Mai­to­ti­lal­la tehdään ympäri vuoden pitkää päivää koko perheen voimin – ”Olisi ollut vaikea tehdä jotain muuta”

Kotimaisen lihan tai maitopurkin ostaminen on suora panostus paikalliseen työllistymiseen halki tuotanto- ja toimitusketjun aina lähituottajien tiloille saakka.

Henri ja Rikhard Lamberg ovat tehneet töitä maitotilalla koko ikänsä. Vaikka työtä on paljon, mitään muutakaan ei osaisi kuvitella tekevänsä. Rikhardin mielestä parasta työssä on eläimien kanssa oleminen.

Rikhard Lambergin työpäivä alkaa aina tasan puoli kuudelta aamulla. Silloin hän vetää takin päälleen ja lompsii uuteen navettaan, jossa hän lypsää ja hoitaa lehmät yhdessä äitinsä Tarja Lambergin ja avopuolisonsa Kati Karhatsun kanssa. Isä Henri Lamberg hoitaa nuorkarjan vanhan navetan puolella.

Kesäisin aamunavetan jälkeen päivät kuluvat pellolla, talvisin erilaisissa huolto- ja korjaustöissä. Iltapäivällä kello viisi on aika tehdä navetan iltatoimet.

Näin kuluu kaikki päivät oululaisella Lambergin maitotilalla. Viikonloppuvapaita ei ole, sillä lehmät täytyy lypsää, ruokkia ja hoitaa vuoden jokaisena päivänä.

Rikhard Lamberg myöntää, että töitä on paljon ja välillä työ on raskasta. Silti hän on tyytyväinen, että päätti jatkaa maitotilan pitämistä isänsä jalanjäljissä. Työt tehdään yhdessä koko perheen voimin.

”Olisi ollut vaikea tehdä jotain muuta, tähän on kuitenkin kasvanut. Parasta työssä on monipuolisuus ja eläinten kanssa oleminen”, Lamberg sanoo.

Lambergin tilalla on pitkät perinteet. Maitotilan perusti Rikhardin isopappa heti sotien jälkeen. Sen jälkeen tilaa on isännöinyt jokainen Lambergin mies vuorollaan.

Nyt Lambergin maitotilaa pyörittää Rikhard Lamberg yhdessä vanhempiensa Tarja ja Henri Lambergin sekä avopuolisonsa Kati Karhatsun kanssa.

”Tulevina vuosina jatketaan tilaa yhdessä Katin kanssa, että vanha pariskunta pääsee eläkkeelle”, Rikhard Lamberg sanoo ja katsoo vieressä istuvaa isäänsä.

Suomalaiset juovat paljon maitoa

Maito on peruselintarvike, jonka menekkiin korona ei ole vaikuttanut laskevasti. Suomalaiset ovat maidon suurkuluttajia: viime vuonna suomalainen joi maitoa keskimäärin noin 105 litraa vuodessa.

Lambergin maitotilalla on 70 lypsävää lehmää.

Lambergin maitotilalla on lehmiä kaiken kaikkiaan 140, joista 70 on lypsäviä. Maitotilalta maitoa lähtee Valiolle noin 750 000 litraa vuodessa. Maitotila sijaitsee vain 11 kilometrin päässä Oulun keskustasta.

”Tämän lähempänä ei voi enää olla”, Henri Lamberg naurahtaa.

Lambergin maitotilan maito on lähiruokaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Kun Valion maitoauto hakee maidon iltapäivällä, se kulkeutuu säiliöautossa 6,5 kilometrin päähän Valion tehtaalle. Valion tehtaalta on 4,5 kilometriä K-Citymarket Kaakkurin maitohyllylle.

Viime vuonna Lambergin maitotila osallistui maatilojen hiilijalanjälkeä mittaavaan pilottihankkeeseen, joka alkoi jo muutama vuosi sitten. Pilotissa olivat mukana Biocode Oy, Mtech Digital Solutions, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja ProAgria sekä 14 maitotilaa.

Laskelmista saatujen tulosten mukaan Lambergin tilalla hiilidioksidia syntyy noin 0,9 kiloa yhtä energiakorjattua maitokiloa kohden. Tulos on erittäin hyvä, sillä skandinaavisissa tutkimuksissa on selvitetty, että maitotuotannon hiilidioksidipäästöt energiakorjattua maitokiloa kohden ovat keskimäärin 0,9–1,6 kiloa.

