Perenna-alueen suunnittelu

Keväällä intoa kasvun ihmeen myötä riittää niinpä moni innostuukin perustamaan uusia kasvustoja mm. perenna-alueita. Perinteisesti puhutaan perennapenkistä, mutta alue saattaa olla vaikka koko pihan kokoinen nurmikon korvaaja.


Ennen työhön ryhtymistä on kuitenkin syytä miettiä ja ottaa selvää muutamista asioista.

Käytettävissä oleva tila määrää laajalti mitä siihen kannattaa istuttaa. On aivan eri istutella pienelle rivitalon pihalle kasveja kuin isolle maalaistalon pihalle. Eli mieti mittasuhteet. Isoon pihaan isompia kasveja ja pienessä näkyvät jo pienemmätkin. Kasvin vaatima tila kannattaa siis tiedostaa istutuksia suunniteltaessa. Jokin kasvi peittää yksikseen reilusti yhden neliömetrin ( esim. nauhukset), kun toinen pääsee vuosienkin kuluttua vain pieneen peittokykyyn ( esim. kattomehitähti).

Valoisuusolosuhteet määräävät lähinnä kasvualustan vaatimustason. Perennat kukkivat ja kasvavat erilaisissa valoisuusolosuhteissa erilaisesti. Pääsääntönä voidaan pitää sitä, että valossa
kukinta on runsaampaa kuin varjossa. Varjon kasvitkin kukkivat yleensä paremmin valossa, mutta koska suurimmalla osalla varjokasveja on valtava lehtimassa myös, tarvitsevat ne aurinkoisessa paikassa paljon runsaamman ja vettä pidättävämmän kasvualustan. Kysymys kuuluukin jaksatko kaivaa vai laitetaanko kohopenkki, joka vaatii yleensä rakenteita? Äläkä anna lehdettömän kevätpuuston hämätä pihasi aurinkoisuutta.

perenna_1

Kasvuston leviävyys. Kaikki kasvit pyrkivät tekemään jälkeläisiä. Keinot ovat erilaiset. Jotkut perennat siementävät runsaasti, toiset taasen vesovat rönsyillään tai juuristollaan voimakkaasti. Tiedosta nämä asiat, kun valitset perennoja. Älä ihastu vain kukkaan tai lehtimassaan. Ota selvää, miten kasvi leviää ja kuinka ison tilan se lopulta vie pihassasi. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä ja osaat ottaa asian huomioon istutettaessa (voit käyttää rajauselementtejä apunasi). Samalla selviää tarvitseeko kasvi 50 cm paksun muhevan mullan vai kasvaako se murskeessa. Jotkut kasvit on tarkoitettu esimerkiksi maan peittoon, jolloin on ehdottoman tärkeää valitakin voimakkaasti rönsyillään leviävä kasvi.

Tyyli. Haluatko runsaan ja värikkään perennapenkin vai hillityn ja erittäin muodollisen. Muutamat kasvit saavat yksittäin istutettuina näyttävän muodon aikaiseksi (esim. kultatyräkki), jotkut taasen ovat ns. massakasveja (esim. maan peittoon tarkoitetut kasvit kuten rönsyansikka). Erilaisia kasvumuotoja ja kokoja yhdistelemällä voit luoda juuri oman näköisesi alueen.
Värit. Kaikki perennat kukkivat. Ne kukkivat vain erivärisin ja -suuruisin kukin omana aikanaan kasvukauden mittaan. Muista tämä, kun perustat kasvustoa; koko kesän runsaasti kukkiva usean lajin penkki on haasteellinen tehtävä. Lisäksi lehtivihreää on erilaista. Voit tehdä perenna alueen kokonaan perustuen lehtien eri väreihin ja lisäämällä vielä mukaan vaikka havupensaita. Väriharmonia tai -kirjo on kokonaan tuhansien eri vaihtoehtojen päässä.

perenna_2

Huolellisuutta istutettaessa. Muista pari hyvää vinkkiä istutukseen. Ota selvää kasvin istutusetäisyyksistä niin osaat ostaa oikean määrän, ei liian tiheään eikä liian harvaan. Suurinta osaa keskisuurista perennoista tarvitaan 6 kpl / m2. Istuta ne hyvään oikeanlaiseen ja vahvuiseen rikkakasvien juurista vapaaseen kasvualustaan (multaan). Rajaa perennakasvusto muista leviävistä elementeistä kuten nurmikosta riittävän leveälti esim. kiveysrivillä. Muista kesän mittaan huolehtia juurtuvista kasveista kastellen tarpeen mukaan ja kitke mahdolliset ilmestyvät rikkakasvit. Itäviltä siemenrikkakasveilta tuskin kukaan välttyy. Ensimmäisen kesän huolto on se tärkein. Jatkossa luultavasti pärjäät vain puutarhurin valvonnalla ja pienin töin.

Kuvat ja teksti
Jaana Erkinjuntti
Pihasuunnittelija

0 Kommentit

Kommentoi

Haluatko mukaan keskusteluun?
Osallistu rohkeasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *