Kuinka valitsen, asennan ja puhdistan kylpytynnyrin?

Eija Tolonen Ojan Raudasta kertoo, että kylpytynnyreiden kysyntä on vilkastunut parin viime vuoden aikana ja kylpytynnyrit ovatkin jo yleinen näky omakotitalojen ja mökkien pihoilla.

Paljuja hankitaan eniten silloin, kun tehdään muitakin pihan rakennustöitä eli keväällä ja kesällä. Kylpytynnyriä voi käyttää myös talvella. Joulu ja uusivuosi ovat mahtavia ajankohtia nauttia paljun lämmöstä.

Kylpytynnyrin valinta kannattaa aloittaa selvittämällä tuleeko palju omalle pihalle vai mökkikäyttöön ja ketkä sitä käyttävät. Loput valintaan vaikuttavat seikat ovat lähinnä makukysymyksiä.

Kotipihalla paljua tulee käytettyä useammin, joten valitse tehokas kamiina tai Kiramin uusi ylläpitolämmitin Tubtainer, jolla saat veden nopeasti lämpimäksi. Panosta myös helppokäyttöisyyteen: huoltovapaata paneelipintaa ei tarvitse öljytä, ja suodatinjärjestelmä ja vesihygieniatuotteet varmistavat, ettei vettä tarvitsee vaihtaa usein.

Mökillä ei ole yleensä kiire ja on aikaa lämmitellä paljun vettä, joten kamiinan ei tarvitse olla niin tehokas. Vesi tule vaihdettua useammin, jo yhden tai kahden käyttökerran jälkeen, jos se otetaan merestä tai järvestä, joten suodatinta ei tarvita.

Kemikaaleilla voi pidentää veden puhtautta. Niitä on olemassa kahta erilaista: happi- ja klooripohjaisia. Happipohjaiset ovat hellävaraisempia ja sopivat lapsiperheille, klooripohjaiset taas ovat tehokkaampia, mutta niiden käytössä pitää olla tarkkana.

Mökille haetaan usein ekologista ja luonnonläheistä henkeä, joten sinne sopivat puulla ulkoverhoillut paljut.

Käyttäjien määrä ratkaisee

Hyvänä muistisääntönä voi pitää, että iso perhe tarvitsee ison paljun. Jos taas käyttäjinä on vanhenevaa väkeä tai pieniä lapsia, turvallisuuden ja käyttömukavuuden vuoksi kannattaa hankkia malli, jossa on sisäportaat.

Ulkonäkö, lisävarusteet, alkuperä?

Valitsemalla kotimaisen valmistajan kylpytynnyrin tietää valitsevansa laatua ja saavansa apua myös hankinnan jälkeen. Kiramin paljut on tehty kestämään. Kiramin tuotteet ovat Suomessa valmistettua laatutyötä, ja käytämme vain parhaita materiaaleja. Kylpytynnyriä voi muokata mieleisekseen ulkopintamateriaaleilla, sisäväreillä ja vaikka valaistulla sisäaltaalla.

Paljujen hygieniasta on helppo huolehtia

Moni haaveilee omasta paljusta, mutta pelkää sen hygieniasta huolehtimisen olevan vaivalloista. Turhaan: kylpytynnyrin puhdistus on helppoa ja vie vain muutaman minuutin.

Jos käytät kylpytynnyriä harvakseltaan, vaivattominta on vaihtaa vesi jokaisen käyttökerran jälkeen. Palju tyhjenee kätevästi ulkopuolella olevan hanan kautta. Pese tyhjä palju käytön jälkeen esim. mäntysuovalla tai Kirami Biopesuaineella, huuhtele puhtaalla vedellä ja kuivaa. Kylpykertojen välissä paljun päällä on hyvä olla kansi, joka pitää roskat loitolla.

Usein kylpevää helpottaa paljun suodatin ja kemikaalikäsittely. Samaa kylpyvettä voi käyttää pitempään, jopa muutaman kuukauden, jos paljussa on suodatin ja desinfiointiin käytetään puhdistuskemikaaleja. Suodatin kerää lian ja hiukkaset, ja kemikaalit tuhoavat haitalliset bakteerit. Kotikäyttöön on saatavilla turvallisia kloori- tai happipohjaisia kemikaaleja, joilla kylpypaljujen vesi desinfioidaan.

Hygieenisyyteen vaikuttavat myös kylpytynnyrin materiaalit: sileistä muovisista ja alumiinisista altaista epäpuhtaudet irtoavat helpommin. Ja kun muistaa vielä itsekin peseytyä ennen paljuun astumista, voi kylpyhetkistä nauttia hyvillä mielin.

Asenna kylpytynnyri täyden painon kantavalle tasaiselle alustalle

Pohjan voi tasata esim. kivimurskeella tai jos haluaa kiinteämmän pohjan, sen voi valaa betonista tai päällystää laatoilla. Kylpytynnyrin ympäristö on myös suotavaa pitää puhtaana kasvillisuudesta.

Puutynnyrin alustalle on hyvä asettaa juoksut, jotta tynnyrin pohja pysyisi riittävän kuivana eikä alkaisi lahoamaan.

Valmiille pohjalle asennus kestää arviolta tunnin. Kiramin kylpytynnyri toimitetaan valmiiksi kasattuna ja kamiina irrallaan. Käyttöön ottamiseksi tarvitsee vain kiinnittää kamiina, savupiippu ja poistoventtiili paikoilleen.

Katso videolta, miten kylpytynnyri asennetaan

Tynnyrikohtaiset asennusohjeet saat Ojan Raudan myyjiltä.

Onnistutaan yhdessä!

Ammattilaiset Kempeleessä

Kirsi 044 7997437
Jennika 044 7997473

Ammattilaiset Oulussa

Eija 044 7997629
Minna 044 7997636

Ammattilaiset Raahessa

Pirjo 044 7997530
Minna 044 7997516

Ammattilaiset Oulaisissa

Satu 044 7997222
Marko 044 7997281

Ammattilaiset Kalajoella

Jenni 044 7997361
Tiia 044 7997215

 

kaikki_kotona_logo_verkkoon_h120_w650