Kokeneen myyjän vinkit: näin valitsen oikean sähkötyövälineen


Kempeleen Ojan Raudan osastopäällikkö Tapsa on Oulun seudulla tunnettu vankasta työkalujen asiantuntemuksestaan. Yli 30 vuoden kokemuksella Tapsa antaa vinkkejä siitä, mitä sähkötyökaluja hankittaessa pitäisi ottaa huomioon.

”Silloin, kun aloittelin töitä rautakaupassa, oli muutamia merkkejä porakoneita, joilla pystyi poraamaan eikä paljon muuta. Ei ollut pyörimisnopeuden säätöä tai pakkia.  Nykyään aivan tavalliset harrastajat ja mökkiläiset käyttävät työkaluja, joista edes ammattilaiset eivät siihen aikaan haaveilleet. Uusissa sähkötyökaluissa on myös  aivan eri tavalla kiinnitetty huomiota turvallisuuteen ja käyttömukavuuteen. Koneet eivät enää esimerkiksi tärise samalla tavalla. Erityisesti tämä tulee esille poravasaroissa”, Tapsa muistelee.

Sähkötyökalujen valikoima on valtava ja hintahaitari todella suuri. Yhdessä asiakkaan kanssa ammattitaitoinen myyjä saa rajattua vaihtoehdot muutamaan.

”Rakennusalan ammattilaiset tietävät yleensä tarkasti, millaisia ominaisuuksia koneelta vaativat. Usein myös harrastajilla ja mökkiläisillä on aika hyvät tiedot työkaluista, mutta he haluavat vielä myyjältä varmistuksen, että ovat valinneet oikean koneen tai haluavat tietää, olisiko joku toinen vaihtoehto vielä sopivampi omaan käyttöön.  Kun myyjä tietää, mitä asiakas aikoo tehdä, tulee heti kerralla valittua oikeat työvälineet ja tarvikkeet. Asiakkaan aika ei sitten mene rautakaupassa rampatessa”, Tapsa kertoo.

Tapsa neuvoo miettimään:

1) Kuinka paljon konetta käytetään? Riittävästi tehoa? Minkä verran on valmis sijoittamaan?

Sähkötyökalut ovat pitkäaikaisia ja merkittäviä hankintoja ja käyttöä kannattaa miettiä vähän pidemmällä tähtäimellä.  Ammattitason konetta ei kannata ostaa hyllylle lepäämään, mutta kaikkein halvin vaihtoehto saattaa olla pettymys. Ammattilaiset edellyttävät, että vääntöä on 50 -100 Nt.

Harrastajalle yleensä riittää laadukas peruskone. Sähkötyökaluissa käytetään yhä enemmän hiiliharjattomia moottoreita, jotka säästävät akkua eivätkä ylikuumene kovassakaan käytössä. Jos vain raaskii investoida laadukkaisiin työvälineisiin, tekeminen on mukavaa ja työhön on kiva tarttua.

2) Onko sähköä käytettävissä? Häiritseekö johto?

Suurin osa sähkötyökaluista ostetaan nykyään akullisina. Siirtyminen akkukoneisiin alkoi porakoneista, ja akkujen kehityttyä yhä suurempia koneita, esimerkiksi pöytä- ja jiirisahoja, käytetään akullisina. Suurimmat piikkausvasarat ovat yhä pääasiassa johdollisia.

Perusakkukoneiden hinnat ovat laskeneet, mutta suurempien akkukoneiden hinta saattaa vieläkin tuntua harrastajalle liian korkealta. Paljon koneita käyttävät  ammattilaiset ovat valmiita maksamaan johdottoman koneen helppoudesta. Usein harrastajatkin hankkivat ensin laadukkaan emokoneen, jossa tulee mukana akut ja laturi, ja samaa tuoteperhettä täydennetään erilaisilla runkokoneilla, jotka eivät sisällä akkua tai laturia. Tälla tavoin harrastajakin saa vähitellen kerättyä erilaisiin tarpeisiin laadukkaita työvälineitä ilman, että kertakustannus nousee liian suureksi.

Uusien akkujen ansiosta laadukkaan akkukoneen ja johdollisen koneen tehot ovat nykyään samaa luokkaa. 12 V akkukoneista on siirrytty 18 V koneisiin. Paljon virtaa kuluttavissa laitteissa, esimerkiksi jiirisahoissa, ketjusahoissa, pensasleikkureissa ja puhaltimissa, on myös malleja, joissa käytetään rinnakkain kahta 18 V akkua (2 x 18 V- mallit) ja näin saadaan suuri 36 V jännite. Myös akkujen kapasiteetti (Ah) on kasvanut, joten yhden akun työskentelyaika on pidentynyt. Lisäksi akkujen latausaika on lyhentynyt jopa puoleen tuntiin. Yleensä jokaisella on vähintään kaksi akkua, joten latausaikanakaan ei tarvitse pyöritellä peukaloita.

