Kokeile helppoa viljelyä kasvilavassa tai kasvata uusia perunoita juhannuspöytään


Marja-Kaisa Kalajoen Ojan Raudasta toteuttaa tänä kesänä haaveensa pienimuotoisesta ja helppohoitoisesta kasvimaasta. Hän rakentaa kasvilavat valmiista lavakauluksista ja aikoo kasvattaa lavoissa papuja, salaattia, punajuuria, lanttua, sipulia, tilliä, lehtikaalia ja herneitä.  Valoisa kuisti onkin jo täynnä kylvöksiä ja koulittuja pikkutaimia. Marja-Kaisa kertoo lavaviljelystä.

Kasvit viihtyvät kohopenkissä

Lavaviljelyn ideana on, että kasvilavassa on muuta ympäristöä korkeampi, rajattu kasvualusta. Kohopenkki on suojainen ja lämmin kasvupaikka, jossa kasvit viihtyvät. Reunus suojaa alkuvaiheessa kasveja tuulelta ja liialta auringonpaisteelta. Kohopenkki on myös helppo kastella ja kitkeä. Kosteus pysyy maassa pitkään, kun maa on kuohkeaa eikä tiivisty samalla tavalla kuin peltoviljelyssä. Nämä kaikki yhdessä vaikuttavat myös siihen, että maan pieneliötoiminta vilkastuu ja sen myötä maan laatu paranee. 

Syksyisin lavoihin voi kerätä lehtiä ja puolivalmista kompostia maatumaan talven ajaksi ja multa saadaan entistä kuohkeammaksi ja lannoitustarvekin on vähäisempi. Samalla tavalla keväällä kerätyistä risuista ja lehdistä sekä kompostista saa tehtyä hyvän lämpöpatterin runsaasti lämpöä kaipaaville vihanneksille kuten kesäkurpitsalle. Ravinteita ja lämpöä vapautuu kasvin käyttöön pikkuhiljaa eloperäisen aineksen hajotessa. 

Miten kasvilavaviljelmä perustetaan?

Paikka

Paikan tulisi olla lämmin ja tuulensuojainen. Useimmat hyötykasvit tarvitsevat vähintään 7 tuntia auringonpaistetta päivässä. Viljelystä ei kannata perustaa liian lähelle puita ja pensaita, jotta niiden juuristo ei veisi kasvimaan ravinteita ja varjostaisi liikaa. Hoitotoimien ja kulkemisen tulisi olla sujuvaa ja houkuttelevaa. Vesipiste on hyvä olla lähellä, samoin komposti, johon viedään ja josta haetaan materiaalia. Plussaa on myös, jos keittiöstä on lyhyt matka vihannesten ja yrttien luo. 

Lavan valitseminen

Kasvilavaviljelmä voidaan perustaa suoraan vaikka nurmikon päälle. Viljelyala peitetään mansikkakankaalla, joka läpäisee hyvin veden mutta ei päästä rikkaruohoja läpi. Valmiit lavakaulukset ovat standardimittaisia (0,8 m x1,2m ja 0,6m x 0,8m), taitettavia ja helposti päällekkäin asennettavia. Valmiin kehikon korkeus on 20 cm ja niitä voidaan asentaa päällekkäin 2-3, riippuen viljeltävistä kasveista. Matalaan lavaan soveltuvat matalajuuriset kasvit kuten yrtit, salaatit ja sipuli.

Voimakasjuuriset kasvit kuten kaalit sekä porkkana ja muut juurikkaat vaativat korkeamman lavan. 

Suojaus

Lavakauluksiin on saatavana myös niihin sopivia valmiita polykarbonaatti-kansia. Viljelykansi suojaa kasveja ja satoa hallalta ja tuholaisilta. Kansi pitää lavan lämpimänä, jolloin kasvattamisen voi aloittaa jo aikaisin keväällä ja jatkaa myöhäiseen syksyyn. Myös edullista kateharsoa voi käyttää viljelmän suojaukseen.

Salaojitus

Jos lavalla halutaan kasvattaa monivuotisia kasveja, esimerkiksi mansikkaa, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota salaojitukseen. Silloin pohjalle levitetään n. 10 cm sorakerros läpäisemään ylimääräistä kosteutta. Kasvualustan pinta kannattaa myös muotoilla kuperaksi, jolloin vesi valuu pois kasvin herkältä juuristoalueelta. 

