Ulkomaalisävyjen alkeet 

Punainen, keltainen ja valkoinen ovat kestosuosikkeja, mutta yhä useampi valitsee ulkomaaliksi ruskean tai harmaan sävyn.

Klassiset punainen ja keltainen

Punaisen värihistoria juontaa juurensa 1600-luvulle, joskin suomalaiset alkoivat kaunistaa harmaita töllejään punamullalla vasta parisataa vuotta myöhemmin. Punainen oli halvin ja helpoimmin saatavilla oleva väripigmentti. Punainen sopii myös moderniin arkkitehtuuriin.Sittemmin taloja alettiin maalata keltaisiksi. Huomattiin, että keltaiset puutalot muistuttavat keskieurooppalaisia kivitaloja varsinkin, jos pintaan vedettiin vielä tiilisaumat. Nyt suosiossa ovat erityisesti okraan vivahtavat keltaisen sävyt. Puun arvo huomattiin jälleenrakennushuumassa sotien jälkeen. Moni rintamamiestalo maalattiin kellanruskeaksi, koska se korosti aidon puumateriaalin kauneutta. Nyt varsinkin murretut ja tummat ruskean sävyt elävät renessanssia.

501104433_2

Valkoista, mustaa vai harmaata?

Valkoinen on yleisin kivipinnoilla, mutta myös puiset julkisivut maalataan usein valkoisiksi. Likaantumista ei tarvitse pelätä, jos pohjatyöt homesuojauksineen on tehty huolellisesti. Murrettu valkoinen on silti suositeltavampi kuin hohtavan valkoinen.Mustaa uskallettiin pitkään käyttää vain erikoisemmissa rakennuksissa. Nyt yhä useamman vapaa-ajan asunnon ulkoseinät maalataan mustiksi. Pöly tosin näkyy mustassa pinnassa helposti.Kysytyt harmaat ja siniset elävät valon ja vuodenaikojen mukaan, ja mieleisen sävyn löytäminen voi olla hankalaa. Värikartan neutraali harmaa näyttäytyy isolla seinällä usein sinisenä. Pehmeyttä saa taittamalla värin ruskealla, vihreällä tai punaisella.

Rautia_piha_F (7)

Päätöksen pohjalla sokkeli

Maisema ja talon tyyli ratkaisevat talon kokonaisvärityksen. Nyrkkisääntö on, että katon ja sokkelin tulisi olla seiniä tummemmat. Jos sokkeli on seiniä vaaleampi, talo näyttää leijuvan ilmassa. Tumma sokkeli pitää rakennuksen jykevästi paikoillaan.Asiantuntijana artikkelissamme oli värisuunnittelija Irina Hanhisalo, Tikkurila Oyj.

Lähde: Pirkka-lehti

0 Kommentit

Kommentoi

Haluatko mukaan keskusteluun?
Osallistu rohkeasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *