Tulevaisuuden liikenne ja sähköistyminen: Lopettaako liikenteen automatisaatio autoilun?

Yksityisautoilu nykyisellään on rikki – Lontoossa autoillaan yhtä vikkelästi kuin 100 vuotta sitten hevoskyydillä.

Risto Linturin mielestä pahin skenaario on se, että liikenteen automatisointi lisää autoilua hölmöllä tavalla. Jos jokainen hankkii robottiauton itsekseen, istuu sinne ja ryhtyy tekemään töitä tai katsomaan elokuvia, hän ei sen jälkeen välitä ollenkaan siitä, istuuko ruuhkassa vai ei.

Tai pahimmillaan jättää auton ajamaan korttelirallia, jos ei löydä parkkipaikkaa.

– Tämä on se painajaiskuva, jonka robottiautoissa viihtyminen meille tuo, maalailee Linturi.

Erittäin tehokas ja nopea runkoreittien joukkoliikenne estää tällaisen skenaarion toteutumisen.

Jos systeeminen liikennejärjestelmä saadaan toimimaan tehokkaasti, robottiliikenne palveluna voi vähentää autojen määrää miljoonaan tai puoleen miljoonaan nykyisen kolmen miljoonan sijaan. Sillä on erittäin isot vaikutukset, arvioi Linturi.

Arto O. Salosen mielestä on kiinnostavaa nähdä, kuinka paljon autoja oikeasti tarvitaan tulevaisuudessa. Jos liikenne runkolinjoilla toimii sujuvasti ja joukkoistaminen liikennepalveluissa lisääntyy, niin saattaa olla, että kaupungeissa pärjätään vain kymmenesosalla nykyisestä automäärästä.

Mutta voidaanko hedonistinen kuluttaja saada muuttamaan omaa toimintaansa?

Salosen mukaan tarvitaan lempeää houkuttelemista vaihtoehdoilla, jotka osoittautuvat sujuviksi. Hänen mukaansa on tutkimusnäyttöä siitä, kuinka ihmiset kokeiltuaan toisenlaista liikkumismuotoa jäävät sen käyttäjiksi.

Juhani Laurikko arvioi, että muutos lähtee nuoremmista sukupolvista liikkeelle, koska heillä ei ole vielä vahvoja rutiineja ja uusia tapoja on helpompi omaksua.

– Nykynuorisolle auton omistaminen tai edes ajokortin ajaminen ei ole lainkaan niin tärkeää. He elävät aivan toisenlaisessa maailmassa, sanoo Laurikko

Salonen jatkaa, että Helsingissä vain joka kolmas 18-vuotiaista ajaa enää ajokortin, Tukholmassa määrä on vain joka kymmenes 18-vuotiaista. Kaupungeissa muutos yleensä tapahtuu ensimmäisenä.

Keskustelusarjassamme tulevaisuuden tutkija Risto Linturi Soveltosta, johtava tutkija Juhani Laurikko VTT:ltä ja tutkimusjohtaja Arto O. Salonen Metropoliasta pohtivat tulevaisuuden liikennettä maalla, merellä ja ilmassa. Keskustelusarjaa johtaa Jussi Halli.

Artikkeli on Fennovoiman tuottamaa kaupallista sisältöä.