Terassimateriaalin valinta

Välkkyykö suunnitelmissasi terassin rakentaminen? Tutustu terassimateriaaleihin ja valitse terassillesi sopivin vaihtoehto!

1. Kestopuu

Kestopuu on puumateriaaleista kestävin vaihtoehto terasseihin Suomen vaihtelevissa sääoloissa. Painekyllästetyn, männystä valmistetun kestopuun lahonkesto on merkittävästi parempi kuin kyllästämättömän puun – jopa 3-5 kertaa parempi. Kestopuuta on saatavana vihreän ja ruskean sävyisenä.

+ käyttöikä 3-5 kertaa pidempi kuin kyllästämättömällä puulla.
+ ekologinen: pitkä käyttöikä vähentää metsävarojen kulutusta.
+ hiilijalanjälki on alhainen puun hiiltä sitovan ominaisuuden ansiosta.
+ sävytysvärivaihtoehtoja on paljon ja pintakäsittely on helppoa.
+ raaka-aineena käytetään kotimaista mäntyä, joka tulee sertifioiduista metsistä.

kestopuu voidaan pintakäsitellä vasta kun se on riittävän kuivaa.

Ojan Raudan Kreetan vinkki!

Kreetta suosittelee Tikkurilan valtti plus terassiöljyä
Öljyt on sävytetty transparenttipigmenteillä joka on hienojakoisempaa kuin
normaalit pastat. Tämä toimenpide tuplaa huoltomaalausajan.

ValttiPuuoljy_Omenat_kulhossa

Kiinnikesuositukset ja ohjeet

Kestopuun pitkän käyttöiän vuoksi myös kiinnikkeiden tulee olla kestäviä. Ruostumattoman teräksen kestävyys on paras. Kantaviin ja henkilöturvallisuuden kannalta merkittäviin rakenteisiin sopivat ruostumattomasta teräksestä valmistetut kiinnikkeet. Muihin rakenteisiin sopivat ruostumattoman teräksen lisäksi kuumasinkityt kiinnikkeet. Ota huomioon, että kuumasinkittyjen kiinnikkeiden kestoikä voi olla lyhyempi kuin kyllästetyn puun. Yhdessä käytettävien kiinnikkeiden, kulmarautojen yms. tulee olla samaa materiaalia.

Pintakäsittely

Puun suojaaminen pintakäsittelemällä vähentää sään aiheuttamaa kulumista ja huoltotarvetta. Pintakäsittelyllä vähennetään UV-säteilystä aiheutuvaa puun harmaantumista, jolloin väri pysyy pidempään haluttuna. Lisäksi pintakäsittely suojaa puun pintaa imemästä vettä ja siten vähentää kosteuselämisestä aiheutuvaa halkeilua.

Kyllästetyn puun vihreä väri saattaa vaikuttaa kuultavan vaaleisiin sävyihin. Peittävällä pintakäsittelyllä saadaan kuitenkin aikaan mikä tahansa sävy. Vesiliukoiset ja liuotinpohjaiset pintakäsittelyaineet toimivat yhtä hyvin. Parhaiten kyllästetyn puun pinnoittamiseen sopivat puoliläpäisevän kalvon muodostavat pintakäsittelyaineet.

Pintakäsittelyn alkaessa kyllästetyn puun pitää olla läpikuiva ja ilman lämpötilan yli 5 °C. Jos painekyllästetty puu on märkää, pintakäsittelyaine ei pysy puun pinnassa.

Esimerkiksi keväällä rakennettaessa puupinta voidaan käsitellä loppukesästä ja vastaavasti syksyllä rakennettaessa pintakäsittely suositellaan suoritettavaksi seuraavana kesänä. Sävytetyn kyllästetyn puun osalta pintakäsittely tulee uusia vuosittain sävytetyllä pinta-käsittelyaineella, jotta väri pysyy haluttuna.

Puu imee kosteutta parhaiten lautojen päistä, joten älä unohda niiden käsittelyä.

Lämpöpuu on valmistettu luonnollisin menetelmin eikä siihen ole lisätty kemikaaleja. Käyttöikä on 15-20 vuotta.Lämpöpuu on valmistettu luonnollisin menetelmin eikä siihen ole lisätty kemikaaleja. Käyttöikä on 15-20 vuotta.

2. Lämpökäsitelty puu

Lämpöpuu valmistetaan modifioimalla puuta yli 160°C lämpötilassa. Lämpökäsittely parantaa puun lahonkesto-, säänkesto- ja lämmöneristävyysominaisuuksia sekä pienentää puun kosteuselämistä. Korkeassa lämpötilassa pihka poistuu puusta. Valmistusprosessissa käytetään ainoastaan lämpöä ja vesihöyryä.

+ parantunut lahonkesto.
+ pienempi kosteuseläminen.
+ lämpöpuu on ympäristöystävällinen – kierrätettävissä kuten käsittelemätön puu.
+ pihka poistunut
+ puu läpivärjäytynyt.

heikentynyt rakenteellinen lujuus.
heikentynyt halkaisulujuus – suositellaan esiporausta
 liiman kuivumis- ja puristusaika voi olla noin 4–6-kertainen käsittelemättömään puuhun verrattuna.
Työstössä syntyvä pöly on kuivaa ja hienojakoista, suositellaan hengityssuojainten käyttöä.

