Poronlihasta on moneksi – katso kolme herkullista reseptiä

Syksyn ja talven ehdottomana sesonkisuosikkina toimiva poronliha nähdään ja mielletään helposti käristyksenä perinteisten annosten ja lisukkeiden ympäröimänä. Poronkäristys on tietysti lyömätön osa pohjoisten leveyksien ruokakulttuuriperimää, mutta poron monikäyttöisyys reseptimahdollisuuksineen ei välttämättä ole vielä löytänyt tietään kotikeittiöihin asti.

Rönkällä poronlihaa arvostetaan korkealle ja monipuolinen tuotteistus yhdessä ympärivuotisen saatavuuden kanssa ovat tuoneet pohjoisen herkut niin kokeneen herkuttelijan kuin kokeilunhaluisemmankin kulinaristin saataville. Kokosimme tähän artikkeliin kattauksen reseptejä, jotka toimivat taatusti kotikeittiössä arkiruokana kuin juhlavimmissakin kattauksissa. Porosta on muuksikin kuin käristykseksi – kokeile rohkeasti ja ihastu!

Poropyörykät

Kauppalista:

  • 600 g Rönkä Porojauhelihaa
  • 1 porkkana
  • 1 varsiselleri
  • ½ sipuli
  • 1 tl timjamia
  • 1 kananmuna
  • Suolaa
  • Pippuria

Laita porkkana, selleri, sipuli sekä timjami tehosekoittimeen ja sekoita karkeaksi massaksi. Kaavi massa kulhoon ja lisää sen jälkeen kananmuna, jauheliha sekä mausteet maun mukaan. Sekoita tasaiseksi.

Pyörittele massasta n. 3 cm halkaisijaltaan olevia lihapyöryköitä esimerkiksi leivinpaperin päälle odottamaan paistamista.

Kuumenna paistinpannu keskilämmölle tai hieman sitä kuumemmaksi ja paista pyörykät voissa useammassa erässä. Kun pinta on kauniin ruskea ja pyörykät sisältä mehukkaita, koostumus ja maku ovat parhaimmillaan!

Pyörykät voit lisätä pastakastikkeeseen tai tarjoilla sellaisenaan perunamuusin kera. Pyörykät voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Murea poropata

Kauppalista:

  • 1 kg Rönkä Poronpaistia
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 tlk Guinnessia tai muuta tummaa olutta
  • 3 dl lihalientä
  • 1 pieni lanttu
  • 4 porkkanaa
  • 4 isoa perunaa
  • Kourallinen kuivattuja luumuja pilkottuna
  • Kourallinen tuoretta persiljaa silputtuna
  • Suolaa
  • Pippuria

Esilämmitä uuni n. 170°C asteeseen.

Ruskista kuutioitu poronpaisti voissa ja oliiviöljyssä uuninkestävässä padassa ja mausta suolalla sekä pippurilla. Nosta kypsät lihat padasta sivuun odottamaan.

Laita pataan hieman lisää voita ja oliiviöljyä ja ruskista karkeasti pilkottu sipuli. Kun sipuli on ruskistunut, lisää jauhot ja sekoita, kunnes jauhotkin ovat saaneet väriä. Lisää olut ja jatka kuumentamista kunnes liemi alkaa kuplia. Laita tässä vaiheessa lihat takaisin pataan ja pienennä lämpöä niin, että seos kiehuu hiljalleen.

Kuori ja pilko porkkanat ja lanttu sopiviksi suupaloiksi. Laita ensin porkkanat ja lantut pataan ja kaada päälle lihaliemi. Sekoita, maista, mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla ja lisää pilkotut luumut. Kypsennä uunissa n. 2 tunnin ajan kannen alla.

Lisää lopuksi kuoritut ja kuutioidut perunat ja jatka kypsentämistä uunissa (n. tunnin ajan), kunnes perunat ovat pehmenneet sopivasti. Lisää viimeiseksi persiljasilppu ja tarjoile höyryävän kuumana!

Poropihvit tikkuperunoilla

Kauppalista:

  • Rönkä Poron ulkofileestä leikatut pihvit
  • 4 isoa perunaa
  • Uppopaistamiseen tarkoitettua öljyä

Kastike

  • 2 rkl voita
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 250 g sieniä (keltavahveroita tai herkkusieniä)
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1 tl tomaattipyrettä
  • 1 tl vehnäjauhoja
  • 2 rkl brandya
  • 2 dl lihalientä
  • 4 rkl smetanaa
  • Kourallinen tuoretta persiljaa silputtuna
  • Suolaa
  • Pippuria

Aloita kastikkeesta: kuumenna 1 rkl voita paistinpannulla miedolla lämmöllä ja lisää silputtu sipuli. Kuullota sipuli kunnolla ja lisää sen jälkeen myös murskattu valkosipuli sekä viipaloidut sienet. Nosta lämpöä hieman ja jatka ruskistamista, kunnes neste on haihtunut pannulta.

Kaada paksupohjaiseen kattilaan tai paistokasariin runsaasti öljyä, jotta perunat mahtuvat kypsymään. Leikkaa perunoista pitkiä, ohuita suikaleita ja huuhtele ne lävikössä. Kuivaa suikaleet ennen kypsentämistä.

Laita perunatikut reikäkauhan avulla kattilaan ja kypsennä niitä useammassa erässä 3-5 minuuttia kerrallaan. Nostele kypsennetyt perunat talouspaperin päälle kuivumaan. Jätä öljy vielä kuumaksi sillä välin kun valmistelet seuraavat vaiheet.

Lisää kastikkeen sekaan paprikajauhe, tomaattipyre ja jauhot, sekoita ja kypsennä parin minuutin ajan ja lisää seuraavaksi brandy. Keitä parin minuutin ajan, jotta alkoholi haihtuu. Lisää lopuksi lihaliemi ja jätä hautumaan, kunnes kastike on vetäytynyt puoleen.

Paista sillä välin pihvit haluttuun kypsyysasteeseen. Voit myös paistaa fileen kokonaisena, mutta ota silloin huomioon kypsennysaika muita osia valmistellessasi. Mausta ainoastaan suolalla ja pippurilla.

Paista lopuksi perunoita vielä toistamiseen, jotta niistä tulee herkullisen rapeita. Nosta uudelleen kuivumaan paperin päälle, mausta suolalla.

Lisää kastikkeeseen smetana ja silputtu persilja, sekoita hyvin ja tarjoile höyryävien pihvien sekä rapsakoiden tikkuperunoiden kera!