Nuotiomakkaraa uusilla tavoilla ja helppo juhlapaisti

Katso Viskaalin lihamestarin Antin vinkit, kuinka makkaranpaistoon saa uutta tvistiä talven ulkotulilla.

Viskaalin lihatalon makkaramestarit Muhoksella tekevät nyt ahkerasti Kyrsää ja muita makkaroita talven ulkoilukauteen. Kyrsät, Grillimakkara ja KauraRyynärit sopivat hyvin nuotiolle, sillä niiden lihapitoisuus on suuri. Viskaalin makkaroiden pääraaka-aineena käytetään pohjoissuomalaista naudanlihaa, mikä tekee Viskaalin makkaroista ainutlaatuisen lihaisan ja erottaa sen lähes kaikista muista makkaroista.

Uunista ulos uusi erä aidolla leppälastulla palvattua Kyrsää. Pääosin naudanlihaa sisältävää Kyrsän lihaprosentti on perus- ja chiliversiossa lähes 80, juustossa 66.

Nuotiomakkaraa kolmella tavalla

Viskaalin lihamestari Antti Pirttikoski suosittelee pakkaamaan reppuun makkarapaketin lisäksi vähän kasviksia ja vaikkapa voitaikinalevyn. Tässä Antin kolme tapaa valmistaa ulkotulilla makkarasta kokonainen ateria.

Makkaraperunat foliossa 2:lle

3-4 perunaa
1-2 porkkanaa
1 sipuli
kevätsipulia, lehtikaalta
voita, suolaa
2 Kyrsä
2 KauraRyynäriä

Ennen ulkoilua: Esikeitä perunat ja porkkanat lähes kypsiksi. Paloittele kaikki ainekset valmiiksi ja kääri folioon.

Nuotiolla: Laita folio nuotion ritilälle ja paista, kunnes makkarat ovat kypsiä.

Makkarapotut  ja -vartaat tikun nokassa 4:lle

5-6 perunaa
Paketti Kyrsää
Varraskasviksia, esim. paprikaa, herkkusieniä, kirsikkatomaattia

Ennen ulkoilua: Esikeitä perunat lähes kypsiksi. Paloittele kaikkia ainekset valmiiksi sopiviksi varraspaloiksi.

Nuotiolla: Aseta vihannes- ja makkarapalat tikun nokkaan. Paista nuotiolla, kunnes makkara ja vihannekset ovat kypsiä.

Kyrsäpiilo tikun nokassa 4:lle

2 lehtitaikinalevyä
2 Kyrsää

Ennen ulkoilua: Anna taikinalevyjen sulaa hetken ja jaa ne kahtia. Leikkaa Kyrsät poikittain puoliksi ja kääri taikinalevyä ympärille.

Nuotiolla: Aseta Kyrsäpiilo tikun nokkaan ja paista rauhallisesti, kunnes taikina on kullanruskea ja makkara kypsää. Huom. Kyrsäpiilo kannattaa paistaa hieman kauempana suorasta liekistä, ettei taikina pala ja makkarakin ehtii kypsyä.

Viskaalin Juhlapaisti yrttihunnulla – Herkullinen ja näyttävä paisti helposti

Kevään juhlapöytiin tai vaikkapa viikonlopun paremmaksi ateriaksi sopii Viskaalin sesonkiherkku: naudan sisäpaistista tehty, valmiiksi suolattu Juhlapaisti, joka on kevään kunniaksi saanut yrttihunnun.

Tässä ohje noin 1,5 kilon paistin valmistamiseen:

Nosta paisti huoneenlämpöön noin 1,5 tuntia ennen paistamista. Laita lihalämpömittari paistiin ja paista 200-asteisessa uunissa ensin puoli tuntia, sitten 120 asteessa, kunnes mittari näyttää 55 astetta (jos haluat sisältä mehevän punertavan paistin) tai 75 astetta, jos haluat paistista kunnolla kypsän. Anna paistin vetäytyä foliossa noin puoli tuntia ennen tarjoamista.

”Paistin lisäkkeeksi sopii peruna eri muodoissaan, hyvä kastike ja vaikkapa leikkopavut, joita löytyy myös pakkasesta”, Viskaalin lihamestari Antti vinkkaa.

Helppo, paistovalmis Viskaalin Juhlapaisti juhlistaa viikonloppua tai sopii vaikkapa pääsiäisen ateriaksi.