Kiinnikesuositukset ja ohjeet

Ruuvikiinnitys: ruuvikiinnitykseen suositellaan itseporautuvia harvakierteisiä ruuveja tai esiporattuja reikiä halkeamien estämiseksi. Ruuvien tulee olla ruostumattomasta teräksestä valmistettuja.

Naulakiinnitys: naulat kannattaa lyödä vähintään kolmen sentin päähän laudan päästä tai käyttää esiporattuja reikiä. Pieni paineilmanaulain on lämpöpuuterassin rakennuksessa oiva työkalu. Säädä iskuvoima niin etteivät naulat uppoa liian syvälle puuhun.

Pintakäsittelyohje

Lämpöpuun pintakäsittely kannattaa aina, kun sen käyttökohde sijaitsee säärasitukselle alttiissa olosuhteissa. Se auttaa värin säilymisessä ja vähentää halkeilua ja tikkuuntumista. Pintavärin säilyvyyttä voidaan parantaa käsittelemällä laudat UV-suoja-ainetta sisältävällä puuöljyllä, vahalla, puunsuojalla tai kuultomaalilla.

Pintakäsittely tulee tehdä heti asentamisen jälkeen, koska auringon väriä haalistava vaikutus alkaa nopeasti tuotteen altistuttua UV-säteille. Pintakäsittely uusitaan aina tarvittaessa. Puu imee kosteutta parhaiten lautojen päistä, joten älä unohda niiden käsittelyä.

3. Lehtikuusi

Siperian lehtikuusi on havupuu, joka kasvaa koko Venäjän alueella. Lehtikuusi on tiheää, se painaa jopa 40 % enemmän kuin normaali kuusi tai mänty. Siperian lehtikuusen korkea tiheys ja hartsipitoisuus parantaa puun biologista kestävyyttä ja myös jonkin verran lahonkestoa. Harmaantuminen alkaa nopeasti UV-valon vaikutuksesta.

+ ekologinen ja kierrätettävä materiaali.
+ luja ja kestävä.

Kiinnikesuositukset ja ohjeet

Lehtikuusiterassilautojen kiinnittämiseen suositellaan ruostumattomia ruuveja. 28 mm laudalle soveltuva ruuvi on esimerkiksi kokoa 4,5 x 60. Siperian lehtikuusi on kova puu ja se voi haljeta helposti. Siksi lautojen päihin suositellaan esiporausta. Koolaussuositus: Paksuus 28 mm, max 600 mm.

Pintakäsittelyohje

Lehtikuusi ei tarvitse pintakäsittelyä, ja sen annetaan yleensä harmaantua itsestään. Lehtikuusi voidaan myös pintakäsitellä puunsuoja-aineilla tai puuöljyllä. Kovana puuna lehtikuusi imee kuitenkin huonosti pintakäsittelyaineita, joten niitä kannattaa sivellä ohuina kerroksina. Pintakäsittelyllä voidaan estää muun muassa puun halkeilua ja tikkuuntumista. Jos laudat käsittelee puunsuoja-aineilla, lautojen päät kannatta myös käsitellä, koska lautojen päistä puu imee parhaiten kosteutta.

4. Komposiitti

Komposiittiterassi on helppo asentaa ja hoitaa.Komposiittiterassi on helppo asentaa ja hoitaa.

Kivipintaa muistuttava komposiitti on tyylikkään moderni valinta. UPM ProFi Deck -terassilauta on helppohoitoinen, koska siinä on aukiharjaamaton, suljettu pinta. Nesteroiskeet on helppo puhdistaa eivätkä ne imeydy terassilautoihin. Värivaihtoehtoja on useita. UPM ProFi Deck -terassilaudat eivät sisällä juuri lainkaan ligniiniä joka aiheuttaa harmaantumista auringonvalon vaikutuksesta. UPM ProFi Deck -laudasta valmistettu komposiittiterassi kestää hyvin iskuja kuumassa ja kylmässä ilmastossa. Sen naarmunkestävyys on myös hyvä.

+ tahrankestävyys
+ kestävät värit
+ parempi naarmunkestävyys
+ voidaan asentaa ilman kallistusta
+ erittäin iskunkestävä
+ pitävä pinta sekä märkänä että kuivana

hinta
pituussuuntainen lämpölaajeneminen
ei voi hioa. Jos naarmuja tulee esimerkiksi huonekalujen raahaamisesta, ne haalistuvat ajan mittaan.

Kiinnikesuositukset ja ohjeet

UPM ProFi -puumuovikomposiittiterassien asentaminen on helppoa, nopeaa ja turvallista. Saatavilla on esimerkiksi terassilautojen väreihin soinnutettuja kiinnikkeitä, jotka eivät edellytä ylimääräistä ruuvausta tai poraamista etukäteen. Ennen asennusta lue asennusohjeet kokonaan.

Pintakäsittely

Komposiitti ei tarvitse pintakäsittelyä. Huolla puhdistamalla terassi roskista ja lehdistä, pese lämpimällä vedellä ja pehmeällä harjalla. Perusteellisempaan pesuun voi käyttää painepesuria.

0 Kommentit

Kommentoi

Haluatko mukaan keskusteluun?
Osallistu rohkeasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *