Elämäntapamuutos alkaa unesta

Tammikuu on elämäntapamuutosten kultainen kuukausi. Olet jo ehkä päättänyt saada muutoksen aikaan elämässäsi ja löytänyt kasan vinkkejä lehdistä ja blogeista. Harvoin muutos kuitenkaan onnistuu näiden ohjeiden avulla. Luettuasi tämän jutun, tiedät miksi.

Elämäntapamuutoksia ja syitä niihin on useita. Haluat ehkä lisätä liikuntaa (kiireiseen arkeen ei ole mahtunut urheilua), pudottaa painoasi (pian on tulossa lomamatka kylpylään), kokeilla alkoholitonta tammikuuta (loppuvuosi oli turhan kostea) tai lopettaa tupakanpolton (tämä ei selityksiä vaatine).

Vinkkejä ja ohjeita löytyy runsaasti sivu toisensa perään, joten muutoksessa onnistumisen ei pitäisi tyssätä tiedonpuutteeseen. Miksi kuitenkin erittäin useasti reippaasta startista ja hankkimistasi taustatiedoista huolimatta huomaat jonkin ajan kuluttua, että olet palannut aiempiin elintapoihisi?

Syy löytyy usein siitä, että olet ruvennut suorittamaan muutostasi täydellä teholla, mutta olet unohtanut varmistaa, ovatko onnistumisessa vaadittavat tärkeimmät perusasiat kunnossa.

Huolehdi ensin kivijalka kuntoon

Muutoksessa ennen kaikkea pätee tunnettu lausahdus siitä, että hyvin suunniteltu ja pohjustettu on puoleksi tehty. Sen sijaan, että aloitat rankan crossfit- tai kuntosalitreenin, ryhdyt tiukalle dieetille tai tipattoman tammikuun vuoksi tyhjennät kalenterisi kaikista sosiaalisista hetkistä kavereidesi kanssa, aloita pohtimalla, onko sinulla perusta kunnossa muutoksen onnistumiselle.

”Onnistuneen muutoksen kaksi kulmakiveä ovat riittävä lepo ja verensokerista huolehtiminen. Koska jälkimmäinen onnistuu paremmin hyvin levänneenä, on selvää, että unen kuntoon laittaminen on pysyvän muutoksen mahdollistamisessa prioriteetti yksi”, Coronarian unilääkäri Henri Tuomilehto toteaa.

Henri Tuomilehto

Miten uni käytännössä sitten vaikuttaa yleisimpiin elämäntapamuutoksen alueisiin?

Painon pudottaminen

Väsyneenä on helppo sortua huonoihin ruokavalintoihin. Sen sijaan hyvin palautuneena olet todennäköisesti motivoitunut säännölliseen ruokailurytmiin ja haluat syödä laadukkaasti. Oikeanlaisella syömisellä myös tuet hyvän unen mahdollisuuksia. Kun sijoitat päivän tärkeimmän aterian iltaan, elimistösi saa eväät luontaisen vireystilan laskuun juuri ennen nukkumaanmenoa. Samalla saat riittävästi rakennusaineita unenaikaiseen palautumiseen.

Liikunnan lisääminen

Laadukas lepo on tärkeimpiä asioita aktiivisen elämäntavan ylläpitämisessä. Levänneenä jaksaa harjoitella riittävän usein ja tehokkaasti. Kun unesi on kunnossa, palaudut ja kehityt optimaalisesti. Vastavuoroisesti liikkumalla päivittäin lisäät fyysistä unipainettasi, joka auttaa saavuttamaan hyvän unen seuraavana yönä.

Alkoholittomuus

Alkoholinkäyttötilanteiden tunnistamiseen käytetään usein HALT-työkalua. Sen mukaan alkoholin käyttöön altistumme erityisesti silloin, kun olemme nälkäisiä, vihaisia, yksinäisiä tai väsyneitä. Kun varmistaa, että oma uni on kunnossa, tekee itselleen palveluksen myös tipattomasta tammikuusta suoriutumisessa.

Tupakoinnin lopettaminen

Usein tupakoinnin lopettamiseen liittyy laajempi elintapojen tarkastelu. Kun siirtyy savuttomaan elämään, tuntuu luontevalta myös lisätä liikuntaa ja muuttaa ruokailutottumuksia. Yhdellä osa-alueella onnistuminen motivoi ja tukee monesti toista. Sen takia kannattaa muistaa, että levänneenä on parhaat edellytykset kokonaisvaltaiseen muutokseen.

Uusi mukavampi minä

Kaikki varmasti tunnistavat eron siinä, kuinka hyvin päivän haasteista ja sosiaalisista tapaamisista onnistuu suoriutumaan hyvin levänneenä tai väsyneenä. Jos sinulla on elämäntapamuutoksen päätavoitteena muuttua parhaaksi versioksi itsestäsi, kannattaa aloittaa muutos unen kuntoonlaittamisella. Virkeänä saat päivästäsi enemmän irti ja olet muille mukavaa seuraa.

Hyvä uni tulee tutkimalla

Unitutkimukseen valmistautumassa

Jos olet päättänyt saada aikaan tänä vuonna elämäntapamuutoksen, ja haluat muutoksen olevan pysyvä, aloita muutos selvittämällä unesi laatu unitutkimuksella.

”Tutkimuksen avulla selviää tarkasti, millainen unesi rakenne on ja onko sinulla muutoksessa onnistumisesi mahdollisuuksia heikentäviä haasteita nukkumisessasi. Unitutkimuksen jälkeen saat sinulle syynmukaisesti räätälöidyn hoito-ohjelman unesi laadun parantamiseksi”, Tuomilehto kertoo.

Hyvin levänneenä olet valmis muutokseen ja ennen kaikkea onnistumaan siinä!

Varaa aika unitutkimukseen Coronaria Uniklinikan sivuilta.

Hoida unihäiriösi Coronaria Uniklinikalla

Coronaria Uniklinikka on edelläkävijä unihäiriöiden hoidossa ja univalmennuksessa. Uniklinikan kokeneet asiantuntijat diagnosoivat ja hoitavat kokonaisvaltaisesti asiakkaiden kaikkia unihäiriöitä, kuten uniapneaa, levottomia jalkoja, univajetta ja unettomuutta syynmukaisella hoidolla. Hyvä uni on edellytys onnistuneelle palautumiselle ja laadukkaalle päivälle. Maailman helpoin tapa parantaa omaa terveyttä ja hyvinvointia on hoitaa nukkumistaan.

Coronaria Uniklinikat palvelevat Oulussa, Tampereella, Helsingissä ja Kuopiossa. Lue lisää unitutkimuksesta ja varaa aikasi uneen perehtyneen lääkärin konsultaatioon.

 
Videolla unilääkäri Henri Tuomilehto kertoo unitutkimuksesta.

 

Artikkeli on Coronarian tuottamaa kaupallista sisältöä.