Kulutusluottojen korkokatto leikkasi lainakuluja merkittävästi Top5Credits.com-lainavertailun mukaan

Kuluttajaluottojen korkokatto astui voimaan Suomessa 1.9.2019 ja se on vaikuttanut valtaosaan erilaisista kulutusluotoista ja osamaksuista. Korkokaton jälkeen haettujen luottojen nimelliskorko on rajattu 20 prosenttiin. Lisäksi luoton sivukuluihin asetettiin 150 euron vuosittainen yläraja sisältäen esimerkiksi avaus- ja kuukausimaksut.

Suomalaisen teknologiayhtiön Draivi Media Oy:n ylläpitämä kansainvälinen Top5Credits.com-palvelu tutki miten korkokatto on vaikuttanut eri pankkien ja luotonantajien lainatuotteisiin. Palvelu haki lainatarjoukset kahdeksalta eri luotonantajalta ennen ja jälkeen korkokattoa.

”Haimme lainaa sekä pankeilta, että pienempiä lainoja tarjoavilta rahoitusyhtiöltä. Pankeilla korot ja kulut olivat jo ennen korkokaton voimaan astumista pääosin uuden lain mukaisia. Korkokaton vaikutus on kuitenkin ilmeinen esimerkiksi Ferratumin, Credigon ja Credit24:n kaltaisilla pikalainaajilla”, arvioi Top5Credits.com-palvelun ja Draivi Media Oy:n perustaja Oula Lehtinen.

Lähde: Top5Credits.com-lainavertailu

Esimerkiksi Credigon lainalle 2500 eurolle 5 vuoden takaisinmaksuajalla sisälsi korkoja ja kuluja 3213,8 euroa, kun korkokaton jälkeen sama laina sisälsi enää 1880 euroa korkoja ja kuluja todellisen vuosikoron tippuessa 46,69 prosentista 26,95 prosenttiin. Isoin tiputus korossa oli selvityksen mukaan virolaisella Bondora-lainalla, jossa todellinen vuosikorko tippui 95,32 prosentista 38,72 prosenttiin. Selvityksen perusteella Bondoran nimelliskorko oli korkokaton jälkeen yli sallitun 20 prosentin Top5Credits.comin saaman lainatarjouksen perusteella.

Korkokaton seurauksena enemmän lainaa pidemmällä maksuajalla?

Osa luotonantajista on reagoinut korkokattoon tarjoamalla isompia lainoja pidemmällä takaisinmaksuajalla.

”Näyttäisi siltä, että monet luotonantajat ovat alkaneet myöntämään isompia lainoja kuten on käynyt Credigon ja Ferratumin tapauksessa. Toisaalta selvityksessämme mukana ollut Ostosrahan maksimisumma laski 10 000 eurosta 3 000 euroon. On myös selvää, että iso osa kuluttajista, jotka aiemmin saivat lainaa eivät enää sellaista saa, sillä aiempaa matalammat korot ja kulut eivät jätä hirveästi tilaa korkeariskisimmille hakijoille”, arvioi Oula Lehtinen.

Lehtinen pitää korkokattoa pitkällä aikavälillä positiivisena asiana, vaikka kaikkia ongelmia korkokattokaan ei poista:

”Korkokatto ei poista ylivelkaantumista ja joltain osin korkokatto saattaa jopa pahentaa velkaongelmaa. Maksuhäiriöisiä on jo nyt valtava määrä ja eri tahojen mukaan korkokaton myötä maksuhäiriöisten määrä noussee nopeasti.”

Top5Credits.com-sivustolta löytyy lähes jokainen laina Suomen markkinoilla. Sivusto vertailee lainoja todellisen vuosikoron mukaan, joka pitää sisällään koron lisäksi kaikki kulut mitä lainassa voi olla. Lisäksi palvelun testihakijat ovat hakeneet lainatarjoukset valtaosalta luotonantajista, jakaneet kokemuksensa sekä paljastaneet minkälaisen lainatarjouksen he saivat.

Lähde: https://www.top5credits.com/fi/lehdistotiedotteet/luottojen-korkokatto-leikkasi-lainakuluja-merkittavasti-eras-rahoituslaitos-pyytaa-edelleen-harskia-korkoa/