HifiStudio Oulussa 30 vuotta – laatulaitteet ja palvelu yhdistävät vuosikymmenet

Kun Hifi Studio avasi myymälän Oulun keskustaan syksyllä 1989, asiakkaat ostivat vielä viimeisiä kelanauhureita, mutta myös digitaalinen äänentoisto teki tuloaan DAT-nauhurien muodossa. Stereosarjoihin kuului kiinteänä osana kasettidekki, eivätkä hiljattain markkinoille tulleet cd-soittimet vielä olleet syrjäyttäneet vinyylilevyjä ensisijaisena äänenlähteenä.

Musiikinkuuntelun murrosta vuosien halki seurannut myymäläpäällikkö Håkan Brandt sanoo, että nyt ympyrä itse asiassa on sulkeutumassa.

”Olemme pitäneet myymälässä pari kertaa käytettyjen vinyylilevyjen myyntimessut ja liike on ollut aina tupaten täynnä. Uusia soittimia ei kuitenkaan myydä suuria määriä enää, vaan menekki on tasaantunut. Vinyylin uusi tuleminen näkyy kuitenkin soittimien edelleen jatkuvana kehitystyönä.”

Samalla kun kysytyimmät formaatit ja äänenlähteet ovat vaihtuneet vuosien varrella, Brandtin mukaan HifiStudion kivijalka on aina ollut laadukkaat kaiuttimet. Merkeistä erityisesti Genelec, Bowers & Wilkins ja DALI ovat olleet osa myymälän tarinaa alusta alkaen.

Myös upeasta muotoilustaan tunnetun tanskalaisen Bang & Olufsenin tuotteet ovat olleet valikoimassa pitkään.

”Täytyy olla aikamoinen kultakorva kuulakseen erot kohtuuhyvien vahvistimien välillä, mutta kaiuttimissa erot valmistajien välillä ovat selvemmin kuultaessa. Jokaisella on omat erityispiirteensä, joihin voi edelleen tutustua kuunteluhuoneessamme.”

Kasarikaapeista sisutus-hifiin

Eniten myydyt kaiuttimet ovat nykypäivänä kovin erilaisia kuin 30 vuotta sitten. Tuolloin valta-asemassa olivat massiiviset lattiakaiuttimet.

”Lattiakaiuttimet tarjoavat edelleen parhaan dynamiikan ja alarekisterin, mutta jalustakaiuttimien elementtien, jakosuotimien ja koteloiden rakenteen kehittymisen ansiosta myös pienemmät kaiuttimet tarjoavat hyvän äänentoiston. Nykyisin sisustuksella on suuri merkitys äänentoistoon.”

Uskottavaa ääntä kauniista kaiuttimesta tarjoavat esimerkiksi suomalaisen Genelecin aktiivikaiuttimet. Kun merkki tuli HifiStudioon pian liikkeen avaamisen jälkeen, myynnissä oli valmistajan viimeisiä passiivimalleja. Sitten alkoi aktiivikaiuttimien valmistus ja kansainvälisen, studiotasoisen äänentoiston menestystarina alkoi. Brandt sanoo, että Genelecin kasvanutta kysyntää on ollut ilo seurata HifiStudiossa.

”Genelecin mallit ovat olleet kysyttyjä sekä julkisessa ja yritysten käytössä että kotitalouksissa. Nyt merkki nauttii entistäkin suurempaa suosiota.”

Monihuonejärjestelmiä ja upotettuja kaiuttimia

Suurimman muutoksen äänentoistoon on tuonut langattomuus ja musiikin suoratoisto. Etenkin uudisrakennuksissa ja talojen peruskorjauksissa tartutaan äänentoiston suunnitteluun monihuonejärjestelmien ansiosta. Siinä missä aiemmin stereot ostettiin olohuoneeseen, nyt musiikkia kuunnellaan vaikkapa saunassa.

”Monihuonejärjestelmien ansiosta jokainen perheenjäsen voi kuunnella omaa musiikkiaan esimerkiksi olohuoneessa, keittiössä jne. Tiloja on helppo ohjata vaikkapa älypuhelimella”

Talonrakentajat päätyvät Hifi Studioon usein arkkitehtien ja sähkösuunnittelijoiden vinkistä. Hyvin usein kaiuttimet päädytään upottamaan rakenteisiin, jolloin myös johdotukset ja kaapeloinnit saadaan piiloon, kunhan mahdollisuuteen tartutaan ennen rakenteiden levytystä.

Brandtin mukaan nykyiset asumisen trendit lisäävät ammattilaisten asiantuntemuksen tarvetta, sillä usein kodit sisustetaan minimaalisesti ja huonekorkeudet nousevat kuuteen metriin jolloin akustiikalla on hyvin suuri merkitys. Tämäkin ongelma on helpompi ratkaista rakennusvaiheessa kun silloin kun taloon on jo muutettu.

Palvelualueena koko Pohjois-Suomi

Oulussa on HifiStudion pohjoisin myymälä. Sen asiakaskunta on aina löytynyt kotikaupunkia laajemmalta alueelta aina Koillismaata ja Ylä-Lappia myöten. Brandtin mukaan asennustöitä tehdään edelleen koko pohjoisella alueella. Mukana on yksityiskoteja, mutta kasvavassa määrin myös yrityksiä.

Tekniikan kehitys palvelee myös yritysten tarpeita. Brandtin mukaan erillisiä videoneuvottelulaitteita ei enää juurikaan tilata, vaan palveluksi riittää esimerkiksi business-Skype. Laadukas neuvotteluhuoneen varustus voi pitää sisällään esimerkiksi parin Genelecin aktiivikaiuttimia, kameran, pöytämikrofonin ja videotykin sijaan 50-60- tuumaisen näytön.

”Normaalikokoisissa neuvotteluhuoneissa yritysnäyttö on usein tykkiä toimivampi valinta. Jos tarvitaan isompaa kuvaa, myös videotykkien hinnat ovat tulleet merkittävästi alas. Noin tuhannelle eurolla saa 3500 ANSI lumenin projektorin, jonka valotehon ansiosta tilaa ei tarvitse pimentää.”

Kotitalouksiin asennetaan ja suunnitellaan esimerkiksi kotiteattereita. Brandt muistelee, että 2000-luvun alussa kotiteatterit valtasivat olohuoneen ja samalla kaiuttimien määrä monesti ylitti niiden laadun. Nyt olohuoneisiin valitaan ennemmin laadukkaat stereokaiuttimet. Kotiteatteri rakennetaan erilliseen mediahuoneeseen ja kaiuttimien laadusta tinkimättä.

”Pakettistereot ja –kotiteatterit ovat aikalailla kadonneet markkinoilta. Osalle riittää kannettava bluetooth-kaiutin napakalla bassontoistolla. Jos asiakas haluaa niitä paremman äänentoiston, kodinkoneliikkeet ohjaavat monesti tiedustelijat meille.”

Tutustu tarkemmin ja ota yhteyttä verkossa >> 

Pakkahuoneenkatu 34 90100 Oulu

Puh 08-8151 200 oulu@hifistudio.fi 

Ark. 10-18, La 10-15

 

Artikkeli on HifiStudion tuottamaa kaupallista sisältöä.