Viime vuosina yleistyneet litiumioniakut ovat vanhemmanmallisia nikkelikadmium- ja nikkelimetallihybridiakkuja tehokkaampia, kevyempiä ja huolettomampia. Litiumioniakku purkautuu hyvin hitaasti, mikä on tärkeää erityisesti silloin, kun akkukonetta käytetään harvoin. Litiumioniakussa on virtaa silloin, kun inspiraatio iskee ja konetta tarvitsee.

3) Mihin sähkötyökalua käytetään?

Poraukseen ja ruuvaukseen

• Ruuvivääntimet ja iskuruuvivääntimet ovat kompakteja ja kevyitä työvälineitä ruuvien ja muttereiden vääntämiseen. Ne soveltuvat esimerkiksi kalusteiden kokoamiseen. Iskuruuvivääntimet sopivat suuriin ruuvausurakoihin, suurille ruuveille sekä ruuvaamiseen koviin materiaaleihin, esimerkiksi terassilaudoitukseen ja metallikattotöihin.

• Akkuporakoneet käyvät monenlaiseen ruuvaamiseen ja poraamiseen. Kaksivaihteiset mallit soveltuvat myös suurempien reikien ja metallin poraamiseen. Iskevät mallit soveltuvat kevytbetonin ja tiilen poraamiseen.

• Iskuporakoneet sopivat kevytbetonin ja tiilen poraamiseen. Kaksivaihteiset mallit soveltuvat suurempien reikien ja metallin poraamiseen sekä pienimuotoiseen sekoittamiseen.

• Poravasarat sopivat betonin, tiilen ja kiven poraamiseen ja piikkaamiseen. Poravasaralla työstö on pneumaattisen iskumekanismin ansiosta iskuporakonetta nopeampaa. Se soveltuu myös suurten reikien poraamiseen puuhu ja metalliin sekä pienimuotoiseen sekoittamiseen. Piikkaavilla malleilla myös kaakeleiden poisto käy kätevästi.

Sahaukseen ja hiontaan

• Pyörö-, puukko- ja pistosahat. Pyörösaha soveltuu puun nopeaan katkaisuun ja halkaisuun sekä jiirisahaukseen. Pistosahalla voi sahata kuvioita puuhun, muoviin tai metalliin. Pistosahan leikkuujälki on tarkka ja siisti. Puukkosaha soveltuun puun, metallin ja betonin karkeaan sahaamiseen ja se toimii hyvin purkutöissä, esimerkiksi naulaisen puun sahaamisessa.

• Hiomakoneet. Kulmahiomakone soveltuu metallin, betonin ja kiven hiontaan, kiillottamiseen ja leikkaamiseen. Pihakivien leikkamiseen soveltuvat parhaiten 230 mm mallit.

Monenlaisiin puu- ja metallitöihin, rakentamiseen, remontointiin ja puutarhatöihin

• Monitoimikoneet sopivat monenlaisiin  puun ja metallin sahaus- ja hiontatöihin ahtaissakin paikoissa.  Monitoimikone on käytännöllinen lattiapintamateriaalien asennuksessa ja listoituksessa sekä kalusteasennuksissa.

• Runkokoneeseen hankitaan ensin emokone, jonka mukana tulevat akut ja laturit ja työkaluvalikoimaa kasvatetaan tarpeen mukaan akkujen ympärille kustannustehokkaasti pelkillä rungoilla. Näin saadaan tehokkaat ja toimivat akkukäyttöiset työvälineet rakentamiseen, remontointiin sekä  puutarha- ja maataloustöihin.

Useilla valmistajilla on oma runkokonejärjestelmänsä. Esimerkiksi Makitalla yksi akku käy yli 100 laitteeseen. Eri merkkien akut ja työkalut eivät käy sovi toisiinsa. Käytännössä valitut akut määräävät sen, mihin konetta jatkossa voi käyttää. Runkokone kannattaakin valita huolella, jotta sen idea kattavasta valikoimasta tehokkaita akkukäyttöisiä työvälineitä toteutuisi.

Tapsa kehottaa myös kokeilemaan, miltä laite tuntuu. Kaikkein tärkeintä on se, että työkalu on käyttäjän käteen sopiva.

Ojan Raudan kokeneet ammattilaiset palvelevat Sinua viidellä paikkakunnalla.

Onnistutaan yhdessä!

Ammattilaiset Kempeleessä

Tapani 044 7997424
Pekka 044 7997434
Elena 044 7997415

Ammattilaiset Oulussa

Anniina 044 7997626
Niko 044 7997638

Ammattilaiset Raahessa

Kari 044 7997560
Pirjo 044 7997530
Jenna 044 7997515
Jarno 044 7997559

Ammattilaiset Oulaisissa

Pentti 044 7997221
Tiina 044 7997225

Ammattilaiset Kalajoella

Juha 044 7997318
Satu 044 7997330
Jenni 044 7997361

 

kaikki_kotona_logo_verkkoon_h120_w650