Lavan käsittely

Lavakauluksen käyttöikää pidentää, jos ne käsitellään myrkyttömällä puuöljyllä tai -vahalla esimerkiksi Osmo Colorin EcoGardenilla tai Tikkurilan Patio Verso öljyllä. 

Istuttaminen

Täytä kasvilavat puhtaalla, rikkaruohottomalla mullalla. Mullan pinta kannattaa jättää reilusti reunojen alapuolelle, jolloin saadaan kasveille enemmän suojaa ja hyvä pienilmasto. Hyödynnä kompostimultaa. Sekoita kompostista ja kasvuturpeesta tai turvemullasta kuohkea ja ravinteikas kasvualusta. Kompostoitu eloperäinen jäte tehostaa kasvualustan pieneliötoimintaa ja parantaa maan rakennetta ja sen ravinteiden ja veden pidätyskykyä. Kasvitkin voivat paremmin ja saat hyvän sadon! 

Lannoitus

Mikäli et käytä kompostia sekoita multaan kevätlannoitetta tai pitkävaikutteista luonnonlannoitetta. Voimakaskasvuiset kaalikasvit ja monet juurikasvit hyötyvät lisälannoituksesta, joka tehdään heinäkuussa. 

Uusia perunoita juhannuspöytään

Marja-Kaisa haaveilee myös oman maan uusista perunoista juhannuspöydässä ja esikasvattaa perunoita Potato Paper Pot -istutusruukuissa. Esikasvatetut perunantaimet pääsevät säiden lämmittyä kasvilavaan. Kun perunat idättää mullassa, naatit kehittyvät aikaisin ja taimille kehittyy vahva juuristo. Esikasvatuksen ansiosta perunoista pääsee nauttimaan 2-3 viikkoa aikaisemmin.

Perunoita voi kasvattaa myös pienellä pihalla tai terassilla Potatopot-perunaruukussa. Sen sisäruukkuun istutetaan kolme siemenperunaa ja istutusta kastellaan säännöllisesti. Perunoiden kasvua voi seurata nostamalla sisempää astiaa uloimmasta ruukusta. Uusien perunoiden sadonkorjuun voi aloitta noin kahdeksan viikon kuluttua. Multaa lisätään ruukkuun aina, kun uusia perunoita otetaan ruukusta. Potatopot tuottaa satoa ensimmäisiin pakkasiin asti.

Kasvua ja kevään etenemistä on kiva seurata

Nyt on mielenkiintoista seurata miten siemenet itävät ja kasvu käynnistyy. Kevätaurinko on sulattanut lumet kasvimaan paikalta ja Marja-Kaisa pääsen pian aloittamaan viljelykaulusten käsittelyn, kokoamisen ja täyttämisen. Toivottavasti kevät on sopivan lämmin, jotta kesäkuussa pääsisi istutuspuuhiin.  

Lavakaulusviljelmän perustamiseen tarvitset:

– mansikkakangas (Cello tai FXA) viljelmän koon mukaan
– lavakauluksia (esim. Hortex 80x120cm, 80×60 cm)
– Tikkurilan Patio Verso -puuöljy 0,9 l
– kasvuturve tai Turvemulta (Biolan, Greencare, Kekkilä)
– puutarhalannoite (Ympäristön Ystävä Greencare tai Luonnonlannoite Biolan)
– Kasvilavan polykarbonaattikannet (Hortex)
– kateharso (Cello tai FXA) viljelmän koon mukaan

Ojan Raudan kokeneet puutarhan ammattilaiset palvelevat Sinua viidellä paikkakunnalla. Onnistutaan yhdessä!

Oulu
Eija Tolonen 044 7997 629

Kempele
Kirsi Siltakoski 044 7997 437
Jennika Kiviniemi 044 7997 473

Raahe
Pirjo Vähäkangas 044 7997 530

Kalajoki
Jenni Toivonen 044 7997 361
Marja-Kaisa Siipola 044 7997 361

Oulainen
Satu Matero 044 7997 222

kaikki_kotona_logo_verkkoon_h120_w650

 

Artikkeli on Ojan Raudan tuottamaa kaupallista sisältöä.