Teollisuuden päästöistä eroon uusilla konsteilla – Pienet, sarjavalmisteiset reaktorit olisivat nopeita rakentaa 

Lämmöntuotannon ja teollisuuden toimintojen muuntaminen päästöttömäksi on vaikeaa ilman ydinvoimaa. Ydinvoima onkin tärkeä osa vähäpäästöistä energiapalettia, sanoo tutkija Ville Tulkki VTT:ltä.

Nykyiset, Hanhikivi 1 -voimalaitoksen kaltaiset suuret ydinvoimalat ovat erikoistutkija Ville Tulkin mukaan varsin järkevä tapa tuottaa suuria määriä sähköä sähköenergiaa kantaverkkoon. Tulkin mukaan ydinenergialla on paljon monipuolisempaakin käyttöä tulevaisuudessa, kun uudentyyppiset reaktorit yleistyvät.

– Ydinvoimalla tuotettavaa lämpöä voidaan käyttää hyvin moniin eri tarkoituksiin, kuten kaukolämmön ja puhtaan veden tuottamiseen, Tulkki kertoo.

Korkeamman lämpötilan reaktorit mahdollistavat sovelluksia prosessikemian alalla, kuten vedyn ja synteettisten polttoaineiden tuotannon. Niillä voisi korvata kaiken polttamisen teollisessa toiminnassa ja näin edistää fossiilisista polttoaineista luopumista ja päästöjen leikkaamista.

Sarjatuotannolla nopeammin ja halvemmin

– Modulaariset reaktorit on sateenvarjotermi pienille ydinreaktoreille, joiden tuotannossa haetaan sarjatuotannon etuja, Ville Tulkki kertoo.

Reaktorit valmistetaan mahdollisimman pitkälle tehtaissa, sen sijaan että ne rakennettaisiin laitospaikalla. Modulaarisuus ja pienuus mahdollistavat yksinkertaisempia, nopeampia ja kevyempiä sovellusratkaisuja, joista Tulkki nimeää klassisena esimerkkinä ydinkäyttöset laivat.

– Moni ei varmaan tiedä, että Helsingin telakallakin on rakennettu kaksi ydinkäyttöistä jäänmurtajaa, Tulkki toteaa.

Teollisten tarpeiden lisäksi suuri haaste on myös kaupunkien lämmityksen irrottaminen hiilestä. Pienet ydinvoimalat voisivat Ville Tulkin mukaan vastata tähän haasteeseen kahdestakin syystä.

– Ensinnäkin pienet ydinvoimalaitokset ovat soveltuvan kokoisia toimimaan osana kaupunkien päästötöntä energiapalettia ja lämmöntuotantoa. Toiseksi pieni voimala voidaan sijoittaa paljon joustavammin lähelle energian tarvetta, summaa Tulkki.

Artikkeli on Fennovoiman tuottamaa kaupallista sisältöä.