Henri Lamberg on tyytyväinen tuloksiin.

”Vastuullisuus näkyy meillä ihan arkisissa askareissa, kuten jätehuollossa ja rehujen ja lannansiirroissa. Myös hyvin hoidetut ja sitä kautta pitkäikäisemmät lehmät vaikuttavat päästöihin. Tulokset näyttivät hyvältä”, Henri Lamberg kertoo.

Hyvin hoidetut ja pitkäikäiset lehmät ovat tärkeä osa vastuullista maidontuotantoa.

Vastuullista lihaa niin juhlaan kuin arkeen

Myös perheyritys Rönkällä työpäivä alkaa jo aamuvarhain. Ensimmäiset työntekijät kiiruhtavat tuotantolaitokselle ennen auringonnousua ja viimeiset lähtevät iltapäivällä. Rönkän Kemin, Ranuan ja Keminmaan laitoksilla työskentelee tällä hetkellä yhteensä 60 henkilöä. Lisäksi Rönkä työllistää välillisesti lukuisia lähituottajia.

Rönkän luultavasti tunnetuin tuote on jauheliha, mutta jauhelihan lisäksi K-Citymarket Kaakkurin kylmäaltaasta voi löytää myös Rönkän naudan-, poron- ja karitsanlihatuotteita.

”Poronlihatuotteet ovat sesonkituotteina äärimmäisen tärkeässä asemassa. Poronlihatuotteet ovat varmasti tuttuja monelle kauden juhlapöydän menuja suunnittelevalle niin koti- kuin ammattikeittiöissäkin”, Rönkän myyntipäällikkö Joel Kallankari kertoo.

Perheyritys Rönkä Oy on toiminut Kemissä vuodesta 1984 lähtien.

”Olemme tänä päivänä valtakunnallinen toimija ja toimimme yhteistyössä pohjoisen lihantuottajien kanssa tavoitteenamme vahvistaa entisestään pohjois-suomalaisen lihan laadukasta ja erinomaista mainetta”, Kallankari sanoo.

Kotimainen liha on vastuullinen ja turvallinen valinta. Vastuullisuus on myös yksi Rönkän tärkeimmistä arvoista. Rönkä on saanut muun muassa kierrätettävistä pakkausmateriaaleistaan viime vuonna Vihreä teko -tunnuksen Kemin kaupungilta.

Kotimaisen lihan tai maitopurkin ostaminen on suora panostus paikalliseen työllistymiseen halki tuotanto- ja toimitusketjun aina lähituottajien tiloille saakka.

”Meistä jokainen voi osallistua oman alueen työllisyyttä, ekonomista vakavaraisuutta ja yhteisöllistä hyvää tukeviin toimiin tekemällä valintoja arjessaan. Jokainen teko on arvokas kiitos lähituottajalle”, Kallankari sanoo.

Myös Pohjois-Suomen suurimman ruokakaupan, K-Citymarket Kaakkurin kauppias Risto Kontturi toivoo, että asiakkaat valitsisivat hyllystä ostoskoriin mahdollisimman paljon kotimaisia tuotteita. K-Citymarket Kaakkurin valikoimissa on tällä hetkellä noin 20 000 elintarviketta, joiden joukosta löytyy runsaasti lähiruokaa ja luomutuotteita.

K-Citymarket Kaakkurin matka kohti täydellistä ruokakauppaa ei onnistuisi ilman lähituottajien ahkerointia ja joustavaa yhteistyötä. Citymarket Kaakkurin hyllyiltä löytyy kotimaista lähiruokaa jokaiseen makuun.

”Lähituottajat ovat tärkeä osa vastuullista toimintaamme. Tukemalla lähituottajia voi työllistää samalla ihmisiä paikallisesti. Lähiruoan kuljetuksessa on lyhyet välimatkat ja veroeurot jäävät alueellemme”, Kontturi muistuttaa.

Kotimaiset maito- ja lihatuotteet löydät K-Citymarket Kaakkurista.

Katso monipuoliset lihareseptit arkeen ja juhlaan Rönkän sivuilta osoitteesta www.ronka.fi.