Supervaivaton arkiruoka syntyy myös kotimaisesta kalasta

Syksy on kotimaisen luonnonkalan satokautta. Kauden kala on vastuullinen valinta, ja samalla saat vaivatonta, maistuvaa ja terveellistä vaihtelua ruokalistaan.

Uunilohi on suomalaisten arkiruokasuosikkeja, mutta herkullinen kalaruoka on helppo valmistaa uunissa myös kotimaisista luonnonkaloista ja kasviksista, yhden vuoan taktiikalla vain puolessa tunnissa.

Syksy on hyvää aikaa herkutella monipuolisesti kalalla, sillä kotimaisista luonnonkaloista on saatavilla mm. muikkua, siikaa ja kuhaa sekä syyskuun loppupuolelta lähtien myös silakkaa. Hätälän kotimaisia kaloja ja kalafileitä löydät kaupasta palvelutiskistä sekä valmiiksi pakattuna kalahyllystä.

Pannullakin kalafileet kypsyvät vain minuuteissa. Aterian lisukkeet voit valmistaa makusi mukaan: riisiä, pastaa, nuudeleita, kvinoaa, perunaa eri muodoissa, juureksia, salaattia… Eri yhdistelmiä kokeilemalla saat arkiruokalistallesi valikoiman terveellisiä kala-aterioita, jotka on vaivaton ja nopea valmistaa.

Trendikäs muikku on uusi musta

Syksy on satokautta myös kotimaiselle muikulle. Monet mieltävät muikun vähän vanhanaikaiseksikin raaka-aineeksi, kun todellisuudessa se on trendikästä ekologista lähiruokaa, jonka hiilijalanjälki on jopa miinusmerkkinen. Voisi sanoa, että muodikas muikku on kalaruokien uusi musta!

Muikku maistuu niin paistettuna, keitossa kuin erilaisissa pata- ja laatikkoruoissa. Se sopii myös tortillan tai tacon täytteeksi ja valmistuu kätevästi airfryerilla – katso helppo resepti videolta tai ota talteen tekstinä.

Muikkutacot airfryerissa

250 g Hätälän perattuja muikkuja
Suolaa
Tacomarinadia tai tacomaustetta
1 pkt pieniä maissi- tai vehnätortilloja
1–2 kpl kananmunaa
1–2 dl vehnäjauhoja
3 dl pankojauhoja
1 prk tacokastietta
1 prk crème fraîchea
Salaattia ja versoja
1–2 kpl limeä

Mausta muikut suolalla sekä tacomarinadilla tai tacomausteella. Anna maustua 30 minuuttia. Ota sillä välin esiin kolme keittolautasta tai vastaavaa kulhoa. Laita yhteen kulhoon 1 dl vehnäjauhoja. Laita toiseen kulhoon 1–2 kpl kanamunia ja vatkaa ne kevyesti. Laita kolmanteen kulhoon noin 3 dl pankojauhoja.

Pese ja linkoa salaatit, leikkaa limet lohkoiksi ja ota kaikki tarvittavat ainekset ja tarjoiluastiat esille.

Pyöräytä muikut ensin vehnäjauhoissa ja sitten huolellisesti kauttaaltaan kananmunassa. Kuorruta lopuksi muikut kauttaaltaan pankojauhoissa. Jos sinulla on pienet atulat tai pihdit, niistä on apua tässä vaiheessa.

Nostele paneroidut muikut airfryerin pesään. Pirskottele paneroinnin pintaan aavistus rypsiöljyä. Käynnistä ohjelma: Kanankoipi 8–10 minuuttia. Huomioithan, että laitteissa voi olla merkki- ja kokokohtaisia eroja.

Kun muikut alkavat olla valmiita, paahda tortillat kuivalla pannulla molemmin puolin, nosta lautasille ja levitä pintaan hieman crème fraîchea. Lisää päälle salaattia ja tacokastiketta, muikkuja ja versoja. Mausta lopuksi muutamalla tipalla limen mehua ja nauti!

Inspiroidu kotimaisesta luonnonkalasta

Hätälän Kauden kala -teemasivulta pääset katsomaan parhaat vinkit ja resepti eri kalalajeille. Miltä kuulostaisi vaikkapa yrttikuorrutettu kuha sitruunaperunoilla, kesän keskelle syksyä tuova värikäs siikakeitto tai ruokaisat uunimuikut? Klikkaa katsomaan parhaat reseptit luonnonkalalla herkutteluun.

Kalaruokainspiraatiota päivittyy jatkuvasti myös Hätälän somekanaville. Seuraa Facebookissa @HatalaOy ja Instagramissa @hatala_oy.