseen
 • Rust-Oleum Chalky Finish kalustemaalia
 • Rust-Oleum kalustelakkaa
 • tapettia
 • Tikkurilan Kiva 10 lakkaa tapetin kiinnittämiseen ja tapettipinnan viimeistelyyn

Tuunaustarvikkeita

Piironki ennen tuunausta