Askartele betonista

Anniina Oulun Ojan Raudan sisustusosastolta on aiemmin kokeillut betoniaskartelua aivan tavallisella kuivabetonilla ja innostui betonista uudestaan tutustuttuaan Weberin HobbyConcrete askartelubetoniin.

”HobbyConcrete askartelubetoni on helppokäyttöinen tuote, josta saa valmista massaa vain vettä lisäämällä. Askartelubetonista voi tehdä erilaisia esineitä sisälle tai puutarhaan joko muotilla tai muovaamalla. Tämä 5 kg:n säkki on juuri sopivan kokoinen pieniin valutöihin ja muovisen pakkauksen ansiosta se on helppo kuljettaa ja säilyttää. Olen tehnyt betonista lyhtyjä ja kukkapurkkeja ja raparperinlehdille valoin pihalaattoja ja lintujen kylpyastian puutarhaan. Netistä löytää paljon muitakin ideoita ja Weberin sivuilla on hyviä ohjevideoita betoniaskarteluun.” Anniina kertoo.

Anniina askarteli pitsiliinalyhdyn ja kukkaruukun ja kun massaa jäi, muotoili Anniina vielä tuikkualustoja kuperaksi aseteltujen lehtien päälle.

Varaa pitsiliinalyhtyä varten

 • Pitsiliina
 • Kuivumiskoroke, (puupölli tai putkenpätkä), vähän suurempi kansi
 • Jätesäkki
 • Ruokaöljyä
 • Sivellin
 • Hengityssuojain, suojalasit
 • Kumihanskat
 • Suihkepullo
 • Litran mitta
 • Sekoitusämpäri ja -tikku
 • Akkuporakone, pieni betonivispilä

 

Tee näin

1. Alustus

Sekoita jauhe tuotekortin ohjeiden mukaisesti puhtaaseen veteen esimerkiksi muurauskauhan tai akkuporakoneeseen kiinnitetyn vispilän avulla. Sekoita noin 5 minuuttia, jonka jälkeen massa on käyttövalmista. Saat muutettua massan koostumusta vesimäärää säätämällä. Kangasvalutöissä askartelubetoni kannattaa sekoittaa maksimivesimäärään. Vaikka Hobbyconcrete on vähemmän pölyävä tuote, tulee sekoituksen aikana käyttää hengityssuojainta ja suojakäsineitä kaikissa työvaiheissa.

2. Tee pohjatyöt hyvin

Ennen kuin kastat kankaan betoniin, valmistele työlle sellainen kuivumispaikka, jossa kangastyö pääsee vapaasti roikkumaan. Esimerkiksi puupölli, joka on suojattu jätesäkillä käy hyvin. Jos haluat lyhtyyn puupöllin halkaisijaa suuremman pohjan, voit tehdä sen esimerkiksi muovipurkin kannesta. Pitsiliinan koko määrää tarvittavan puupöllin ja kannen koon. Muista öljytä myös muovikansi ruokaöljyllä.

3. Työskentelyvaihe

Laita käsiin pitkävartiset kumihanskat ja upota liina askartelubetoniin. Voit myös halutessasi kastella ja puristaa irtovedet pois kankaasta ennen betoniin upotusta, jolloin kangas kastuu nopeammin betoniin. Kääntele ja nostele liinaa samalla tavoin kuin käsin pyykkiä pestäessä. Kun kangas on täysin betonin kyllästämä, nosta se ämpäristä ylös ja anna ylimääräisen massan valua takaisin ämpäriin.

Nosta valutyö kuivamaan ja asettele se haluamaasi muotoon. Lisää vielä hieman massaa pohjan päälle.

4. Jälkihoito

Muista jälkihoitaa valua sumuttamalla vettä valun pinnalle heti massan jäykistymisen alettua, yleensä 2-3 tuntia valun jälkeen. Jatka vesisumutusta 2-5 vuorokautta vähintään kerran päivässä. Peitä avoimet muotit huolellisesti ensimmäisen kastelun jälkeen.

5. Kuivatus

Anna kangasvalutyön kuivua vähintään kolme päivää ennen kuin irroitat sen varovasti muotista. Kuivumisaikaan vaikuttaa lämpötila ja sää. Pitsiliinasta ja askartelubetonista saa kauniin kynttilälyhdyn, mutta kannattaa pitää mielessä, että mitä enemmän vettä betoniin sekoittaa, sitä heikompaa betonista tulee.

Pitsiliinalyhdyn ohjevideo

Kukkaruukkuun tarvitset betonimassan lisäksi

 • reilusti ruukun kokoinen pala kohokuviollista tapettia
 • noin litran purkki ja vähän pienempi purkki (muovisia tai pahvisia)
 • painoksi vaikka kiviä tai muttereita

Tee näin

1. Öljyä litran purkki sisäpuolelta ja tapetti kuviopuolelta. Asettele tapetti suurempaan purkkiin kuviopuoli sisälle päin. Laita pienemmän purkin päälle kelmua ja öljyä kelmu purkin ulkopuolelta ja pohjasta.

2. Kaada suurempaan purkkiin betonimassaa yli puolenvälin. Paina pienempi purkki betoniin niin syvälle, että pohjasta tulee sopivan paksuinen ja betoni täyttää purkkien välisen tilan. Älä kuitenkaan paina purkkia pohjaan asti.

3. Laita sisempään purkkiin painoksi esimerkiksi kiviä tai muttereita. Peittele näkyvät betonikohdat, jotta betoni ei kuivu liian nopeasti. Anna työn kuivua pari vuorokautta ennen muottien purkamista.

Tuikkulyhdyn ohjevideo

Ojan Raudan kokeneet sisustusammattilaiset palvelevat asiakkaita Kempeleessä, Oulussa, Raahessa, Oulaisissa ja Kalajoella.

Onnistutaan yhdessä!

Sisustamisen ammattilaiset Kempeleessä

Anu 044 7997439
Jaana 044 7997433
Kreetta 044 7997441

Sisustamisen ammattilaiset Oulussa

Anniina 044 7997626
Miia 044 7997636
Sara 044 7997 635

Sisustamisen ammattilaiset Oulaisissa

Tiina 044 7997225

Sisustamisen ammattilaiset Raahessa

Pirjo 044 7997530

Sisustamisen ammattilaiset Kalajoella

Satu 044 7997330
Jenni   044 7997361

kaikki_kotona_logo_verkkoon_h120_w650