Perheyrityksen historiaan mahtuu monia muutoksia

ojanrautamiehet2Pohjois-Suomen suurin puutavara- ja rautakauppa Ojan Rauta on kokenut lukuisia muutoksia historiansa aikana. Uusin muutos on edessä maaliskuussa, kun perheyritys palaa osaksi valtakunnallista K-rauta-kauppaketjua. 

Käytännössä muutos vaikuttaa myymälöiden ulkoasuun ja esimerkiksi tarjouksiin, jotka ovat jatkossa samat kaikissa Ojan Raudoissa. Lisäksi Oulun Ruskossa sijaitsevaan liikkeeseen tehdään täydellinen tilaremontti, joka jakaa kone- ja rautakaupat omiin myymälöihinsä väliseinän avulla.

– Vaikka muutumme jälleen K-raudaksi, niin asiakkaiden tuntema Ojan Rauta ei häviä mihinkään. Valikoimat pysyvät yhtä laajoina kuin tähänkin asti, kauppias Jarmo Oja painottaa.

Kuudella eri paikkakunnalla toimivan Ojan Raudan vuonna 1932 alkaneeseen historiaan mahtuu useita eri muutoksia. Ketjun nykyaikaiseen muotoonsa kehittäneen Mikko Ojan mukaan yksi asia on säilynyt samana alusta alkaen: asiakkaiden palveleminen on ollut aina etusijalla.

– Sellaista kauppa aina on ollut. Muutoksia tulee, joskus pikaisestikin, ja niihin pitää pystyä mukautumaan.

osakekirja2

Kaikki alkoi kyläkaupasta

Rautakauppaketjun tarina sai alkunsa Kalajoella, kun Mikon isä Jeeli Oja päätti perustaa sekatavarakaupan Tyngän kylälle. Valikoimasta löytyi ajan käytännön mukaisesti ruokaa, käyttötavaraa ja tekstiilejä.

– Isä aloitti kaupankäynnin Tyngällä sijainneen talon peräkamarista, Mikko Oja hymyilee.

Päästyään armeijasta Mikko Oja aloitti työskentelyn vanhempiensa toisessa kaupassa Kalajoen Plassilla vuonna 1957. Siihen aikaan ostoksia ei tehty kärrykaupalla, vaan asiakkaat tapasivat tulla hakemaan yksittäisiä tuotteita.

– Yleensä pätkä makkaraa tai muita ruokatarvikkeita. Kaikenlaista mitä taloudessa tarvittiin. Muutamat lehmän omistajat ostivat kivennäisaineita kaksi kiloa kerrallaan ja suurimpiin taloihin saatettiin ostaa jopa säkillinen, Mikko Oja muistaa.

Ensimmäisen Ojan Rauta -nimeä kantavan rautakaupan perhe avasi entisen apteekin tiloihin Kalajoen keskustaan vuonna 1962. Myymälän yhteyteen rakennettiin varasto, jossa otettiin käyttöön yrityksen ensimmäinen trukki.

– Myyjät ihmettelivät, että mitä me tuolla tehdään, Mikko Oja nauraa.

Seuraava merkittävä muutos tapahtui 1980-1990-lukujen vaihteessa, kun myymälöissä otettiin käyttöön tietokoneet. Samaisen vuosikymmenen lopussa avattiin tänäkin päivänä ketjun lippulaivana toimiva Kempeleen myymälä, joka on myynniltään alan suurimpia liikkeitä Suomessa.

oja-spede2

Paikallisuutta ja pysyvyyttä

Paikallisuus on ollut aina tärkeä osa Ojan Raudan toimintamallia. Tämä näkyy esimerkiksi ketjun pitkäaikaisissa tavarantoimittajissa, joista merkittävä osa on lähialueilta.

K-rauta-ketjuun liittyminen tehdään asiakkaiden palvelemisen tehostamiseksi ja luotettavien toimitusten sekä edullisten hintojen takaamiseksi.

– Viestiä pyritään selkeyttämään koko K-ryhmän tasolla, Jarmo Oja sanoo.

Myös Oulun myymälän ainutlaatuinen veneallas säilytetään remontista huolimatta, ja se näkyy tulevaisuudessa niin kone- kuin rautakaupankin puolelle.

– Uiva venenäyttely on myymälässämme ympäri vuoden. Vastaavaa allasta ei löydy mistään muualta maailmasta, Jarmo Oja sanoo.

Uusi-aikajana

 

4 Kommentit
 1. Jukka Lonka says:

  Hyvin on löytynyt tavarat Raahesta jossa yleensä asioin ja henkilökunta on pätevää ja palvelualtista.Jos haluaa itse katsella tuotteita eivät myyjät juppase kannoilla.

  Vastaa
 2. Peku says:

  Tämä on huono asia kilpailun kannalta rautakaupoissa koska k-rauta tai s-ryhmään kuuluva kauppa
  hallitsee jo liian paljon markkinoita !Tämä uutinen tietää myös työntekijöille tiettävästi irtisanomisia
  vaikka yksikin työtön lisää on jo liikaa tälle maalle !

  Vastaa
 3. Tupe says:

  Kempeleen kaupan veturi ja osaaja on Kantolan Markku!
  Häneen voi aina luottaa, on jämäkkä johtaja!

  Vastaa

Kommentoi

Haluatko mukaan keskusteluun?
Osallistu rohkeasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *