Juhannuksen ja koko kesän kalaherkut Hätälästä

Kesä on hyvää aikaa valmistaa ja nauttia terveellistä kalaruokaa monipuolisesti: grillaa, loimuta ja savusta itse tai kata pöytään Hätälän ihanan helpot valmiit kalaherkut.

Jos haluat grillimenuusi maistuvaa vaihtelua, kokeile kalaa! Kalasta saa grillissä herkullista ja se kypsyy nopeasti. Kalan grillaukseen, kuten muihinkin kesäkeittiön kalanvalmistustapoihin löydät parhaat ohjeet ja reseptit Hätälän Kesä ja grillaus -teemasivulta.

Suomalaisten suosikkikaloista rasvaisemmat lohi ja kirjolohi ovat helpoimpia grillattavia, mutta grillissä onnistuu myös vaalealihaisten kalojen kypsennys. Kotimaisia luonnonkaloja onkin näin kesäaikaan monipuolisesti saatavilla. Esimerkiksi ahvenesta syntyvät nämä kesäiset vartaat, jotka viimeistellään täyteläisellä yrtti-voi kastikkeella.

Grillatut ahvenvartaat

750 g Hätälän Ahvenfileetä

4 rkl rypsiöljyä

1 sitruuna (luomu)

suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan

Yrtti-voikastike:

60 g voita

2 rkl hienonnettua tuoretta persiljaa

2 rkl hienonnettua tuoretta timjamia

ripaus suolaa ja pippurisekoitusta myllystä

Huuhtele ja viipaloi sitruuna. Lado ahvenfileet leikkuulaudalle ja asettele kaksi fileetä vastakkain. Pujottele vartaisiin vuoroin sitruunaviipaleita ja vuoroin tuplafileitä. Ripottele vartaiden päälle öljyä ja mausta kalat suolalla ja pippurilla. Grillaa vartaita keskilämmöllä molemmin puolin muutama minuutti.

Kastikkeen valmistus: Hienonna yrtit. Sulata voi kattilassa ja anna sen nopeasti kiehahtaa. Ota kattila pois levyltä. Kaada kirkas voisula kulhoon ja jätä vaalea sakka kattilan pohjalle. Lisää kirkkaan voisulan joukkoon yrtit ja mausteet. Sekoita ja annostele grillattujen vartaiden päälle.

Juhannuspöydän kalaherkut helposti valmiina

Hätälän siistit ja laadukkaat graavisiivut ja kylmäsavusiivut kirjolohesta ja lohesta taipuvat monenlaisiksi kalaherkuiksi. Kata siivut juhannuksen tai muiden kesäjuhlien juhlapöytään sellaisenaan, käytä voileipäkakun koristeluun tai taiteile alkupalaksi helpot ja kauniit cocktailpalat. Siivut ovat myös erinomainen proteiinilisä kevyen kesäisiin salaatteihin.

Sopivasti ruokaisan salaatista tekevät myös Hätälän loimulohi ja lämminsavulohi. Loimulohi ja savulohi ovat siivujen tavoin valmiita nautittavaksi sellaisenaan – vaikkapa uusien perunoiden kera. Ne sopivat myös esimerkiksi lohipiirakan täytteeksi tai loimulohipastan kaltaisiin nopeisiin arkiruokiin.

Kesäistä kalaruokainspiraatiota päivittyy jatkuvasti Hätälän somekanaville. Seuraa Facebookissa @HatalaOy ja Instagramissa @hatala_oy. 

Reseptejä ja kalankäsittelyohjeita videolla löytyy Youtube-kanavalta Hätälä Oy.