Kala kruunaa joulupöydän – katso vinkit joulun parhaisiin kalaherkkuihin

Graavilohi on monelle joulukalojen ykkönen, mutta kannattaa muistaa, ettei se ole ainoa. Joulu on hyvää aikaa herkutella kalalla monipuolisesti, perinteisistä loimulohesta ja lipeäkalasta trendiherkku lohipastramiin, jonka reseptin voit napata talteen tästä jutusta.

Graavilohenkin voi valmistaa useilla eri tavoilla ja maustaa oman maun mukaan: tillillä, rosépippurilla tai vaikkapa viskillä. Ruotsalaiseen tyyliin lohi graavataan suolan lisäksi sokerilla, ja kalan annetaan graavautua kylmässä pariin eri otteeseen, joten valmistus kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen aattoa.

Joulukalat vaivattomasti valmiina

Vaivattomin graavilohilautanen alkupalapöytään syntyy Hätälän valmiiksi siivutetuista graavilohesta ja graavikirjolohesta. Myös kylmäsavustettua lohta ja kirjolohta saa Hätälän siisteinä siivuina.

Valmiita kalaherkkuja joulupöytään ovat myös Hätälän aito loimulohi ja perinteinen lämminsavulohi. Kannattaa muistaa myös mädit, jotka antavat juhlavan silauksen niin joulun alkupalapöydälle kuin jouluisille kalaruuille.

Lohipastrami

Mehevä lohipastrami joulupöytään

Ellet vielä ole kokeillut näyttävää ja maistuvaa Lohipastramia, kannattaa napata tästä resepti talteen! Pastramissa lohi paistetaan vain pikaisesti pannulla, joten se jää sisältä herkullisen meheväksi. Lohipastramin voi tarjoilla salaatin kera, mutta se sopii myös erilaisiin cocktailpaloihin tai napsittavaksi sellaisenaan alkupalapöydästä.

Ainekset:
Hätälän lohifileestä 500 g ruodotonta ja nahatonta lohen selkäosaa
10 g suolaa
10 g sokeria

Valmistus:
Leikkaa selkäfilee kahdeksi tasakokoiseksi tangoksi. Mausta tangot suolalla ja sokerilla. Anna maustua vähintään tunnin ajan. Kuivaa tangot talouspaperilla ja ripottele kalan pintaan haluamiasi mausteita, esim. pippurirouhetta, Cajun-maustetta, savupaprikaa tms. Varo käyttämästä liian montaa mausteseosta, jotka sisältävät suolaa, ettei suolaa kerry liikaa.

Kuumenna teflonpannu ja paahda tankojen pintoihin kaunis väri. Tarkoitus on jättää tangot sisältä vielä raaoiksi. Paahtamisen pitää siis tapahtua nopeasti ja pannun lämpötilan pitää olla korkea.

Nosta tangot pois pannusta ja rullaa ne yksitellen elintarvikekelmun sisään. Rullaa niin, että päät kiristyvät ”karkkipaperiksi” ja kiinnitä tiukka rulla vielä esim. kelmulla tai teipillä.

Siirrä tangot kylmään. Jos haluat, että kypsyminen pysähtyy heti, nosta kelmutetut paketit hetkeksi kylmään veteen, jossa on jääpaloja, ja siirrä vasta sitten jääkaappiin.

Anna lohitankojen olla jääkaapissa vähintään 2 tuntia. Leikkaa sitten terävällä veitsellä noin 2 cm:n viipaleita suoraan kelmun läpi. Poista kelmurullat ja tarjoa pastrami salaatin kanssa, tai yhdistä cocktailpaloiksi esimerkiksi leipäkiekon tai kypsän perunan ja kastikkeen kanssa.

Lippiscake

Joulun perinteiset kalaherkut uudella tavalla

Joulupöydän perinteisistä perinteisin kalaruoka etenkin rannikkoseudulla on lipeäkala. Perinteisesti se tarjoillaan valkokastikkeen, perunoiden ja herneiden kera, mutta lipeäkalasta voi loihtia myös moderneja vaihtoehtoja. Esimerkiksi Hätälän joulun 2021 trendikkäässä reseptissä lipeäkala kypsennetään timjami-valkosipuliöljyn kera – tuloksena kalaruoka, joka sekä tuoksuu että maistuu huumaavan hyvältä.

Tänä jouluna juhlapöydän kalaherkuissa todellakin on mistä valita! Onko sinun suosikkisi trendikäs lohipastrami, etikkasilakat sushi-tyyliin tai timjami-valkosipuli lipeäkala vai herkutteletko perinteisesti graavilohella, loimulohella ja savulohella? Hätälän väki kokosi joulun 2021 inspiroivimmat kalareseptit ja tuotevinkit samalle Joulukalat-teemasivulle, käy tutustumassa!
Kalaruokainspiraatiota päivittyy jatkuvasti myös Hätälän somekanaville. Seuraa

Facebookissa @HatalaOy ja
Instagramissa @hatala_oy