Kesäiset terveiset lavaviljelmältä!


Marja-Kaisa Kalajoen Ojan Raudasta toteutti keväällä haaveensa helppohoitoisesta kasvilavasta. Voit kurkata kyseisestä artikkelista löytyvät vinkit helppoon kasvilavaviljelyyn täältä.

Lämmin alkukesä on antanut kylvöille ja taimille puhtia kasvuun

Marja-Kaisan esikasvattamat perunat, sipulit, herneet, lehtikaalit ja lantut ovat jo täyttäneet koko kasvualansa! Myös suoraan lavaan kylvetyt tillit ja lehtisalaatit ovat jo syöntikelpoisia ja porkkanat ja punajuuret ovat hyvässä kasvussa oikealle taimivälille harvennettuina.

Vihannesten kasvattaminen kasvilavalla on ollut antoisaa ja helppoa. Alussa hyvänä apuna olivat valmiit lavakannet ja kasvitunneli, jotka suojasivat taimia ja kylvöksiä kylmältä, tuulelta ja liialta auringonpaisteelta.

Marja-Kaisa lannoitti kasvit Ympäristön Ystävä -lannoitteella muutaman viikon kuluttua istutuksesta ja kylvöstä. Luonnonvaroja säästävä uutuuslannoite on valmistettu mm. viljojen, sokerijuurikkaan ja kasviöljyjen sivutuotteista. Sen kasviperäiset raaka-aineet ruokkivat maanpieneliöstöä ja auttavat sitomaan hiiltä takaisin maahan ja näin parantavat maan rakennetta. Kevyt lannoite on hajuton ja helppo levittää.

Haave oman maan perunoista juhannuspöydässä toteutui

Juhannuksen aikaan perunat olivat jo kukalla ja mukulat hyvän kokoisia. Perunat maistuivat tillin kera koko perheelle.

Perunoilta vapautuneeseen tilaan Marja-Kaisa istutti timjamia ja rosmariinia, joista saa mukavasti makua grilliruokiin. Lisäksi kasvilavalla kasvaa myös matalaa kehäkukkaa, joka voimakastuoksuisena ja värikkäänä kumppanuuskasvina torjuu tuholaisia samalla tavalla kuin samettikukka. Kehäkukan kukkia ja terälehtiä voidaan käyttää vaikkapa salaatin maustamiseen.

Marja-Kaisa suosittelee kokeilemaan lavaviljelyä. Mikäpä sen mukavampaa kuin seurata kasvun kehittymistä ja nauttia oman kasvimaan antimista!

Ojan Raudan kokeneet puutarhan ammattilaiset palvelevat Sinua viidellä paikkakunnalla. Onnistutaan yhdessä!

Oulu
Eija Tolonen 044 7997 629

Kempele
Kirsi Siltakoski 044 7997 437
Jennika Kiviniemi 044 7997 473

Raahe
Pirjo Vähäkangas 044 7997 530

Kalajoki
Jenni Toivonen 044 7997 361
Marja-Kaisa Siipola 044 7997 361

Oulainen
Satu Matero 044 7997 222

 


Artikkeli on Ojan Raudan tuottamaa kaupallista sisältöä.