Vaarallinen, vaarallisempi, ydinvoima?

Monille voi tulla yllätyksenä eri energiantuotantotapojen turvallisuus, sanoo energiantuotannon asiantuntija Tuomo Huttunen Energiateollisuudesta.

Huttusen mukaan kaikkein eniten kuolemantapauksia maailmassa aiheuttavat fossiiliset polttoaineet ja erityisesti kivihiilen käyttäminen. Kun tutkimuksissa on verrattu eri energiantuotantoteknologioita suhteessa tuotettuun energiamäärään, ydinvoima on turvallisin tapa tuottaa energiaa.

Vaikka otettaisiin huomioon koko ydinvoimalan elinkaari, mahdolliset onnettomuudet, koko polttoaineketju, jätteenkäsittely, säteily ja muut mahdolliset tekijät, ydinenergia on turvallisin käytettävissä oleva energialähde.

Esimerkiksi kivihiilen polttaminen aiheuttaa joka päivä enemmän ennenaikaisia kuolemia kuin mitä ydinenergian tuotanto on aiheuttanut koko historiansa aikana.

Entä Tsenobyl ja Fukushima?

Huttunen tähdentää, että Tsernobylissä ja Fukushimassa molemmissa yhdistyivät puutteellinen turvallisuusajattelu jo vanhanaikaiseen ja jopa turvattomaan teknologiaan. Hän myös muistuttaa, että Fukushimassa ihmisiä kuoli tsunamin vuoksi, mutta ei ydinvoimalaitosonnettomuuteen saatikka säteilyyn.

– Fukushiman jälkeen turvallisuutta on parannettu olemassa olevillakin laitoksilla täällä Euroopassa kattavilla stressitesteillä ja lisäinvestoinneilla turvallisuuteen, toteaa Huttunen.

Mutta ne jätteet – vaarallista kuin mikä?

Tuomo Huttunen painottaa, että käytetyn polttoaineen käsittelyssä ollaan Suomessa aivan maailman kärkeä ja asia hoidetaan vastuullisesti. Ydinjäte vastuullisesti käsiteltynä ei hänen mukaansa ole ongelma.

– Toisin kuin moni muu sähköntuotantomuoto, ydinvoima-ala hoitaa itse omat jätteensä eikä esimerkiksi polta niitä ilmakehään ja näin loppusijoita jätteitään meidän kaikkien keuhkoihin, tiivistää Huttunen.

Jäte voi olla myös raaka-aine

Käytettyä ydinpolttoainetta voidaan käsitellä jätteenä tai raaka-aineena. Suomessa on päädytty ensimmäiseen vaihtoehtoon, ja meillä jäte loppusijoitetaan peruskallioon.

Teknisesti on kuitenkin mahdollista uusiokäyttää käytettyä polttoainetta uudelleen polttoaineeksi. Tuomo Huttunen kertoo reaktoriteknologioista, joilla pystytään käyttämään nykyvoimalaitosten tuottama jäte energiaksi ja näin hyödyntämään uraanin sisältämä energia nykyistä tehokkaammin.

– Kun uraanipolttoaine on kertaalleen käynyt reaktorissa, siitä pystytään erottelemaan vielä käyttämätön uraani ja saamaan se uusiokäyttöön. Suomessa kierrätystä ei tosin käytetä. Suomen laki myös kieltää käytetyn polttoaineen viennin ulkomaille kierrätettäväksi, mutta teknologia on olemassa ja se kehittyy jatkuvasti, Huttunen kertoo.

Lähteet:
Brian L. Wang, Nextbigfuture.com
Nextbigfuture.com

Artikkeli on Fennovoiman tuottamaa kaupallista sisältöä.