Lannoita piha kukoistavaksi näillä vinkeillä

Kevätlannoituksella saadaan puutarhan kasvit heti hyvään kasvuun ja annetaan niille alkusysäys kesän kasvua varten. Lannoitus tehdään, kun lumet ovat sulaneet ja pintamaa kuivanut. Puutarha olisi hyvä olla haravoitu ja siivottu kuolleista kasvinosista, ettei lannoiterakeet kulkeutuisi pois siivousjätteen mukana.

Lannoituksesta hyötyvät kaikki puutarhan kasvit. Lannoitteita on saatavilla myös eri kasveille suunniteltuina, jolloin kasvit saavat oikeat suhteet niille tarpeellisia hivenaineita. Nurmikko, marja- ja hedelmäkasvit sekä happaman maan kasvit tarvitsevat erilaiset lannoitemäärät ja niille onkin valmiina omat lannoitteensa. Täsmälannoituksen hyödyn huomaa erityisen hyvänä kasvuna ja satona. Yleislannoite sopii kaikille puutarhan kasveille, ellei ole tarvetta käyttää useampaa lannoitetta.

Rautia_piha_F (42)

Yleislannoitukseen sopivia tuotteita:

Näillä pärjää, ellei halua satsata useampaan eri säkkiin tai tavoitteena ei ole kulmakunnan tuuhein nurmikko ja isoimmat mansikat.

Nurmikon täsmälannoitukseen loistavia vaihtoehtoja:

Nurmikkolannoitteilla saa nurmikon erityisen kauniin vihreäksi ja tuuheaksi. Samalla kun nurmikon maanpäällinen osa kasvaa kohisten, myös juuristo vahvistuu ja sen myötä talvenkestävyys paranee, eikä myöskään rikkakasvit pääse valtaamaan nurmikkoa. Näillä saa sen korttelin hienoimman nurmen.

 

Rautia_pihakuvat_2014_77

Marjapensaille ja -puille:

Marjalannoitteet edesauttavat kasvien kukkimista, joka puolestaan tuottaa tietenkin enemmän satoa.  Oikeat lannoitemäärät vaikuttavat myös marjojen ja hedelmien makuun. Marjalannoitteilla tavoitteena on saada aikaan hillittyä kasvua ja paljon kukkia.

Havupuille ja -pensaille, alppiruusuille, pensasmustikalle:

Hidaskasvuiset havupuut, alppiruusut ja pensasmustikka pitävät hieman happamemmasta maasta kuin muut puutarhan kasvit. Havulannoitteet vahvistavat ikivihreiden kasvien väriä ja pitävät maan pH:n niille sopivalla tasolla.

Kasvimaalle, perunoille ja juureksille:

Perunat ja juurekset tarvitsevat kloorittomat ja kaliumpitoiset lannoitteet sadon parantamiseksi. Näissäkin lannoitteista oikeat suhteet eri kivennäis- ja hivenaineita parantaa sadon makua.

 

D33A2254

Kesäkukille ja ruukkukasveille ulos:

 

Kesäkukkalannoitteilla saadaan aikaan näyttävä kukinta. Nämä lannoiteet sopivat myös esimerkiksi amppelimansikalle ja -tomaatille, chileille ja kasvihuonekasvien lannoitukseen.

 

Planting_Mix_for_Perennials_Roses_0587_b

Kalkitus on myös olennainen osa lannoitusta. Jotta kasvit saisivat ravinteet käyttöönsä maaperästä, maan pH:n täytyy olla 6-6,5. Täytyy kuitenkin muistaa, että esimerkiksi havut, alppiruusut ja pensasmustikka viihtyvät parhaiten tätä happamemmassa maassa, ja niille ei tarvitse lisätä kalkkia.

Markkinoilla on useita erilaisia lannoitteita, jotka jaetaan karkeasti kahteen: kivennäislannoitteisiin ja eloperäisiin lannoitteisiin. Kivennäislannoitteet ovat riittoisampia, mutta eloperäisissä lannoitteissa hyöty tulee usein niiden kasvualustaa parantavan vaikutuksen myötä. Molemmista lannoitetyypeistä löytyy eri kasveille sopivat tuotteet.

Kirjoittaja on Ojan Raudan puutarhaekspertti Eija Tolonen.

Tervetuloa Kaikki Kotona – tapahtumaan la 7.5. klo 10-16

500972796_2
Kuva:  Espegard tulipadassa paistuu niin makkarat kuin vaahtokarkit.

Eijan ja muut Ojan Raudan asiantuntijat voit tavata Kaikki Kotona -tapahtumassa lauantaina 7.5. sekä Kempeleen että Oulun myymälöissä.

Tapahtumassa riittää nähtävää ja tehtävää koko perheelle. Lapset voivat nikkaroida linnunpöntön ja tulipadassa paistuu maukkaat nakit ja vaahtokarkit. Aikuisille löytyy ohjelmaa aina liikkuvien saunojen esittelystä maalaus- ja tapetointinäytöksiin. Kempeleen myymälässä pääsee tutustumaan Season Storen saunavaunuun ja Oulussa mönkijäsaunaan – näillä saunominen onnistuu missä tahansa!

Päivän päätteeksi kaikkien paikan päällä osallistuneiden kesken arvotaan nakkien ja vaahtokarkkien grillaamiseen käytetyt Espegard tulipadat!  Lisäksi arvotaan:

 • Savustin Muurikka 1100w  (arvo 109,-)
 • GreenCare levitin (arvo 79,-)
  • Levitin pienrakeisten lannoiteiden ja kalkkien levittämiseen puutarhassa
   ja laajoilla numikkoalueilla sekä nurmikonsiementen kylvöön. Tarkka ja
   helppo käyttää, erittäin tasainen levitys.
 • Biolan kasteluallas+kasvusäkki (arvo 76,90,-)
 • Kekkilä Havu-rodolannoite 3 kg+ erikoismulta havuille 2 skk+
  puutarhahanskat (arvo 27,60,-)
 • Kekkilä Sammalsyöjä + puutarhakalkki + erikoismulta koko puutarhaan + puutarhahanskat (arvo 33,05,-)

 

Lämpimästi tervetuloa!

kaikki_kotona_logo_verkkoon_h120_w680

Artikkeli on Ojan Raudan tuottamaa kaupallista sisältöä.

2 Kommentit

Trackbacks & Pingbacks

Kommentoi

Haluatko mukaan keskusteluun?
Osallistu rohkeasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *