Grillausta jenkkityyliin – Näin onnistut naudanlihan grillauksessa

Grillattu naudanliha palkitsee maullaan. Viskaalin lihamestarien perusvinkeillä syntyy herkullinen lopputulos. Lisäkkeeksi sopii joko itse tehty tai valmis BBQ-kastike.

Grillauksen onnistuminen lähtee tietysti raaka-aineesta. Naudanlihassa tärkeää on lihan mureus. Viskaalin tuorelihat on esimerkiksi mureutettu eli raakakypsytetty yleensä valmiiksi. Toinen huomioitava asia grillilihan valinnassa on lihan rasvaisuus, sillä vähärasvaisesta lihasta tulee liian kypsäksi paistettuna usein liian kuivaa.

Lihan voi myös mureuden takaamiseksi marinoida muutama tunti esimerkiksi ananasmurskassa tai joko itse tehdyssä tai valmiissa marinadissa.

Jos on kova nälkä ja haluaa jotain nopeasti valmistuvaa naudanlihaa, Viskaalin lihamestari Antti Pirttikoski suosittelee Viskaalin Grillifileetä.

Nopeasti grilliin – Viskaalin marinoitu Grillifilee

Viskaalin naudan ulkofileestä tehnyt, omenaisella marinadilla maustetut Grillifilee ja Grillipihvit valmistuvat nopeasti ja helposti.

Viskaalin Grillifilee on noin 500 gramman pala naudan ulkofileetä, joka on marinoitu Viskaalin omalla, omenamehupohjaisella marinadilla. Paistovalmis fileepala valmistuu nopeasti niin grillissä kuin uunissakin. Samalla marinadilla on marinoitu myös naudan ulkofileestä leikatut Grillipihvit.

Viskaalin Grillifileen grillausohje: grillaa pinnat kiinni keskikuumalla grillillä kauttaaltaan (n. 20 min riippuen fileen paksuudesta) ja laita folioon vetäytymään (n. 10 min). Pihveille riittää paisto noin kaksi minuuttia puoleltansa ja sitten vetäytymisaika foliossa noin 10 minuuttia.

Lihan oikea kypsyysaste takaa maun

Viskaalin luullisesta Naudankyljyksestä riittää syötävää usealle herkuttelijalle. Oikean kypsyyden takaamiseksi kannattaa käyttää lihalämpömittaria.

Antti Pirttikoski suosittelee lihalämpömittarin käyttöä sekä grillauksessa että muissakin liharuokien valmistuksessa.

”Moni haluaa syödä lihansa kypsänä, mutta silloin varsinkin vähärasvaisempien fileiden osalta vaarana on lihan kuivuminen. Parhaiten lihan aromit ja mehevyys tulevat esille, kun liha jää keskeltä raaemmaksi”, Pirttikoski sanoo.

Kun lämpötila on 55°C, jää liha keskeltä vaaleanpunaiseksi ja meheväksi.  65°C tarkoittaa jo kypsä.

”Kokeilemalla löytyy kyllä oma suosikki. Me Viskaalissa suosimme tuota 55 astetta”.

Viskaalista grillattavaa jenkkityyliin

Viskaalin kesän grillivalikoimaan kuuluvat Grillifileen lisäksi tietysti lihaisat, pääosin naudanlihaa sisältävät Kyrsä-grillimakkarat sekä hampurilaisiin sopivat Burgerpihvit.

”Tänä kesänä tarjoamme myös valikoiman jenkkityyliin leikattuja erikoislihoja, joita ovat kuve (flank steak) ja hanger steak, naudan rinta (brisket) sekä osan entrecotesta- ja ulkofileestä, rasvaa ja makuluuta sisältävä naudan kyljyspihvi. Näistä kuve, hanger steak ja kyljys ovat noin kilon painoisia, brisketit taas 2,5 – 5-kiloisia”, Pirttikoski sanoo.

Nämä osat vaativat myös hidasta grillausta. Esimerkiksi rintaa kannattaa kypsentää miedolla lämmöllä useampi tunti. Lopuksi, kun lihan sisälämpötila on haluttu, pinnat grillataan sitten tarvittaessa vielä ruskeiksi kuumalla grillillä.

Sekä brisketin, kuveen, hanger steakin että kyljyksen voi halutessaan marinoida esimerkiksi ananasmurska-ruokaöljyseoksella tai suomalaisella tyrnimehulla ja ruokaöljyllä. Marinoinnilla liha mureutuu, jolloin grillaukseen ei tarvita niin paljon aikaa.

”Lihan voi maustaa myös nyt suosituilla Rub-kuivamausteseoksella, joita saa valmiina maustesekoituksina. Grillausvaiheessa liha öljytään ja paistetaan hitaasti miedolla lämmöllä, kunnes lihan sisälämpötila on haluttu.”

Ja lopuksi sananen grillin valinnasta: Viskaalin lihamestarit kallistuvat ehdottomasti aidon hiiligrillin kannalle. Niistä kun saa sen sopivan savuisan aromin herkkuihin.

Naudan kuve, jenkkityyliin flank steak sekä pitkäsyinen hanger steak ovat erinomaisia grillattavia, jotka vaativat joko hitaan grillauksen miedolla lämmöllä tai marinoinnin.

Lihan voi marinoidan esimerkiksi ananasmurskalla, jolloin liha mureutuu nopeammin ja myös kypsyy nopeammin.

Viskaalin grillivinkit:

  1. Varmista lihan mureus ja marinoi tarvittaessa. Nopean marinoitumisen takaa esimerkiksi ananasmurska.
  2. Käytä lihalämpömittaria. Kun haluat keskeltä vaaleanpunaisen lopputuloksen, pitää lihan sisälämpötilan olla 55°C ja kypsän 65°C.
  3. Käytä grillin eri ominaisuuksia ja yksinkertaisimmissa malleissa, kuten pallogrillissä grillin reunoja ja foliota. Parhaimman grilliaromin naudanlihaan saat hiiligrillillä.

Viskaalin lihamestarit Antti Sepänheimo ja Antti Pirttikoski ovat myös kokeneita grillaajia. Kumpikin suosii hiiligrilliä, koska siinä naudanlihalle saa savuisan aromin.