Tulevaisuuden liikenneratkaisut Karjasillan uudessa asuinkorttelissa

Tulevaisuuden liikenneratkaisut ovat sujuvia ja ekologisia. Yhteiskäyttöautojen ja -pyörien, optimoitujen pysäköintiratkaisujen sekä uusien liikkumista helpottavien sovellusten käyttö ovat yleistymässä nykyaikaisissa asumisympäristöissä. Yksi tällainen tulevaisuuden ympäristö on Ouluun nouseva Karjasillan Verstas.

Karjasillan Verstaan asuinalueelle suunnitellaan ratkaisuja sujuvaan, taloudelliseen ja ekologiseen liikkumiseen. Alueen rakentavan Hartelan tavoitteena on kehittää tulevaisuuden liikkumista, josta hyötyvät niin asukkaat, ympäristö, taloyhtiöt kuin lähikorttelitkin.

Verstaalla sijaitseva Business Lab toimii testialustana uusille ratkaisuille. Innovatiivisessa Verstas-ympäristössä voidaan kehittää, testata ja soveltaa esimerkiksi moderneja liikkumisen sovelluksia.

Yhteiskäyttöä ja tehokkaita ratkaisuja asukkaille sekä lähiympäristölle

Yksi Karjasillan Verstaan palveluista tulee olemaan yhteiskäyttöautot ja -pyörät, joiden käyttäjiä voivat olla korttelin asukkaat, mutta myös lähialueen muut asukkaat sekä yritykset.

Yhteiskäyttöauton voi noutaa nopeasti käyttöönsä esimerkiksi taloyhtiön parkkiruudusta. Käytön jälkeen ajoneuvo palautetaan samaan paikkaan. Käyttäjä maksaa vain kulkuneuvon käytöstä, ei sen omistamisesta tai ylläpidosta. Yhteiskäyttöautot tulevat olemaan pääosin sähköautoja.

Yhteiskäyttöautoilla ja -pyörillä sekä dynaamisella pysäköinnillä pyritään myös vähentämään uusien pysäköintipaikkojen tarvetta. Nykyään on tyypillistä, että pysäköintipaikat sijaitsevat ainakin osittain maan alla, jolloin rakentaminen on kallista. Myös autopaikkojen ylläpito maksaa.

– Pysäköinnin tehostaminen ja paikkojen lukumäärän pienentäminen edustavat ajan henkeen kuuluvia ekologisia ratkaisumalleja ja pienentävät alueen hiilijalanjälkeä. Samalla säästetään kustannuksia ja edistetään jakamistaloutta, sanoo Karjasillan Verstas Business Labin projektipäällikkö Helena Moring Hartelasta.

Tavoitteena on kehittää dynaamisen pysäköinnin malli, joka huomioi asukkaiden erilaiset tarpeet – kokoaikaisesta osa-aikaiseen pysäköintiin. Esimerkiksi pysäköintipaikan Karjasillan Verstaalta ostaneet asukkaat voivat laittaa paikkansa vuokralle vaikkapa työpäivän ajaksi. Tämä on myös yksi keino pienentää asumisen kuluja, Moring sanoo.

Dynaamisen pysäköinnin mallin toteutus helppokäyttöisellä sovelluksella Verstaan palvelualustan kautta tuo pysäköintipaikan vuokrausmahdollisuuden myös lähialueen yrityksille ja taloyhtiöille.

Tuoreita näkökulmia ja uusia ideoita

Karjasillan Verstaalla tulevaisuuden liikkumiseen tuodaan uusia ratkaisuja ja näkökulmia myös yhteistyön avulla. Ensimmäisten kumppanien joukossa on OP Ryhmän tarjoama OP Kulku -palvelu, johon kuuluvan sovelluksen avulla yhteiskäyttöautoja hallinnoidaan.

– Lisäksi olemme käynnistämässä älykkään liikenteen Demola-yhteistyöprojektia, jolla pyritään saamaan mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön muun muassa Verstaan alueelle tulevat uudet pysäköintipaikat, Moring kertoo.

Korkeakoulujen osaamista ja resursseja hyödyntävän Demolan toiminta tarjoaa Hartelalle ja Oulun korkeakoulujen opiskelijoille uudenlaisen yhteistyömuodon. Hartela saa Demola-tiimiltä tuoretta näkökulmaa ja uusia ideoita tuotteen tai toimintamallin kehittämiseksi.

Verstaan alueelle rakennetaan kattava sähköautojen latausjärjestelmä, joka osaltaan takaa ajanmukaisen, asukkaiden tarpeet täyttävän pysäköintitilan myös sähköautojen yleistyessä. Samalla ratkaisu kannustaa ekologiseen autoiluun.

Karjasillan Verstaan kortteliin suunnitellaan koteja noin 750 asukkaalle. Rakentaminen alkaa keväällä 2018.

Lisätietoa Karjasillan Verstaan älykkään liikenteen ratkaisuista projektipäällikkö Helena Moringilta p. 010 561 2612

Lisätietoa Karjasillan Verstaan asunnoista myyntipäällikkö Jouni Puuruselta
p. 010 561 2616

Karjasillan Verstaaseen voit tutustua myös verkossa klikkaamalla tästä.

 


Artikkeli on Hartela Pohjois-Suomen tuottamaa kaupallista sisältöä.