Tämä sinun täytyy tietää maalauksesta

Kun ryhdyt kodin maalaamiseen, muista tehdä pohjatyöt kunnolla. Kädenjälki jää ihailtavaksi vuosiksi.


Ulkona luonto huolehtii tehokkaasta tuuletuksesta, joten ei muuta kuin maalipurkki auki ja työhön. Toki suojavaatetuksesta täytyy huolehtia ja varoa ihokosketusta etenkin liuotepitoisten tuotteiden kanssa. Lisäksi pölisevien pohjatöiden aikana kannattaa käyttää hengityssuojaimia. Valmistajat vakuuttavat kuitenkin, että nykyiset pintakäsittelytuotteet ovat entistäkin ympäristöystävällisempiä.

Ulkomaaleilta vaaditaan paljon. Puupinnoille tarkoitettujen öljy- ja vesiohenteisten maalien pitää kestää monenlaisia säärasituksia kuten vesisateita, paukkupakkasia ja paahtavaa auringon paistetta.

500336015_2

Nuorempi ikäluokka on selvästi hurahtanut vesiohenteisiin ulkomaaleihin. Suosion suurin syy piilee siinä, että ne ovat edullisempia ja helppokäyttöisempiä. Vesiohenteinen maali ei juuri tuoksu miltään, on kevyempi sivellä ja työvälineet on helppo pestä vedellä ja saippualla.

Vesiohenteinen tarttuu jopa öljymaalin päälle, mutta toisin päin homma ei onnistu: öljymaali muodostaa kovan pinnan, joka saattaa repiä alla olevan pehmeämmän vesiohenteisen maalin irti.
Pohjatyöt voivat tuntua ikäviltä, mutta kaikki lika, home, pihka ja irtoava maali pitää puhdistaa uuden maalin alta ensin pois. Huolelliset pohjatyöt antavat uudelle maalipinnalle pitemmän elinkaaren, joten pohjatöitä voi pitää ekotekona.

Pohjamaalin tarpeellisuus

Käsittelemätöntä puhdasta puupintaa maalatessa pohjustetta ja pohjamaalia ei kannata unohtaa. Siinä missä pintamaali on suunniteltu antamaan suojaa säärasituksilta, pohjuste suojaa maalisysteemiä sienikasvustolta ja parantaa kestävyyttä.

Talon ulkoseinien maalauksessa kyse on sadoista maalilitroista, joten hintaakin pitää miettiä. Pohjamaali on pintamaalia hivenen edullisempaa. Pohjamaalin ansiosta yksi pintamaalikerros voidaan jättää pois, joten siinä syntyy säästöä.

Minne vien tyhjät maalipurkit?

  • Ennen maalipurkkien hävittämistä

    Mieti tarvitaanko mahdollisia maalijämiä vielä jossain pienmaalauksessa tai vaikkapa naapurissa.

  • Tyhjät maalipurkit

    Tyhjät ja sivellinkuivat metalliset maalipurkit kannattaa kiikuttaa pienmetallin keräys­pisteeseen. Myös jotkin kaupat ottavat purkkeja vastaan. Astioita ei tarvitse pestä, sillä kuivunut maali irtoaa murskausvaiheessa purkin seinämistä.

  • Kierrätys on ekoteko!

    Kierrätys säästää energiaa ja pienentää hiilidioksidipäästöjä!

Juttu pohjautuu Tikkurilan ja Teknoksen asiantuntijoiden haastatteluihin.
Lähde: Pirkka

0 Kommentit

Kommentoi

Haluatko mukaan keskusteluun?
Osallistu rohkeasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *